Äiti pyyhkii Downin syndroomaa sairastavan tytön käsiä.

Kiinteiden aloittaminen

Luo lapselle hyvät ruokailutottumukset pienestä pitäen! Monet lapset alkavat kiinnostua ruoasta 4–6 kuukauden iässä. Anna lapsen tutustua uusiin makuihin ja koostumuksiin omassa tahdissaan, niin kiinnostus pysyy yllä. Seuraavassa on vinkkejä siihen, miten luot hyvän perustan tuleville ruokailutottumuksille.

Säännöllinen ruokailurytmi

Onko säännöllisestä ruokailurytmistä pakko pitää kiinni? Ei tietenkään, mutta siitä on lasten kanssa paljon apua. Lapsi joutuu joka tapauksessa noudattamaan tiettyä rytmiä viimeistään esikoulussa. Lounas saattaa tällöin siirtyä aikaisemmaksi kuin mihin lapsi on tottunut, minkä vuoksi päivällistä ei kannata venyttää liian pitkälle iltaan.

Jos lapsi joutuu odottelemaan ruokaa, hän saattaa väsyä eikä lopulta jaksakaan enää syödä. Tarkkaile lapsesi merkkejä nälästä, niin saat näppituntumaa siihen, milloin on paras aika käydä aterialle.

Aloita vihanneksilla

Juureksia ja vihanneksia voi alkaa tarjota 4–6 kuukauden ikäiselle lapselle. Keitä esimerkiksi perunaa, palsternakkaa, porkkanaa, bataattia, herneitä tai parsakaalia pehmeäksi ja muussaa tai soseuta lisäämällä sekaan tilkka keitinvettä. Aluksi soseeseen kannattaa ehkä sekoittaa hieman rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta, joiden maku on lapselle tuttu. Muista, että joskus lapsen on saatava kokeilla uutta makua tai koostumusta useita kertoja. Älä luovuta liian helposti. Irvistely ei välttämättä tarkoita, ettei lapsi pidä ruoasta, vaan hän saattaa irvistellä pelkästään uudelle maulle.

Aloita puurolla 

Puuro on hyvä ja ravitseva aamupala lapselle. Se antaa hyvän alun päivälle ja pitää nälän poissa pitkään. Puuro sopii myös väli- tai iltapalaksi ja valmistuu muutamassa minuutissa. Jos puuro maistuu lapselle, voit jatkaa sen tarjoamista ja suurentaa annoksia vähitellen.

Semperin puuroihin on lisätty rautaa, kalsiumia, jodia ja D-vitamiinia mutta ei sokeria. 

Puuroa kannattaa tarjota enintään kolme kertaa päivässä, jotta muullekin ruoalle jää tilaa.

Lisää gluteenia ruokavalioon vähitellen

Gluteenipitoisen ruoan antamisen on todettu pienentävän gluteeni-intoleranssin puhkeamisen riskiä myöhemmällä iällä. On kuitenkin tärkeää, että gluteenia lisätään ruokavalioon vähitellen lapsen ensimmäisenä elinvuonna. Gluteenia on vehnässä, rukissa ja ohrassa.

Gluteenin antaminen kannattaa aloittaa pienillä makuannoksilla. Suurenna annosta pikkuhiljaa, jotta lapsen elimistölle jää aikaa tottua. Semperin lastenpuurot sisältävät pienen määrän gluteenia, joten voit aloittaa totuttamisen varovasti niiden avulla.

Pikkulapsen ateriat

Tässä esimerkkejä 4–5 kuukauden ikäisille lapsille sopivista Semperin ruoista. Nämä ateriat sopivat hyvin ensimmäisiksi makuannoksiksi ja myöhemminkin uusiin ruokalajeihin tutustuttaessa.

Bebis äter mat - från Semper Barnmat

Pidä lasta silmällä

Istu aina lapsen kanssa aterialla, jotta huomaat, jos ruoka menee väärään kurkkuun. Leikkaa ruoka pieniksi paloiksi. Erityisesti pyöreät makkaranviipaleet voivat helposti juuttua kurkkuun. Kun istut lapsen kanssa pöydän ääressä, ateriahetkestä tulee myös rauhallinen ja miellyttävä.

Mitä tehdä, jos ruokaa menee väärään kurkkuun

Tavallinen ruoka ja hyvät ruokailutottumukset

Lapsen ensimmäiset hampaat puhkeavat noin 8 kuukauden iässä. Silloin on aika alkaa totuttaa lapsi tavalliseen ruokaan, jossa on isompia paloja ja karkeampi koostumus. Palat stimuloivat suun motoriikkaa ja voivat edistää puheen kehitystä. Mistä kannattaa aloittaa ja mitä pitää ottaa huomioon?

Palojen mutusteleminen voi olla alussa hankalaa pikkulapselle. Lapselle ei kuitenkaan kannata tarjota pelkkiä soseita, sillä hän tottuu niihin eikä välttämättä viitsi pureskella. Silloin isompia paloja sisältävän ruoan kanssa voi tulla vaikeuksia myöhemmin.

Alussa muutama pala saattaa lipsahtaa ulos suusta, kun taas toiset menevät kurkusta alas. Jotkut lapset hamstraavat paloja poskiinsa ja pullauttavat ne ulos myöhemmin. Jos lapsi sylkee aluksi palat suustaan, voit kokeilla niiden soseuttamista ja tarjota isompia paloja vähitellen. Jos palat eivät pysy suussa, se ei välttämättä tarkoita, etteikö lapsi pystyisi syömään isompia paloja. Suun motoriikalle on vain annettava aikaa kehittyä. Nyt voit myös tarjota lapselle pureskeltavaksi pehmeää vaaleaa leipää tai banaania hieman isompina paloina.

Kun vauva on noin 8 kuukautta vanha, on aika kokeilla ruokaa, jossa on suurempia paloja ja erilaisia ​​tekstuureja. Mutta mistä aloittaa ja mitä ottaa huomioon?
Bulgur

Noin kuuden kuukauden ikäiselle lapselle voi alkaa tarjota bulguria. Aluksi se täytyy sekoittaa sileäksi soseeksi, mutta kun lapsi tottuu syömään karkeampaa ruokaa, voit alkaa tarjota bulguria sellaisenaan. Bulgurvehnään käytetään vehnänjyvän kaikki rakenneosat, joten se sisältää muun muassa kuitua. Bulgurissa on myös gluteenia, joten tarjoa sitä aluksi varovasti, jotta lapsesi elimistö ehtii tottua gluteeniin. 

Pasta

Useimmat lapset pystyvät syömään pastaa pieninä paloina noin 8 kuukauden ikäisestä lähtien. Makaronit ja muut vastaavat pastat sopivat hyvin pinsettiotteen harjoitteluun. Vehnäjauhoista valmistettu pasta sisältää gluteenia, joten anna sitä aluksi pieninä määrinä ja suurenna annosta vähitellen. Kun lapsesi elimistö pystyy sulattamaan enemmän kuitua, voit tarjota välillä täysjyväpastaa.

Riisi

Riisi on koostumukseltaan sopivaa, maultaan mietoa ja gluteenitonta. Voit hyvin antaa lapselle riisiä, kunhan et tarjoa sitä liian usein. Riisi nimittäin sisältää pieniä määriä riisipelloilta kertynyttä arseenia. Ruokaviraston suosituksen mukaan riisiä ja riisivalmisteita on turvallista syödä osana monipuolista, vaihtelevaa ruokavaliota. Ravinnon mahdollisten haitta-aineiden, kuten riisin sisältämän arseenin, saannin vähentämisessä myös annoskokojen kohtuullisuus on turvallisuutta lisäävä periaate. Ruoka-aineen annoskoko on hyvä mitoittaa lapsen ikää vastaavaksi.

Bebis dricker ur pipmugg
Mitä pienen lapsen tulisi juoda?

Maito ja ruokajuomat

0–6 kuukautta

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä kuuden kuukauden ikään asti. Tässä iässä vauvan ruokahalu voi vaihdella, joten vauvaa kannattaa imettää tai hänelle kannattaa antaa äidinmaidonkorviketta tarpeen mukaan vuorokauden ympäri. Säännöllisemmän ruokailurytmin aika tulee ennemmin tai myöhemmin. Mitään kiirettä ei kuitenkaan ole.

6–12 kuukautta

Noin 6 kuukauden iästä lähtien pelkkä imetys tai äidinmaidonkorvike ei enää riitä kasvavalle lapselle. Nyt voit alkaa tarjota lapselle muutakin ravitsevaa ruokaa pieninä makuannoksina. Aloita pienillä määrillä ja suurenna niitä vähitellen lapsesi kehitystason mukaisesti. Älä kuitenkaan anna lapselle juotavaksi tavallista lehmänmaitoa tai tarjoa hänelle viiliä tai jugurttia suurina annoksina ennen vuoden ikää.

Vesi

Imetettävälle tai äidinmaidonkorviketta saavalle vauvalle ei tarvitse antaa muita juomia. Kun lapsi aloittaa kiinteän ruoan syömisen, aterioilla kannattaa tarjota vähän vettä. Vesi on paras ruokajuoma.

Nokkamukin aika?

Kun lapsi alkaa istua aterioilla, voit antaa hänelle vettä nokkamukista. Se on hyvä välivaihe, ennen kuin lapsi siirtyy tavallisen mukin tai vähitellen lasin käyttöön. Nokkamukin avulla lapsi voi harjoitella juomista omatoimisesti, eikä juoma roisku joka paikkaan. Hyvästä nokkamukista lapsen suuhun valuu sopiva määrä nestettä kerralla.

Suolaa varovasti

Alle vuoden ikäisen lapsen ruokaan ei pidä lisätä suolaa. Vältä voimakassuolaista ruokaa muutenkin. Suomessa aikuiset saavat liikaa suolaa ravinnon mukana, joten jos lapsesi syö samaa ruokaa kuin muu perhe, on tärkeää, että suolaa käytetään varovasti. Jos pidät itse suolaisemmasta ruoasta, lisää suolaa vasta omalle lautasellesi. Semper ei lisää suolaa alle vuoden ikäisille lapsille tarkoitettuun ruokaan.

Makeiset ja muut makeat herkut

Noin vuoden iässä luodaan perusta ruokailutottumuksille, jotka seuraavat lasta usein läpi elämän. Vältä makeisten, mehujen ja virvoitusjuomien antamista mahdollisimman pitkään. Sinä vanhempana tietysti päätät, onko lapsesi valmis syömään makeisia, mutta aina kannattaa odottaa.

Makeisille on monia hyviä vaihtoehtoja. Semperin välipalat ja naksut eivät sisällä lisättyä sokeria, vaan ainoastaan hedelmien omaa sokeria. Jos teet täytekakkua, voit käyttää täytteenä hillon sijaan esimerkiksi hedelmäsoseita. 

Huolehdi lapsen hampaista

Hammasharjaan totutteleminen kannattaa aloittaa heti ensimmäisen hampaan puhjetessa. Ensimmäisten maitohampaiden on tarkoitus kestää monta vuotta, joten niistä on pidettävä hyvää huolta alusta lähtien. Käytä pientä, pehmeää hammasharjaa. Anna lapsen leikkiä sillä ja pitää sitä suussaan. Näin hampaiden harjaus onnistuu jatkossa helpommin. Kun ensimmäinen poskihammas puhkeaa, on yleensä hyvä aika aloittaa harjaaminen pienellä määrällä hammastahnaa. Lapsi voi maata hoitopöydällä tai sängyssä pää polvellasi, kun harjaat hänen hampaitaan. Näin harjaaminen on lapselle mukavaa ja sinulle helpompaa.