Vanhempi ja vauva kädestä pitäen.

Alkuaika vauvan kanssa

Tervetuloa vauvakuplaan!

Alkuaika vastasyntyneen vauvan kanssa on ihana, jännittävä ja monesti myös rankka ajanjakso. Lisäksi myös tilanne, joka herättää monenlaisia kysymyksiä ja vaatii opettelua. Näillä sivuilla käsittelemme osaa niistä kysymyksistä, jotka voivat tulla esiin vauva-aikana koskien unta, ruokailua, korvikkeiden käyttöä ja vauvan yleisiä vatsavaivoja.

Mamma pussar bebis

Pidä huolta itsestäsi

Kaikki vauvat ovat erilaisia yksilöllisin haastein. Vastasyntyneen vanhempien elämä pyörii alkuaikoina melko pitkälti kolmen asian ympärillä: syödä, nukkua ja vaihtaa vaippoja. Vanhempien ei kuitenkaan tule unohtaa itsestään huolehtimista ja kumppanin tukemista. Monet tuoreet vanhemmat kokevat neuvojen ja avun tarpeelliseksi jaksaakseen käydä läpi kaikki vaiva-aikaan liittyvät tunteet ja niiden vaihtelun: väsymyksen, huolen ja tietenkin myös suunnattoman onnellisuuden.

Kuinka paljon vauvan kuuluu syödä ensimmäisinä päivinä?

Kunka paljon vauva syö? Ei ole olemassa mitään sääntöjä oikeista ruokamääristä, vaan vauvan tulee antaa itse päättää kuinka paljon on terpeeksi, jotta vauva on kylläinen ja tyytyväinen. Tuputtamista tulee välttää riippumatta siitä, onko kyse rinta- vai pulloruokinnasta. Vauvoilla on luontainen kyky tuntea milloin he ovat syöneet tarpeeksi. Vastasyntyneillä tämän huomaa yleensä siitä, että imeminen loppuu ja vauva nukahtaa rinnan tai pullon viereen.

Mikäli olet huolestunut siitä, että vauva ei syö tarpeeksi, voit ottaa asian puheeksi neuvolassa.

Rintamaito ja korvike

Syntymästä lähtien muutaman kuukauden ajan on rintamaito usein vauvan ainoa ravinnonlähde. Suurin osa vauvoista pärjää erinomaisesti pelkällä rintamaidolla ensimmäiset kuukaudet. Tilanteissa, kun imetys ei onnistu tai sitä ei haluta tehdä, on olemassa vaihtoehtoja äidinmaidonkorvikkeen muodossa.

Semper noudattaa Maailman terveysjärjestö WHO:n eettistä koodia, jonka mukaan imetyksen onnistuessa on rintamaitoa pyrittävä suosimaan vauvan ravintona. Neuvoja sekä imetykseen että äidinmaidonkorvikkeiden käyttöön liittyen saat neuvolasta.

Bebis vilar i famnen - Semper Barnmat

Haluatko tietää lisää unesta?

Täältä voit lukea lisää vauvojen nukkumistottumuksista ja hyvistä unirutiineista.

Lue lisää vauvoista ja unesta

Seuraavilta alasivuilta löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, jotka voivat tulla esiin alkuaikoina vauvan kanssa. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi täältä, olet tervetullut ottamaan yhteyttä kuluttajapalveluumme.

Kysymyksen voi lähettää kätevästi sivuiltamme löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta. Voit myös soittaa meille arkisin klo. 9-11 välillä numeroon 0800 9 2752.