Header Baby - baby in air with mother

Foolihappo ja raskaus

Foolihapon riittävä saanti on tärkeää raskauden aikana. Foolihappolisää on suositeltavaa alkaa käyttää jo ennen raskaaksi tulemista.

Mikä on folaatin ja foolihapon ero?

Folaatti ja foolihappo ovat eri muotoja samasta B -vitamiinista. Folaattia on luonnostaan ruoassa kun taas ravintolisät sisältävät foolihappoa, jonka ilmeytyminen elimistöön on folaattiin verrattuna tehokkaampaa. Folaatti ja foolihappo ovat välttämättömiä ravintoaineita, joita elimistö tarvitsee esimerkiksi uusien verisolujen muodostamiseen. Riittävä folaatin tai foolihapon saanti on tärkeää erityisesti raskauden ja kasvun aikana.

Ravitsemussuositusten mukaan päivittäistä 400 mikrogramman foolihappolisää tabletteina suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville monipuolisen ruokavalion lisäksi.

Aloita foolihappolisä jo ennen raskaaksi tulemista

Foolihappokuuri on suositeltavaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen raskautta, mikäli mahdollista. Riittävällä foolihapon saannilla ehkäistään sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriö. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen foolihapolla ei ole enää vaikutusta hermostoputken kehitykseen, mutta siitä huolimatta riittävä folaatin saanti on tärkeää koko raskauden läpi.

Folaattia on luonnostaan monissa kasvukunnan tuotteissa, kuten palkokasveissa, minkä vuoksi monet vegaanit ja kasvissyöjät saavat usein jo ruoasta riittävästi folaattia. Muilla folaatin saanti on kuitenkin havaittu olevan suositeltua vähäisempää.

Gravid kvinna med kopp - Semper Barnmat

Ruokia, joissa on paljon folaattia:

  • Pinaatti, lehtimangoldi ja rucola
  • Pavut, kikherneet ja linssit
  • Parsakaali, ruusukaali ja kukkakaali
  • Mansikat, vadelmat ja karhunvatukat
  • Avokado, pähkinät ja vihreä parsa
  • Soijapohjaiset lihankorvikkeet