Vauvat katsovat kameraan.

Vauva ja uni

Kaikki tarvitsevat unta, erityisesti kasvavat ja kehittyvät vauvat. Vauvat voivat tarvita jopa 18 tuntia unta vuorokaudessa, mutta tietysti unen tarve vaihtelee yksilöllisesti vauvojen välillä. Vastasyntyneillä on vielä epäsäännöllinen unirytmi, jota ohjaa vahvasti nälkä sekä kylläisyys. Tämän vuoksi selkeän unirytmin opettelun aloittaminen jo varhaisessa vaiheessa voi olla hyvä asia. 

Lasten nukkumistottumukset

Noin kuuden kuukauden ikäisenä säännöllisten tottumusten kehittäminen helpottuu. Uni, läheisyys ja ruoka eivät tässä vaiheessa ole enää yhtä tiivisti yhteydessä toisiinsa. Iltarutiinit ja nukkumapaikka alkavat selkiintyä vauvalle. On tärkeää muistaa, että turvallisuuden tunnetta voi tarjota myös läsnäolon ja äänen avulla – ei aina ensimmäiseksi ruoalla. Kehityksen tietyissä vaiheessa voi uni muuttua hetkellisesti katkonaisemmaksi, mutta myös näinä aikoina on hyvä pitää kiinni samoista rutiineista kuin aikaisemmin.

Kuinka usein lapsen tulisi nukkua päivän aikana?

Lasten unen tarve on hyvin yksilöllistä, mutta yleensä vastasyntyneet vauvat nukkuvat kolme kertaa päiväsaikaan. Kuuden kuukauden iässä päiväunien määrä on usein vähentynyt kahteen ja yhden vuoden ikäisinä suurin osa lapsista nukkuu yhdet päiväunet. Kolmen vuoden ikään päästäessä on monilla lapsilla päiväunet jääneet pois kokonaan.

Päiväunien määrän vähentäminen

Kun tulee tarve vähentää päiväunien määrää, on hyvä valmistautua siihen, että siirtymäkaudesta voi tulla hankala. Ei ole epätavallista, että yliväsynyt lapsi nukahtaa ennen päivällistä tai matkalla päiväkodista kotiin ja on illan tullen pirteä normaaliin nukkumaanmenoaikaan. Joskus voi auttaa lyhentää ensin päiväunien pituutta ennen niiden poisjättämistä kokonaan. Mikäli se tämä ei onnistu, voi lasta yrittää nukuttaa aikaisemmin illalla jonkin aikaa.

Opeta lapsi nukkumaan omassa sängyssä

Usein uni tulee paremmin ja nukahtamisaika lyhenee, jos nukahtaminen ja nukkuminen tapahtuvat samassa paikassa. Nukkumispaikka voi olla joko omassa tai vanhempien sängyssä. Alle kolmen kuukauden ikäiset vauvat nukkuvat turvallisimmin omassa sängyssä ja selällään. Monet vauvat nukahtavat kuitenkin paremmin vanhempien sängyssä. Vauvapesän käyttö voi olla hyvä vaihtoehto, jotta varmistetaan lapsen turvallisuus vanhempien sängyssä. Tärkeintä on, että kaikki viihtyvät ja että vauva sekä vanhemmat nukkuvat mahdollisimman hyvin.

Uniongelmat ovat tavallisia

Suurin osa lapsista kärsii univaikeuksista jossain vaiheessa kehitystä. Ongelmia voi aiheuttaa jatkuva herääminen yön aikana tai unen saaminen iltaisin. Ajoittaisen ongelmat ovat täysin normaaleja. On normaalia, että lapsilla unisykli on lyhyempi ja tiheämpi verrattuna aikuisiin, mutta joskus huonosti nukkumiseen löytyy myös muita syitä. Tilapäiset infektiot, maitohampaiden kasvu ja painajaiset voivat vaikuttaa nukahtamiseen ja unen laatuun. On tärkeää seurata lapsen käyttäytymistä, mutta samalla myös muistaa, että uniongelmat ovat yleensä ohimeneviä.

Liten bebis - Semper Barnmat

5 vinkkiä nukahtamisongelmiin

  1. Luo rauhallinen nukkumistila.
  2. Aseta vauva nukkumaan selälleen.
  3. Päätä päivä mukavilla rutiineilla (kylvyllä, sadulla tai laululla).
  4. Aloita nukkumaanmenorutiinit jo hyvissä ajoin ennen kun vauva on yliväsynyt.
  5. Pyri ylläpitämään samat nukkumaanmenoajat myös viikonloppuisin.