Lapsi istuu pöydällä ja syö lusikalla.

STEP - Ainutlaatuinen maistelumenetelmä

Saa lapsesi rakastumaan kasviksiin! STEP-maistelumenetelmä antaa sinulle uudenlaisen tavan erilaisten makujen esittelyyn, kätevästi mobiilisovelluksemme avulla. Saat lapsesi rakastumaan vihanneksiin, hedelmiin ja marjoihin hetkessä, tai ainakin seuraavan 24 päivän aikana.

STEP-menetelmän ja -sovelluksen tavoitteena on auttaa vanhempia vaiheittain esittelemään erilaisia vihanneksia, hedelmiä ja marjoja heti alusta alkaen, kun lapsi alkaa maistelemaan kiinteitä ruokia. Tämä onnistuu parhaiten, kun niin kutsuttu makuikkuna on auki, noin 4-6 kuukauden ikäisenä. STEP-menetelmän voi kuitenkin aloittaa myös myöhemmin aina yksivuotiaaksi asti. 

Step maistelumenetelmä edistyminen sovelluksessa

Näin STEP-maistelumenetelmä toimii

 1. Lapsesi pääsee 24 päivän ajan maistelemaan erilaisia vihanneksista, hedelmistä ja marjoista tehtyjä soseita.
 2. Makunystyröitä harjoitetaan kirpeillä, happamilla ja karvailla, mutta täysin luonnollisilla mauilla.
 3. Menetelmä antaa lapsellesi paremman mahdollisuuden oppia pitämään hedelmistä, marjoista ja vihanneksista koko elämän ajan. 
 4. Menetelmä on tieteellisesti testattu Umajan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa

Sovellus ohjaa sinua päivittäin ja lapsesi pääsee harjoittamaan makunystyröitään helpolla ja hauskalla tavalla!

 Lataa App Storesta  Lataa Google Playsta

 

Aloita ajoissa

Terveellinen ruokavalio antaa elämälle hyvän alun ja vaikuttaa terveyteen myös myöhemmin elämässä. Siksi on tärkeää opettaa lapsille hyviä ruokailutottumuksia alusta alkaen. Useimmissa maissa on omat suosituksensa vihannesten ja hedelmien saannille. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, etteivät kouluikäiset lapset syö riittävästi kasviksia suosituksiin nähden.

Aloittamalla maistelumenetelmän toteuttamisen heti alusta alkaen ja tämän jälkeen jatkamalla aktiivisesti vihannesten ja hedelmien tarjoamista, on todennäköisempää, että lapsesi syö enemmän kasviksia ensimmäisinä vuosinaan sekä muodostaa koko elämän kestävän positiivisen asenteen kasvisten syömistä kohtaan. 

Jos imetät tai ruokit korvikkeella, kun haluat kokeilla STEP-menetelmää, jatkat imetystä tai korviketta koko maistelujakson ajan kuten ennenkin.

Näin STEP-menetelmä toimii

 • Lapsesi saa 24 päivän jakson aikana maistaa neljää vihannesta ja neljää hedelmää tai marjaa tietyn aikataulun mukaisesti.
 • Nämä 24 päivää on jaettu kolmen päivän pituisiin vaiheisiin.
 • Jokaisessa vaiheessa on pääroolissa yksi vihannes, hedelmä tai marja  – osa hieman happamampia tai karvaampia – jota tarjotaan kolme kertaa päivässä kolmena peräkkäisenä päivänä.
 • Tämä tarkoittaa, että jokaista ruoka-ainetta tarjotaan yhteensä yhdeksän kertaa

 

Lapsellesi

Hyvä suhde vihanneksiin ja hedelmiin luo pohjan ruokavaliolle, joka edistää terveyttä myös myöhemmin elämässä. Esimerkiksi pienentäen riskiä tyypin 2 diabetekselle, lihavuudelle sekä sydän- ja verisuonitaudeille. STEP-ohjelman avulla esitellään myös hieman happamampia ja karvaampia makuja. Tämän on tarkoitus lisätä kasvisten ja hedelmien syömistä myös pidemmällä tähtäimellä, mikä tukee myös globaaleja kestävän kehityksen tavoitteita.

...Ja planeetalle

Lisäämällä lähellä tuotettujen palkokasvien, vihannesten, hedelmien ja marjojen saantia, edistämme sekä terveellisiä ruokatottumuksia että kestävää ruokatuotantoa. Tämä on linjassa myös YK:n vuodelle 2030 asetettujen kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa.

vauva neuvolassa

Perustuu tutkittuun tietoon

STEP-menetelmä perustuu Uumajan yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Tutkimuksen tulokset antavat uutta tietoa siitä, miten lapsille voidaan tarjota kotona sellaista lisäruokaa, joka on sekä terveellisempää, että samalla ympäristön kannalta kestävämpi valinta.

Lue lisää tutkimuksesta

Koska on hyvä aika aloittaa?

Kun lapsesi alkaa kiinnostua kiinteästä ruoasta, noin 4-6 kuukauden ikäisenä, on aika aloittaa myös STEP-menetelmä. Menetelmä kannattaa ottaa käyttöön siis heti alusta alkaen makuannoksia aloitettaessa. STEP-menetelmää voi hyvin kokeilla myös myöhemmin, mutta mieluiten, kun lapsesi on vielä alle yksivuotias. Menetelmän pohjana käytetyssä tutkimuksessa lapset olivat iältään 4-6 kuukautta aloittaessaan eri makujen kokeilemisen. Menetelmä saattaa osoittautua hyödylliseksi myös tätä vanhemmilla lapsilla tai voit antaa vanhemman lapsesi kokeilla menetelmää samanaikaisesti pienempien sisarusten kanssa!

 

Lähde makumatkalle STEP-sovelluksen avulla

Jotta STEP-maistelumenetelmää olisi mahdollisimman hauska ja helppo toteuttaa, olemme kehittäneet sitä varten erityisen sovelluksen, joka opastaa sinua päivittäin. Sovelluksen nimi on Semper STEP.

Sovelluksessa voit kirjata edistymisesi ja ottaa kuvia hauskoista makumuistoista. Löydät sovelluksesta myös kaikki STEP-maistelumenetelmäreseptit ja saat vinkkejä sekä neuvoja makumatkan varrella. Hauskaa ja helppoa. Aloita makumatka lapsesi kanssa jo tänään!

vauva neuvolassa

Perustuu tutkittuun tietoon

STEP-menetelmä perustuu Uumajan yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Tutkimuksen tulokset antavat uutta tietoa siitä, miten lapsille voidaan tarjota kotona sellaista lisäruokaa, joka on sekä terveellisempää, että samalla ympäristön kannalta kestävämpi valinta

Lue lisää tutkimuksesta
Step-maistelumenetelmä omenasose

Reseptit

Täältä löydät STEP-ohjelmassa käytettävät reseptit >>

 • Omena
 • Herne
 • Vadelma
 • Kukkakaali
 • Tyrni
 • Nauris
 • Karpalo
 • Retikka
Kerta kerralta tää on parempaa... Laula mukana ja innosta koko perhe mukaan!
Ostoslista

Ostoslista

9 raaka-ainetta, joita tarvitset kotona STEP-menetelmää varten:

 1. 2-3 omenaa
 2. 150g kukkakaalia
 3. 150g naurista (voidaan korvata kyssäkaalilla tai lantulla)
 4. 150g retikkaa (voidaan korvata kyssäkaalilla tai juurisellerillä)
 5. 150g pakastettuja herneitä
 6. 250g pakastettuja vadelmia
 7. 2dl pakastettua tyrniä (voidaan korvata puolukalla tai karhunvatukalla)
 8. 2dl pakastettuja karpaloita (voidaan korvata puolukoilla)
 9. ruuanvalmistusrasvaa, mieluita rapsiöljypohjaista