Header Baby - green food

Mitä ei tule syödä raskauden aikana?

Mitä ruoka-aineita tulisi välttää raskauden aikana? Eräiden ruoka-aineiden ja juomien käyttöä on suositeltavaa rajoittaa raskauden aikana, jolloin turvataan sikiön terveellinen kehitys.

Ruokavaliosta pois jätettäviä tai rajoitettavia tuotteita ovat:

  1. Naudan, sian ja broilerin maksa, sillä ne sisältävät runsaasti A-vitamiinia ja raskasmetalleja.
  2. Vältä kaikkia sellaisia lihatuotteita, joita ei ole missään vaiheessa kuumennettu. Myös kokoliharuoat (pihvit, paisti) on kypsennettävä läpikypsäksi.
  3. Raakoja, tyhjiö- ja suojakaasupakattuja tai itse valmistettuja graavisuolattuja ja kylmäsavustettuja kalatuotteita tulee syödä vain kuumennettuna (tuotteen sisälämpötila kauttaaltaan vähintään 70 astetta). Sushia, mätiä sekä raakaa kalaa sisältäviä pateita tulee myös välttää. 
  4. Pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja sekä pastöroidusta maidosta valmistettuja pehmeitä juustoja ei suositella kuumentamattomina. Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, mutta ei pakastettaessa eikä suolattaessa. Kaikkia juustoja voi käyttää kuplivan kuumiksi kuumennettuina.
  5. Alkoholi on suositeltavaa jättää kokonaan pois.
  6. Kofeiinin saantia on syytä rajoittaa 200 mg:aan päivässä, mikä vastaa noin kahta kupillista (yht. 3dl) kahvia. Energiajuomia ei suositella ollenkaan ja kolajuomia rajoitetusti.
  7. Säännöllistä lakritsin tai salmiakin käyttöä ei suositella.
  8. Suolan saannin rajoittaminen on suositeltua.

Lisätietoa raskausaikana rajoitettavista elintarvikkeista löydät Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Pojke med gravid mamma - Semper Barnmat
Gravid kvinna med kopp - Semper Barnmat