Lapsi syö lusikalla.

Aterioiden suunnittelu ja ruokailurytmi

Pienimmillä lapsilla on aivan oma ja yksilöllinen "sisäinen kellonsa". He nukkuvat, kun väsyttää ja syövät, kun ovat nälkäisiä. Kun he kasvavat hieman isommiksi, voi olla aika testata arkirutiineja. Ne voivat olla erilaisia ​​eri lapsille, mutta niistä voi olla hyötyä koko perheelle.

Jokainen syö hieman eri tavoin

Kaikki lapset ovat erilaisia ​​ja tämä vaikuttaa myös siihen, miten he syövät. Vanhempana olet varmaan jo kuullut tarinoita vauvauintia harrastavasta lapsesta, joka syö kaikkia tarjolla olevia kasviksia, ja kaksivuotiaasta päiväkoti-ikäisestä, joka haluaisi syödä vain nakkeja. Useimmat lapset ovat jotakin näiden kahden väliltä, ja lasten tahto ja mieltymykset muuttuvat ajan myötä. Selvittääksesi, miten, milloin ja mitä lapsesi syö mieluiten, pääset lapsesi kanssa pitkälle tutkimusmatkalle. Tämä haaste kannattaa ottaa vastaan uteliaisuudella ja leikkisyydellä, siitä on monia etuja.

Hyvien arkirutiinien perusta

  • Useimmat lapset syövät viidestä kuuteen kertaa päivässä.
  • Ruoan riittävä kokonaismäärällä pidemmällä aikavälillä on tärkeä.
  • Älä odota siihen asti, että on lapsella kova nälkä. Jos energiaa on vähän, voi myös syömiseen keskittyminen olla vaikeaa.
  • Kuuntele ja seuraa lasta, älä tuputa ruokaa.
  • Älä tarjoa jälkiruokaa palkintona.
  • Vältä napostelua aterioiden välillä.

Kokoa kaikki perheen jäsenet päivällispöytään ja koita tehdä ruokailusta miellyttävä yhdessäolohetki, ilman vaatimuksia ja velvoitteita. On vaikeampi tuntea kylläisyyttä ja luoda hyviä ruokailutottumuksia, jos ruokaillaan liikkeellä ollessa, joten vältä välipaloja ja naposteltavaa esimerkiksi lyhyemmällä matkalla lastenvaunuissa tai autossa.

Useimmat lapset haluavat syödä viidestä kuuteen kertaa päivässä. On tavallista, että syödyn ruoan määrä vaihtelee. Ehkä lapsen mielestä aamiainen oli niin hyvä, ettei vatsassa ole tilaa välipalalle. Muista, että ruoan kokonaismäärä pidemmän ajan kuluessa on tärkein. Sinä hallitset milloin ja mitä ruokaa tarjoat, mutta lapsi valitsee itse, kuinka paljon hän haluaa syödä. Ja juuri niin sen pitää ollakin.

 

Valmiita aterioita Semperiltä

Semperin lastenaterioiden koostumus ja ravintosisältö on mukautettu eri ikäisten lasten tarpeisiin. Ateriamme valmistetaan korkealuokkaisista lastenruokalaatuisista aineksista

Barnmat från 4 månader – börja med smakportioner

Ehdotus 8-12 kk ikäisen lapsen ruokailuun

Kun lapsi on 8-12 kk ikäinen ateriarytmiin vaikuttaa esim. päiväunien ajoitus. Päivän ruokailu voisi näyttää esim. tältä:

  • Aamiainen: Rintamaitoa tai vieroitusvalmistetta ja lastenpuuroa. Osa tämänikäisistä lapsista haluaa jo kokeilla syömistä esim. pienten leipäpalasien (joista on poistettu kovat reunat) mutustelua. Leivän päälle voi esim. sipaista margariinia.
  • Välipala: Mielellään hedelmiä lapselle sopivaksi käsiteltynä esim. soseena, raasteena tai pieninä paloina. 
  • Lounas: Joko valmis lastenateria tai kotitekoista ruokaa, jossa on lapsen ikään sopiva koostumus. Ehdotus kotiruoaksi: Perunaa, pastaa, cous cous'ia tai ruokakauraa + kasviksia + lihaa, kalaa, kanaa, munaa tai palkokasveja, kuten linssejä ja herneitä kastikkeenkera. 1 tl lisä rasvaa esim. rypsiöljyä. Vettä juotavaksi aterialla ja mielellään hedelmä tai marjoja jälkiruoaksi.  
  • Välipala: Rintamaitoa tai vieroitusvalmistetta. Mahdollisesti lastenpuuroa, hedelmiä tai marjoja soseena tai pehmeitä leipäpaloja. 
  • Päivällinen: makuannos perheen ruokaa ilman lisättyä suolaa + rintamaitoa tai vieroitusvalmistetta, vaihtoehtoisesta samantyyppinen ateria kuin lounaaksi. 
  • Iltapala: Rintamaitoa/vieroitusvalmistetta, lastenpuuroa.

Semper ateriat
Itsetehtyä lastenruokaa, soseannoksia

Tee itse lastenruokaa Semperin reseptillä

Tutustu ruokien maailmaan - valmistakaa yhdessä lastenruokia, katso reseptejä täältä.

Miten on hyvä ajatella jälkiruoista

Hedelmien tarjoaminen aterioiden jälkeen voi olla hyvä asia, koska C-vitamiini lisää raudan imeytymistä. Jälkiruoka ei kuitenkaan ole välttämätön täydelliselle aterialle, eikä sitä pidä käyttää palkkiona siitä, että lapsi syö hyvin. Tarjoa aina sama määrä hedelmiä riippumatta siitä, kuinka paljon ruokaa lapsi on syönyt.

Onko lapsen tarpeen syödä koko ateriapurkillinen?

Osa lapsista syö puolipurkillista vauvanruokaa ja jotkut puolitoista. Määrä voi myös vaihdella aterasta riippuen tai viikoittain ja se on täysin normaalia. Semperin lastenruokien määrä on suunniteltu sen mukaan, kuinka paljon tietyn ikäiset lapset syövät keskimäärin. Jos olet huolissasi lapsesi syömän ruoan määrästä, puhu asiasta neuvolassa.

Lapsi, joka syö lounaan n. yhdentoista aikoihin, saattaa haluta syödä päivällistä jo kello viideltä.

1–3-vuotiaan ruokailu

Kun lapsi on hieman vanhempi, päivän rutiineihin vaikuttaa esim. päiväkodin ruokailu- ja nukkumisajat. Usein tämä tarkoittaa lapselle aikaisempaa lounasta kuin mihin hän on tottunut, ja se voi tarkoittaa myös aikaisempaa illallista koko perheelle. Jos lapsi syö lounaan n. 11.00 aikaa, hän saatta haluta syödä illallista ennen kello viittä. Tässä on esimerkki 1–3 -vuotiaille lapsille sovitetusta päivän ruokailusta.
 

  • Aamiainen:
    Ehdotus 1: Lastenpuuroa
    Ehdotus 2: Luonnonjogurttia, sokeroimattomia aamiaishiutaleita tai mysliä tai hedelmä ja marjaa. Mahdollisesti pieni voileipä.
  • Välipala: Hedelmä tai kasviksia.
  • Lounas: Perunaa, pastaa, riisiä, cous cous'ia, bulguuria, ruokakauraa, kasviksia, lihaa, kalaa, kanaa tai munaa. Vaihdellen lihaa, kalaa, kasviksia eism. papuja  ja linssejä.
    Hedelmä tai marjoja jälkiruoaksi.
    1 tl lisärasvaa esim. rypsiöljyä ruoan joukkoon.
    Juotavaksi vettä
  • Välipala: Lastenrpuuroa hedelmä- ja marjasoseen kera. Maustamatonta jogurttia, sokeroimattomia hiutaleita tai mysliä, tai hedelmä ja marjoja. Mahdollisesti voileipä. 
  • Päivällinen: Samantyyppinen kuin lounas, mutta valitse ruoka-aineita vaihdellen.
  • Iltapala: Lastenpuuroa.

Jos vielä imetät, niin anna sopivassa välissä rintamaitoa.

Pieni tyttö syö eväitä kalliolla
Kun lapsi on hieman vanhempi, alkaa esim. päiväkodin rytmi vaikuttaa ateria- ja unirytmiin.

Kun rutiinit vaihtuvat

Aivan kuten meillä aikuisilla, myös lapsilla voi olla hieman erilaisia ​​rutiineja arkisin ja viikonloppuisin. Ehkä hemmottelit itseäsi nukkumalla tai söit illallisen tavallista myöhemmin. Vakiintuneiden rutiinien rikkominen voi vaikuttaa lapsen väsymiseen tai nälkäisyyteen, mutta usein muutoksiin sopeudutaan hyvin. Kuuntele lastasi.

Matkalla:

Harvat asiat voivat häiritä vakiintuneita rutiineja yhtä paljon kuin matkustaminen, mutta lasten kanssa matkustaminen on helpompaa ja hauskempaa, jos lapsesi on kylläinen ja tyytyväinen. Klikkaa videota katsoaksesi vinkkejä mitä voit pakata kotoa ja mitä lapsesi voi syödä ulkomailla.

Lastenruokakoulu - Lapset ja ruoka matkalla

Kun lapsi ei syö

Toisinaan ruokailutilanteet voivat tuntua raskailta, ehkä eniten juuri vanhempien mielestä. Jotkut lapset pitävät tietyntyyppisestä ruoasta erittäin paljon ja haluavat syödä vain lihapullia, perunoita tai vihanneksia. Jatka erilaisten ruokien tarjoamista lapselle ja ota yhteyttä neuvolaan, jos olet huolissasi. Useimmiten kyseessä on ohimenevä vaihe. Lue lisää lapsista, jotka eivät syö.

Kasvisruokaa!

Jos päätät, että lapsesi tulisi noudattaa kasvisruokavaliota, on tärkeää tietää, että et voi poistaa lihaa tai kalaa ruokavaliosta korvaamatta niitä muilla ravitsevilla kasviperäisillä elintarvikkeilla, kuten papuilla, linsseillä tai tofulla. Puhu ruokavaliosta neuvolassa.
Vauvanruokaresepteissämme on kotona kokkaamiseen sopivia kasvireseptejä ja  valmiissa aterioissamme on kasvisvaihtoehtoja. Katso ja inspiroidu!

Pannukakkua marjojen kera lapselle

Oppaasi lastenvälipaloihin

Sekä aikuisten että lasten on hyvä syödä ravitsevasti ja säännöllisesti pitääkseen energiansa yllä. Välipalalla on tärkeä tehtävä, erityisesti pienille lapsille, jotka syövät pieniä annoksia mutta usein.