Ris och grönsaker

Lapsi ja kasvisruoka

Kasvisruoka on maittavaa ja terveellistä. Miten kokoat lapsesi ateriat, jos koko perhe tai osa siitä on kasvissyöjiä? Seuraavassa on vinkkejä lapsille tarjottavaan kasvisruokaan ja tietoja siitä, mitä kasviksia ei saa antaa alle yksivuotiaalle.

STEP_lapsi ja porkkanat

Raudan saanti on lapsille tärkeää

Lapselle voi hyvin tarjota kasvisruokaa pienestä pitäen. Varmista kuitenkin, että lapsesi saa todella kaiken ravinnon, jota tärkeässä kasvuvaiheessa tarvitaan. Jos jätät lihan, kalan tai kananmunat pois lapsen päivittäisestä ruokavaliosta, ne täytyy korvata vastaavalla määrällä muuta rautapitoista ruokaa. 

Ruoan täytyy myös sisältää riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten B12-vitamiinia, sinkkiä, kalsiumia ja D-vitamiinia. Raudalla täydennetyt ruoat, kuten puurot, sopivat siten hyvin kasvisruokavalioon. 

Kasviperäisiä rautapitoisia elintarvikkeita

  • Palkokasvit, kuten herneet, pavut ja linssit

  • Tofu ja muut soijatuotteet

  • Täysjyväleipä, puuro ja mysli 

  • Pähkinät Huom! Hienoksi jauhennettuna tai voina alle 3-vuotiaille.

  • Kuivatut hedelmät, kuten aprikoosi ja rusinat

  • Vihreät lehtivihannekset Huom! Ei alle 1-vuotiaille.

vegetarisk_barnmat_783x.png

Ei liikaa kuitua

Kasvisruoassa on usein liikaa kuitua pienelle vatsalle. Se vie paljon tilaa ja täyttää vatsan niin nopeasti, ettei lapsi saa ruoasta riittävästi energiaa. Jaa ateriat tasaisesti koko päivälle, jotta lapsi jaksaa syödä tarpeeksi. Kotitekoiseen ruokaan on hyvä lisätä rasvaa, jotta lapsi saa siitä tarvitsemansa energian. Öljyä tai muuta ksvisrasvaa voi lisätä ruokaan 1 tl/annos. Lapsen normaali kasvu on hyvä riittävän energiansaannin mittari.

Lapset ja vegaaniruokavalio

Vegaaniruokavalion noudattaminen vaatii paljon tietoa ja osaamista. Ruokavalion tulee olla hyvin koostettu ja sisältää rikastettuja tuotteita, tiettyjä lisäravinteita sekä riittävästi energiaa. Jos olet epävarma, keskustele asiasta neuvolassa. 

Kasvisruokaa lapselle

Lapselle voi hyvin tarjota kasvisruokaa. Hän tarvitsee kuitenkin päivittäin seuraavia ravintoaineita kasvaakseen ja voidakseen hyvin:

  • rasvaa (margariini, voi, kasviöljyt, pähkinät ja avokado)
  • vitamiinit (vihreät vihannekset, hedelmät, maitotuotteet, kasviöljyt, pähkinät ja palkokasvit)
  • hiilihydraatit (peruna, juurekset, riisi, viljatuotteet, palkokasvit, hedelmät, marjat ja vihannekset)
  • kivennäisaineet (viljatuotteet, vihannekset, juurekset, palkokasvit, pähkinät, marjat ja maitotuotteet)
  • proteiini (maitotuotteet, herneet ja erilaiset pavut)
  • raudalla täydennetty puuro
  • D-vitamiinitipat
  • maitotuotteet.

Vältä näitä elintarvikkeita

Vihreät kasvikset ja pähkinät ovat tärkeä osa kasvisruokavaliota, mutta lapsille suositellaan vuoden aikana välttämään vihreitä lehtivihanneksia nitraattipitoisuuden vuoksi. Alle 3-vuotiaille lapsille on suositeltavaa välttää kokonaisia ​​pähkinöitä tukehtumisvaaran vuoksi. Hienoksi jauhetut pähkinät tai pähkinävoi ovat ravitsevia ruokia, joita on hyvä käyttää. katso muiden elintarvikkeiden osalta, mitä alle 1-vuotiaiden lasten tulisi välttää tai rajoittaa: Älä anna tätä alle 1-vuotiaille lapsille.

Vauvat kasvavat ja kehittyvät paljon ensimmäisen elinvuoden aikana. He syövät myös suhteellisen paljon ruokaa painoonsa nähden. Jos valmistat ruoan itse, valitse mahdollisimman korkealaatuisia aineksia ja lisää ruokaan kasviöljyä ennen tarjoilua. Pienet lapset tarvitsevat lisäenergiaa. Jos tarjoat valmiita lastenaterioita, sinun ei tarvitse lisätä rasvaa - kaupan lastenruoassa on jo sitä oikea määrä.

BTF_broccoli_668x468px.jpg

Vinkki!

Yksinkertainen on myös hyvä - kaupan pakastehyllystä löytyy monipuolisesti erilaisia pakastevihannespusseja, joita on helppo ja nopea sulattaa lasta varten. Vaihtele vapaasti parilla eri kasviksella joka päivä.

Semperin Luomu Kasvisateriat

Oletko jo kokeillut kasvisruokavaihtoehtojamme lastenruokahyllystä?