Perhe rannalla.

Älä anna näitä ruokia alle yksivuotiaalle

Lapset voivat syödä pääsääntöisesti samaa ruokaa kuin muukin perhe. Joitakin ruoka-aineita ei kuitenkaan pidä antaa alle vuoden ikäisille lapsille. 

Vihreät lehtivihannekset ja punajuurimehu

Älä anna alle yksivuotiaalle vihreitä lehtivihanneksia, kuten lehtisalaatteja, rucolaa ja pinaattia, tai punajuurimehua. Niissä on paljon nitraattia, joka muuttuu elimistössä nitriitiksi. Pikkulapset ovat erityisen herkkiä nitraatille ja nitriitille, joka suurina määrinä vaikuttaa elimistön kykyyn kuljettaa happea veressä.

Vihreä peruna

Vihreä peruna ei sovi aikuisille eikä lapsille. Se sisältää solaniinia, joka saattaa aiheuttaa vatsakipua, oksentelua ja ripulia. Tavallisessakin perunassa voi olla solaniinia heti kuoren alla. Jos tarjoat perunoita alle vuoden ikäiselle lapselle, kuori ne aina.

Hunaja

Alle vuoden ikäiset lapset eivät saa syödä hunajaa. Miksi hunaja on vaarallista lapsille? Hunaja saattaa sisältää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä, jotka saattavat kehittää elimistössä vaarallista hermomyrkkyä eli botuliinia. Botulismi on harvinainen, mutta hengenvaarallinen myrkytystila.

Pastöroimaton maito

Pastöroimaton maito saattaa sisältää haitallisia bakteereja, joten se ei sovi aikuisille eikä lapsille. Älä tarjoa lapselle pastöroimatonta maitoa.

Riisikakut ja riisijuomat

Sekä riisikakut että riisijuomat sisältävät arseenia. Pienen lapsen elimistö on herkempi kuin aikuisten. Siksi riisijuomaa ei Ruokaviraston suosituksesta tulisi antaa alle 6-vuotiaille yksinomaisena juomana. Ruotsin elintarviketurvallisuusvirasto ei suosittele alle 6-vuotiaille myöskään riisikakkuja. Suomessa ei pidetä tarpeellisena antaa tämän tarkempia suosituksia riisin käytön rajoittamiseksi, kun taas Ruotsissa suositellaan, etteivät lapset söisi riisiä, riisipuuroa tai muita riisituotteita useammin kuin neljä kertaa viikossa.

Semperin lastenruoissa käytetyt raaka-aineet ovat tiukimpien laatuvaatimusten mukaisia, joten riisituotteitamme voi tarjota lapsille kahdesti päivässä viikon jokaisena päivänä. 

Suola

Älä lisää suolaa alle vuoden ikäisen lapsen ruokaan äläkä tarjoa muutenkaan voimakassuolaista ruokaa. 

Sokeri

Älä tarjoa alle vuoden ikäiselle lapselle juomia, joihin on lisätty sokeria tai makeutusaineita, jotta lapsi ei totu makeaan jo varhaisella iällä.

Kokonaiset pähkinät ja maapähkinät

Voit tarjota lapselle hienonnettuja pähkinöitä pieninä määrinä. Kokonaiset pähkinät menevät helposti väärään kurkkuun. 

Lue lisää pähkinöistä ja pähkinäallergista täältä.

Lähde: Suomen Ruokavirasto