Kun ruoka ei maistu
Useimmilla lapsilla on joskus hetkiä, jolloin he eivät suostu syömään. Se on aivan luonnollista. On kuitenkin hyvä tietää, miten kannattaa toimia, jotta ruoka alkaisi taas maistua.
Semper Lastenruokakoulu
Katso videolta helppoja ja konkreettisia vinkkejä lapsen ruokintaan.
Miten paljon lapsen täytyy syödä vuorokaudessa?
Lapset ovat yksilöitä. He syövät eri määriä, ja määrät voivat vaihdella kausittain. Huoleen ei ole aihetta, jos lapsi vaikuttaa kylläiseltä ja kasvaa niin kuin pitääkin. Lapsi tietää yleensä itse, miten paljon ruokaa hän tarvitsee. Anna lapsen päättää itse ja yritä tarjota ateriat säännöllisesti.
Katso videolta esimerkki hyvistä päivän aterioista.
Näin saat lapsen syömään
Jos lapsi kieltäytyy itsepäisesti syömästä, kun tarjoat ruokaa lusikalla, älä suotta huolestu. On tärkeää, ettei ruokaa tuputeta ja lasta ei syötetä väkisin. Muuten syöminen voi muuttua jatkuvaksi taisteluksi.
Ruokahalu aaltoilee, ja jos lapsi ei välillä suostu syömään, voit tarjota velliä tai puuroa. Pienet lapset osaavat yleensä säädellä ravinnonsaantiaan itse. Älä siis ota turhaan paineita, jos lapsi suostuu joinakin päivinä syömään pelkkää maissia. Seuraavana päivänä hänelle saattaa puolestaan maistua vain pasta. Yleensä ravinnonsaanti kuitenkin tasoittuu pitemmän päälle.
Milloin on syytä ottaa yhteyttä neuvolaan?
Jos olet huolissasi siitä, syökö lapsesi tarpeeksi, ota yhteyttä neuvolaan.
Kärsivällisyyttä uusien ruokalajien, makujen ja koostumusten kanssa
Uusia makuja ja koostumuksia kannattaa kokeilla rohkeasti. Ole kärsivällinen äläkä hoputa. Lapsi saattaa oppia pitämään uudesta mausta vasta monen maisteluannoksen jälkeen. Saatat joutua kokeilemaan jotakin ruoka-ainetta useita kertoja ja eri aikoina. Voit myös kokeilla erityyppisiä makuja (mietoja ja vahvoja), niin näet, mistä lapsesi pitää. Myös ruoan koostumus ja lämpötila voivat vaikuttaa: kylmä kaurapuuro voi toimia loistavasti, kun taas lämmin ei kelpaa ollenkaan.