Föräldrar gravida, håller babyskor i handen

Raskaus

Lapsen odotus on jännittävää aikaa erityisesti ensimmäistä kertaa raskaana oleville. Samaan aikaan se voi kuitenkin olla myös hämmentävää ja usein raskauden aikana esiin nousee monia kysymyksiä. Täältä löydät vinkkejä siihen, miten syödä ja voida hyvin raskauden aikana.

Pojke med gravid mamma - Semper Barnmat

Ensimmäiset merkit raskaudesta

Ensinnäkin – miten tietää olevansa raskaana? Ensimmäinen merkki raskaudesta on usein kuukautisten poisjäänti, mutta sen lisäksi on muitakin merkkejä, jotka voivat kertoa raskaudesta. Raskauden todentamiseksi tulee tehdä raskaustesti tai ottaa yhteyttä neuvolaan.

Vatsakipu ja pahoinvointi

Pahoinvointi etenkin aamuisin on hyvin tavallista raskauden aikana. Kohdun kasvaessa voi esiintyä vatsakipuja, jotka muistuttavat kuukautiskipuja. Onneksi pahoinvointi on usein pahimmillaan vain kolmena ensimmäisenä raskauskuukautena, minkä jälkeen olo suurimmalla osalla parantuu. Pitkittyneeseen pahoinvointiin ja merkittäviin kipuihin voit hakea apua, neuvoja ja tukea neuvolasta.

Mitä pahoinvoinnille voi tehdä

Pyri syömään usein ja vähän kerrallaan voidessasi pahoin – mieluiten joka toinen tai kolmas tunti. Osalle voi auttaa, jos ruokavaliosta jättää pois happamat hedelmät, rasvaiset ruoat sekä friteeratut ja vahvasti maustetut ruoat. Pyri sen sijaan syömään mietoa ja kuitupitoista ruokaa, joka on hiilihydraattipitoista, kuten näkkileipää, banaania, riisiä ja perunaa. Jos pahoinvointiin liittyy oksentelua, on erityisen tärkeää huomioida riittävä nesteen saanti.

Maku- ja hajuaisti muuttuu

On tavallista, että maku- ja hajuaisti muuttuvat raskauden aikana, jolloin ruoka ei maistu enää yhtä hyvältä. Osa maistaa metallin makua suussaan raskauden alussa. Hajuaistin muuttuminen voi aiheuttaa sen, että jotkut hajut koetaan tavallista voimakkaammin.

Mielialavaihtelut ovat yleisiä

Hormonien vaikutuksesta on normaalia, että raskaana ollessa tulee välillä selittämättömiä ärtymyksen ja alakuloisuuden tunteita. Monet kokevat raskauden aikana mielialavaihteluita ja joskus myös univaikeuksia, jotka eivät ainakaan helpota tilannetta. On tärkeää löytää itselle sopivia keinoja rentoutumiseen ja hauskanpitoon.