Lapsi syö lusikalla.

Aterioiden suunnittelu ja ruokailurytmi

Pienten lasten kanssa on aina hyvä suunnitella asiat etukäteen, mutta onko säännöllistä ruokailurytmiä pakko noudattaa? Ei tietenkään, mutta siitä on paljon apua.

Lapsi joutuu joka tapauksessa noudattamaan tiettyä rytmiä viimeistään esikoulussa. Lounas saattaa tällöin siirtyä aikaisemmaksi kuin mihin lapsi on tottunut, joten päivällistäkään ei kannata venyttää liian pitkälle iltaan. Jos lapsi esimerkiksi syö lounaan jo kello 11 maissa, hän saattaa haluta päivällistä jo viideltä. 

Kuuntele lasta

Lapsen ei kannata antaa odottaa ruokaa liian pitkään, sillä hän saattaa väsyä eikä sitten jaksa enää syödä. Tarkkaile lapsesi merkkejä nälästä, niin saat näppituntumaa siihen, milloin on paras aika käydä aterialle.

Viikonlopun ruokailurytmi

Monet nukkuvat viikonloppuna mielellään hieman pitempään, mutta ruokailu- ja unirytmistä kannattaa kuitenkin yrittää pitää kiinni. Kun lapsi nukkuu ja syö tiettyinä aikoina, hän ei ole yliväsynyt tai liian nälkäinen.

Vaihtelu virkistää

Jotkut lapset mieltyvät tietyntyyppiseen ruokaan, ja heille saattavat toisinaan kelvata vain lihapullat, peruna tai jokin tietty vihannes. Se on aivan luonnollista ja menee yleensä ajan mittaan ohi. Jos samanaikaisesti imetät lasta tai annat hänelle puuroa tai velliä, hän saa tarvitsemansa ravintoaineet. Tarjoa lapselle kuitenkin koko ajan myös muita ruoka-aineita.

Jos haluat tarjota lapsellesi kasvisruokaa ja jätät lihan ja kalan pois ruokavaliosta, muista, että ne pitää korvata muilla proteiinipitoisilla ruoka-aineilla.

Barnmat från 4 månader – börja med smakportioner

Lounas - päivän tärkein ateria

8 kuukauden ikäiselle lapselle sopii hyvin kaksi pääateriaa päivässä: lounas ja päivällinen. Lounas on edelleen päivän tärkein ateria. Voit tarjota lounaan ennen päiväunia tai niiden jälkeen. Ajankohta ei ratkaise, vaan tärkeintä on, että lapsi nauttii ravitsevan lounaan johonkin aikaan päivästä ja päivällisen ennen nukkumaanmenoa. Annoskokoa voi säätää lapsen ruokahalun mukaan. Jälkiruoaksi sopivat hyvin hedelmät.

Semper ateriat

Päivälliseksi valmista lastenruokaa tai itse laitettua

Päivälliseksi voit tarjota valmista lastenruokaa tai itse valmistettua kotiruokaa. Lapsi voi vähitellen alkaa syödä samaa ruokaa kuin muu perhe. Jos puuro maistuu edelleen lapselle, se sopii iltapalaksi ennen nukkumaanmenoa. Ja viimeiseksi illalla harjataan hampaat.

Monet lapset pitävät vähän isompina täysjyväpuurosta. Jos lapsen vatsa on helposti löysällä tai hän syö paljon muuta kuitupitoista ruokaa, hänelle kannattaa tarjota puuroa, jota suositellaan 6 kuukauden ikäiselle.

Pikkulapsen välipala

Sekä lasten että aikuisten on syötävä oikein ja säännöllisesti jaksaakseen. Välipala on tärkeä. Pienten lasten täytyy syödä vähän, mutta usein. Sopiva ateriaväli on pari–kolme tuntia. Näin lapsen verensokeri pysyy tasaisena, eikä hän ole nälkäinen tai väsynyt aterioiden välillä. 

Puuro on hyvä välipala, samoin pieni voileipä, pala hedelmää ja sopiva ruokajuoma. Kokeile myös puuroreseptejämme, kuten maittavia puuropuikkoja.

Välipala – pieni ateria

Jatkuva napostelu ei ole hyväksi hampaille eikä ruokahalulle. Välipala ei saa olla kiireessä hotkaistu pikkupurtava tai makea herkku, vaan sen pitää olla kunnollinen pikkuateria. Istu lapsen kanssa katettuun pöytään ja tarjoa hänelle sopivan kokoinen annos, jotta hän jaksaa taas leikkiä ja puuhailla.

Vältä turhaa sokeria

Kun jaksaminen alkaa hiipua ja vatsa kurnia, on helppo siemaista virvoitusjuoma tai napsia pari keksiä tai makeista pahimpaan nälkään. Makeat välipalat eivät ole kuitenkaan hyvä vaihtoehto lapsille eivätkä aikuisille. Sokerin syönnillä on selvä yhteys kariekseen ja ylipainoon. 

Siksi on tärkeää opettaa lapselle hyvät ruokailutottumukset jo pienestä pitäen. Tämä koskee myös välipaloja. Makeiset kannattaa säästää juhliin ja erikoistilanteisiin. Valikoimassamme on monta välipalaksi tarkoitettua tuotetta, joihin ei ole lisätty sokeria.

Välipalan aika?

Kokeile välipalaksi Semper Fruktmumsia 

Ruoka ja matkailu

Matkustaminen lapsen kanssa on kaikille helpointa ja hauskinta, kun lapsi on kylläinen ja tyytyväinen. Tässä videossa kerrotaan, mitä kannattaa pakata matkalle mukaan ja mitä lapsi voi syödä ulkomailla.

Matkustaminen lasten kanssa ei aina ole ihan helppoa. Mitä tulee pakata mukaan kotoa ja mitä lapsi voi ulkomailla syödä?

Ruokalista 8–11 kuukauden ikäiselle

Lasten ateriakoko ja -väli vaihtelevat yksilöllisesti. Jotkut lapset haluavat isoja annoksia harvemmin, toiset taas pienempiä annoksia useammin. 8–12 kuukauden ikäisen lapsen päivän ruokalista voi näyttää esimerkiksi tältä:

AAMIAINEN

Äidinmaitoa ja/tai äidinmaidonkorviketta, lasten puuroa tai velliä.

VÄLIPALA

Mielellään jokin hedelmä.

LOUNAS

Perunaa, riisiä tai pastaa, vihanneksia ja lihaa tai kalaa. Voit tarjota lihan tai kalan sijaan vaihtelun vuoksi kasviproteiinia, kuten papuja, linssejä tai tofua. 

Jälkiruoaksi hedelmää tai marjoja. 

Ruokajuomaksi vettä.

VÄLIPALA

Lasten puuroa, hedelmä- tai marjasosetta.

Viiliä tai maustamatonta jugurttia hedelmä- tai marjasoseen kera (10 kuukauden ikäisestä lähtien).

PÄIVÄLLINEN

Noudata samaa lautasmallia kuin lounaalla, mutta jos tarjoat lounaaksi kalaa, valitse päivälliseksi lihaa tai kasviproteiinia. 

ILTAPALA

Äidinmaitoa ja/tai äidinmaidonkorviketta, lasten puuroa tai velliä.

Ruokalista 1–3-vuotiaalle

Tässä on esimerkkejä päivän ruokalistasta vähän isommalle lapselle.

AAMIAINEN

Lasten puuroa tai velliä.

Äidinmaitoa aamulla ja/tai illalla, jos vielä imetät.

VÄLIPALA

Hedelmä.

LOUNAS

Perunaa, riisiä tai pastaa, vihanneksia ja lihaa tai kalaa.

Vaihtoehtoisesti kasvisruokaa.

Jälkiruoaksi hedelmää tai marjoja.

Ruokajuomaksi vettä.

VÄLIPALA

Lasten puuroa hedelmä- tai marjasoseen kera.

Viiliä tai maustamatonta jugurttia ja mysliä tai hedelmiä/marjoja.

Mahdollisesti pieni voileipä.

PÄIVÄLLINEN

Pienempi annos saman lautasmallin mukaan kuin lounaalla.

ILTAPALA

Velliä tai lasten puuroa.

Äidinmaitoa aamulla ja/tai illalla, jos vielä imetät.

Semper Aterioita

Tutustu Semper lastenaterioihin