Imetys
Imetys ei ole pelkkää ruokkimista. Se on myös luonnollinen tapa antaa lapselle lämpöä ja turvaa sekä luoda suhde vauvaan. Äidinmaito on ainutlaatuista. Se sisältää kaikki ne ravintoaineet, joita sylivauva tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen, ja tarjoaa luonnollisen suojan infektioita vastaan.
Aloita D-vitamiinitipoilla
Noin viikko syntymän jälkeen imetyksen yhteydessä on suositeltavaa aloittaa D-vitamiinitippojen antaminen. D-vitamiini edesauttaa kalsiumin imeytymistä, mikä on tärkeää hampaiden ja luuston kehittymisen kannalta. Yleensä äidinmaito ja D-vitamiinitipat riittävät vauvan ainoaksi ravinnoksi ensimmäisten 4–6 kuukauden aikana.
Miten paljon vauvan kuuluu syödä?
Kaikki vauvat ovat yksilöllisiä – myös ruokahalun suhteen. Siksi ei oikeastaan ole mitään sääntöä siihen, miten usein tai miten paljon vauvan pitäisi syödä. Seuraa vauvan tarpeita ja yritä antaa vauvasi löytää oma ruokailurytminsä. Älä sen vuoksi tuputa ruokaa oli kyse sitten rinta- tai pulloruokinnasta. Kunhan vauva on tyytyväinen ja hänen painonsa nousee, sinun ei tarvitse olla huolissasi.
Kuinka usein lapsen tulee syödä?
Muutaman kuukauden kuluttua syntymästä suurin osa vauvoista on löytänyt oman rytminsä, ja heille tulee nälkä tiettyinä aikoina vuorokaudesta. Ruokahalu voi kuitenkin vaihdella paljonkin päivästä toiseen. Pieni vauva tietää itse hyvin, koska ruokaa tarvitaan. Syötä vauvaasi, jos hänellä vaikuttaa olevan nälkä, vaikka viime ruokinnasta ei olisikaan kovin kauaa.
Tee ruokinnasta helppoa
Tee ruokinnasta erityinen hetki mahdollisimman rauhallisessa ympäristössä. Läheisyys ja ihokosketus ovat tärkeitä lapselle riippumatta siitä, imetätkö vai ruokitko lasta pullosta. Tärkeintä on löytää sinulle ja vauvallesi parhaiten sopiva ruokintatapa. Jotkut ihmiset haluavat imettää makuulla. Jos sinulla on kaksoset, on olemassa erilaisia tapoja imettää molempia lapsia samanaikaisesti esimerkiksi imetystyynyjen avulla. Imettäville on myös useita muita apuvälineitä, jotka voivat helpottaa ruokintaa. Nännivoiteet, imetystyynyt ja imetysliivit voivat kaikki olla hyödyllisiä apuvälineitä hankittavaksi. Jos pullotat ruokaa, on valittavissa paljon erilaisia pulloja. Joskus joudut ehkä kokeilemaan useampia eri vaihtoehtoja ennen kuin löydät pullon, josta vauva pitää parhaiten. Yritä löytää sellainen pullo, joka estää vauvaa nielemästä liikaa ilmaa.
Lue lisää pulloruokinnasta täältä.
Milloin yöruokinta tulisi lopettaa?
Suurimmalle osalle sylivauvoista tulee nälkä öisin, joten he tarvitsevat yöruokintaa. Jotkut lapset ovat niin nälkäisiä, että heidät pitää ruokkia yöllä kahdesti. Noin 3–4 kuukauden ikäisenä useimmat vauvoista nukkuvat läpi koko yön, mutta tämä ei koske läheskään kaikkia. Tähän voi vaikuttaa se, miten paljon vauva syö ennen nukahtamista. Täysi maha takaa usein pitkät, katkeamattomat yöunet. Suurimmassa osassa perheitä yöruokinta jää kokonaan pois vauvan ollessa kuuden kuukauden ikäinen.
On mahdollista, että vauva ei ole nälkäinen yöllä herätessään. Joskus vauva tarvitsee vain läheisyyttä, turvaa tai kuivan vaipan. Vauvan ollessa jo vähän isompi ja jos on päätetty, että yöruokinta halutaan lopettaa, voidaan kokeilla pelkän läheisyyden antamista yöllä vauvan herätessä. Muutaman yön jälkeen vauva usein oppii uuden rutinin ja lopettaa ruoan pyytämisen yöaikaan.