Recept - Pastastjärnor med köttfärssås 12M - Semper Barnmat

Lapsi ja ruoka-allergiat

Ruoka-aineallergiat ja yliherkkyydet ovat pienillä lapsilla varsin tavallisia. Monilla lapsilla allergiat menevät kuitenkin ohi iän mukana. Tällä sivulla on lisätietoja allergian, intoleranssin ja yliherkkyyden välisistä eroista ja tavallisimmista ruoka-aineallergioista.

Mitä ovat allergia, intoleranssi ja yliherkkyys?  

Ruoka-aineallergioista kirjoitetaan paljon, ja intoleranssi, yliherkkyys ja allergia menevät käsitteinä usein sekaisin.

Mikä ero niillä on?

Yliherkkyys on yleiskäsite, joka tarkoittaa, että ihminen reagoi aineisiin, joita useimmat muut sietävät. Allergia ja intoleranssi ovat puolestaan erityyppisiä yliherkkyyksiä. 

Allergia tarkoittaa, että elimistön immuunipuolustus reagoi pieniin määriin tiettyä ainetta, kuten siitepölyä tai jotakin ruokaa. Allergisen reaktion yhteydessä elimistössä muodostuu vasta-aineita. 

Intoleranssi tarkoittaa, että elimistö ei pysty käsittelemään jotakin ainetta. Jos ihmisellä on esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, hänen elimistössään ei ole riittävästi tai lainkaan maitosokeria pilkkovaa entsyymiä. Äidinmaito sisältää runsaasti laktoosia, joten laktoosi-intoleranssi on imeväisillä erittäin harvinainen.

Lapsen ruoka-aineallergia  

Ruoka-aineallergialla tarkoitetaan sitä, että elimistö reagoi tiettyihin ruoka-aineisiin. Useimmiten lapsen ruoka-aineallergia tulee ilmi, kun hän reagoi johonkin ruoka-aineeseen saman tien tai hetken kuluttua. Pienillä lapsilla allergian oireita voivat olla pahoinvointi, ripuli, suun ympäristön punoitus, nesterakkulat tai nokkosihottuma. Myös kutina ja turvotus ovat tavallisia allergisia reaktioita. Ruoka-aineista allergiaa aiheuttavat yleisimmin maito, kananmuna, kala ja pähkinät. Myös pavut, herneet ja tavallisimmat viljat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Lehmänmaitoallergia menee yleensä ohi 2–3 vuoden iässä. Kananmuna-allergia kestää kauemmin, useimmiten kouluikään asti. Kala-allergia voi kestää aikuisikään asti. 

Tuotteet-sivullamme on hakutoiminto, josta voit valita lapsellesi allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet ja suodattaa näkyviin tuotteet, jotka eivät sisällä näitä aineita. Jos lapsella on lehmänmaitoallergia, valitse hakuvaihtoehdoksi Maidoton.

Nämä tuotteet valmistetaan tehtaassa, jossa ei käsitellä mitään maitotuotteita, minkä vuoksi voimme taata että tuotteet ovat täysin puhtaita maitoproteiinin jäämistä. 

Muut tuotteemme valmistetaan tavallisessa tehtaassa, joten emme voi valitettavasti taata, että nämä maidottomat tuotteet eivät ole olleet kontaktissa muihin maitoa sisältäviin tuotteisiin.

Muista, että lehmänmaitoallergia (tai maitoproteiiniallergia) ei ole sama asia kuin laktoosi-intoleranssi. Voit lukea lisää maitoproteiiniallergiasta täältä.

Lapsen pähkinäallergia

Pähkinäallergia voi aiheuttaa hengenvaarallisia oireita. Ole siis tarkkana ruoan, makeisten ja kakkujen ravintosisällön kanssa. Pähkinälle allerginen lapsi voi olla allerginen myös kivellisille hedelmille, omenoille sekä raa’alle perunalle ja porkkanalle.

Aiemmin suositeltiin, ettei pienille lapsille annettaisi pähkinöitä. Tämän ajateltiin viivästyttävän allergian puhkeamista tai estävän sen kokonaan. Tuoreempien tutkimusten mukaan tämä ei ole kuitenkaan paras vaihtoehto. Nykyisin suositellaan, että pähkinät lisätään lapsen ruokavalioon vähitellen kuten muutkin ruoka-aineet. Voit siis antaa pikkulapsellekin pähkinöitä hienonnettuina.

Alle kolmivuotiaille lapsille ei pidä antaa kokonaisia pähkinöitä, sillä ne menevät helposti väärään kurkkuun. Vaarallisimpia ovat maapähkinät. Ne ovat sileitä ja liukuvat helposti henkitorveen, joten lapsi voi saada pysyviä vammoja. Jos epäilet, että lapsesi henkitorveen tai keuhkoihin on joutunut jotakin ja/tai jos lapsesi alkaa pähkinöitä syötyään yskiä tai hänelle nousee kuume, vie hänet heti lääkäriin.

Jos epäilet ruoka-aineallergiaa, ota yhteyttä neuvolaan tai terveysasemaan.