Header Baby - mother carrying baby

Kysymyksiä & Vastauksia - Vieroitusvalmisteet

Ensimmäisinä aikoina rintamaito on parasta ravintoa vauvalle ja suurin osa vauvoista pärjää erinomaisesti pelkällä rintamaidolla elämänsä ensimmäiset kuukaudet. Vaihtoehtona – jos imetys ei jostain syystä onnistu, ei riitä tai jos päätetään olla imettämättä – on äidinmaidonkorvikkeet.

Noudatamme WHO:n (Maailmanterveysjärjestö) ylläpitämää eettistä koodia. Sen mukaan emme saa markkinoida äidinmaidonkorvikkeita tai muita lastenruokia, jotka on suunnattu alle 6 kk ikäisille lapsille. Säännöt ovat hyvin tiukat ja tästä syystä meillä on vain vähän tietoa äidinmaidonkorvikkeista kotisivuillamme. Äidimaidonkorvikkeita koskevaa neuvontaa saat parhaiten neuvolasta.

Tuotetiedot löydät tuotteiden kohdalta ja jos sinulla on muita tuotteita koskevia kysymyksiä voit olla niistä yhteydessä Kuluttajapalveluumme puhelimitse puh. 080092752 (ark. 9-11), sähköpostitse kuluttajapalvelu(at)semper.fi tai yhteydenottolomakkeemme kautta.

Mitä vieroitusvalmisteet ovat ja mihin niitä käytetään?

Vieroitusvalmisteet ovat lapsen ravinnonsaantia täydentäviä tuotteita, joita tarjotaan lapselle kuuden kuukauden iän jälkeen lisäruokinnan aloittamisen yhteydessä. Vieroitusvalmisteet sisältävät äidinmaidonkorvikkeisiin verrattuna enemmän energiaa ja rautaa.

Miten sekoitan vieroitusvalmisteen?

Voit katsoa täältä miten BabySemp vieroitusvalmiste sekoitetaan. Sekoitusohjeet löytyvät myös pakkauksesta. 

Preparations in other languages

Minkälaista mittalusikkaa voin käyttää äidinmaidonkorvikkeen ja vieroitusvalmisteen valmistamiseen?

Käytä aina pakkauksen mukana tulevaa mittaa. Näin varmistat, että lapsi saa tuotteesta oikean määrän ravintoaineita.

  • BabySemp1 - tuotteen mitan koko - 4,3 g = 8 ml.
  • BabySemp2 - tuotteen mitan koko - 4,9 g = 9,2 ml.

 

Onko äidinmaidonkorvikkeen ja vieroitusvalmisteiden valmistamiseen käytettävä vesi aina keitettävä ensin?

Noudata aina pakkauksessa olevia ohjeita. Pikkulapset ovat erityisen herkkiä erilaisille aineille, joita voi löytyä vedestä, joten veden puhtauteen on kiinnitettävä erityisen paljon huomiota. Älä koskaan sekoita lasten ruokia vesijohdosta saatavaan lämpimään veteen, koska tämä vesi voi sisältää mm. putkista irtoavaa kuparia. Käytä sen sijaan aina kylmää vesijohtovettä. Useimmiten veden miedompi lämmittäminen riittää, mutta kiehauta vesi jos olet epävarma sen puhtaudesta. Varmista aina itse maistamalla, ettei ruoka ole liian kuumaa.

Voiko valmiiksi sekoitettua vieroitusvalmistetta säästää, jos sitä jää syöttämisestä yli?

Syöttämisen jälkeen jäljelle jäänyt vieroitusvalmiste tulee heittää pois. Tuotteen turvallisuuden takaamiseksi on vieroitusvalmiste aina tarjottava mahdollisimman tuoreena. Voit toki valmistaa kerralla useita annoksia. Käytä silloin keitettyä jääkaappikylmää vettä, sekoita valmiste hyvin puhdistetuissa/keitetyissä pulloissa ja säilytä se suljettuna jääkaapissa enintään 6-8 tuntia. Lämmitä tarjoilulämpötilaan vasta juuri ennen syöttämistä.

Mitä eroa on BabySemp2-vieroitusvalmisteella ja vellillä?

Vieroitusvalmisteita käytetään pääasiallisena nestemäisenä ruokana pikkulapsen monipuolisen ruokavalion turvaamiseksi. Kuuden kuukauden iästä eteenpäin sinun ei kuitenkaan enää tarvitse valita vieroitusvalmisteen ja ruoan välillä. Vieroitusvalmistetta voidaan kuitenkin vielä käyttää muiden ruokien rinnalla. 

Ravitsemuksellisesti BabySemp2 ja velli vastaavat toisiaan. Vellit kuitenkin sisältävät viljoja ja niitä voidaan näin ollen verrata puuroihin. Vieroitusvalmiste sopii täydentämään pienen lapsen pääaterioita, kun taas vellit on tarkoitettu ennemmin aamiaiseksi, välipalaksi tai ilta-ateriaksi.

Pikkulapsille suositellaan 2-3 velli- tai puuroateriaa päivässä. Nuorimmille lapsille (6 ja 8kk) sopivat puurot ovat kaurapohjaisia, joten niitä ei voida käyttää gluteenin asteittaiseen lisäämiseen ruokavaliossa. Puuromme sopivat paremmin tähän tarkoitukseen, sillä ne sisältävät pienen määrän vehnäjauhoa. 

Lue lisää gluteenin lisäämisestä ruokavalioon täältä

Mitä eroa on vieroitusvalmisteilla BabySemp2 ja BabySemp3?

BabySemp3 sisältää enemmän proteiinia verrattuna BabySemp2 tuotteeseen, minkä vuoksi BabySemp3 tuote soveltuu myös hieman vanhemmille (yli 9kk ikäisille) lapsille.

Jos lapsi ei aloita tavallisen ruoan syöntiä heti 6 kuukauden iässä, kuinka paljon BabySemp2 tuotetta tulee antaa? Voiko BabySemp2 tuotetta käyttää lapsen pääasiallisen ravinnonlähteenä?

Lapset ovat erilaisia ja kehittyvät hieman eri tahtiin. Lapselle voi syöttää BabySemp2 tuotetta pääasiallisen ruokana sillä aikaa, kun puurojen/vellien maistelu aloitetaan. Sopiva annosmäärä on 4-5 annosta päivässä ja annoksien koko vaihtelee välillä 140–250 ml. Pikkulapsilla ruokahalun säätely toimii hyvin ja he syövät automaattisesti tarpeensa mukaan.

Miksi BabySemp2 tuotteen syöttämistä ei pidä aloittaa ennen 6 kuukauden ikää?

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä ensimmäisten 6 kuukauden ajan ja tätä suositusta Semper tukee täysin. BabySemp1 äidinmaidonkorvike on vaihtoehto heille, jotka sitä tarvitsevat ja sitä voi tarvittaessa tarjota lapselle äidinmaidon lisäksi tai asemasta neuvolan tai lastenlääkäreiden ohjeiden mukaan.

BabySemp2 on lapsen ravinnonsaantia täydentävä tuote, jonka käyttöä suositellaan vasta 6 kuukauden iän jälkeen. Lapsen kasvaessa energiantarve lisääntyy huomattavasti, minkä vuoksi BabySemp2 sisältää enemmän energiaa, rautaa ja D-vitamiinia verrattuna äidinmaitoon ja BabySemp1 -äidinmaidonkorvikkeeseen.

Kuinka kauan BabySemp2 tuotteen käyttöä voi jatkaa?

Vieroitusvalmisteiden käyttöä voi jatkaa lapsen kehityksen mukaan noin yhden vuoden ikään asti. 9 kuukauden iästä eteenpäin voi vaihtaa BabySemp3 tuotteeseen, joka vastaa paremmin lapsen lisääntyvään ravinnontarpeeseen.

Miten ja milloin BabySemp3 tuotetta tulee käyttää?

BabySemp3 on lisäravinnevalmiste jota voidaan käyttää tavallisen maidon sijasta noin 9 kuukauden iästä lähtien. Se sisältää vähemmän proteiini ja suolaa verrattuna tavalliseen maitoon, minkä lisäksi se toimii hyvänä raudan lähteenä lapsille, jotka eivät syö raudalla rikastettua puuroa tai velliä.

Missä BabySemp-tuotteet valmistetaan?

Kaikki jauhemaiset BabySemp-tuotteet valmistetaan Götenessä, Ruotsissa, käyttövalmiit tetrapakkauksessa olevat Tanskassa.