Lapsi ja kasvisruoka
Kasvisruoka on maittavaa ja terveellistä. Miten kokoat lapsesi ateriat, jos koko perhe tai osa siitä on kasvissyöjiä? Seuraavassa on vinkkejä lapsille tarjottavaan kasvisruokaan ja tietoja siitä, mitä kasviksia ei saa antaa alle yksivuotiaalle.
Pikkulapsi tarvitsee proteiinia
Lapselle voi hyvin tarjota kasvisruokaa pienestä pitäen. Varmista kuitenkin, että lapsesi saa todella kaiken ravinnon, jota tärkeässä kasvuvaiheessa tarvitaan. Jos jätät lihan, kalan tai kananmunat pois lapsen päivittäisestä ruokavaliosta, ne täytyy korvata vastaavalla määrällä muuta proteiinipitoista ruokaa.
Ruoan täytyy myös sisältää riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja kalsiumia. Raudalla täydennetyt ruoat, kuten puuro ja velli, sopivat siten hyvin kasvisruokavalioon.
Kasviperäisiä proteiinipitoisia elintarvikkeita
- palkokasvit, kuten herneet ja pavut (erityisesti soijapavut)
- linssit
- leipä, puuro ja mysli
- hirssi ja muut viljatuotteet
- pähkinät
- peruna ja juurekset
- vihreät lehtivihannekset.
Ei liikaa kuitua
Aikuisten kasvisruoassa on usein liikaa kuitua pienelle vatsalle. Se vie paljon tilaa ja täyttää vatsan niin nopeasti, ettei lapsi saa riittävästi energiaa.
Lapset ja vegaaniruokavalio
Pikkulapsille ei suositella täydellistä vegaaniruokavaliota, joka sisältää ainoastaan kasviperäisiä ravintoaineita eikä lainkaan maitotuotteita. Jos olet epävarma, ota yhteyttä neuvolaan.
Hyviä kasvisruokia lapselle
Lapselle voi hyvin tarjota kasvisruokaa. Hän tarvitsee kuitenkin päivittäin seuraavia ravintoaineita kasvaakseen ja voidakseen hyvin:
- rasva (margariini, voi, kasviöljyt, pähkinät ja avokado)
- vitamiinit (vihreät vihannekset, hedelmät, maitotuotteet, kasviöljyt, pähkinät ja palkokasvit)
- hiilihydraatit (peruna, juurekset, riisi, viljatuotteet, palkokasvit, hedelmät, marjat ja vihannekset)
- kivennäisaineet (viljatuotteet, vihannekset, juurekset, palkokasvit, pähkinät, marjat ja maitotuotteet)
- proteiini (maitotuotteet, herneet ja erilaiset pavut)
- raudalla täydennetty puuro tai velli
- D-vitamiinitipat
- maitotuotteet.
Miten totutan lapseni kasvisruokaan?
Juureksia ja vihanneksia on hyvä alkaa tarjota 4–6 kuukauden iästä lähtien. Alkuun pääsee vaikkapa perunalla, palsternakalla ja porkkanalla tai muussatuilla vihreillä herneillä. Myös vihreät pavut, voipavut ja muut vihannekset ovat hyvää ravintoa. Vihannekset eivät ole kovin makeita, joten lapsen on ehkä saatava maistaa niitä useita kertoja, ennen kuin hän alkaa pitää hieman karvaammasta mausta. Uusiin makuihin tottuminen saattaa vaatia 8–10 maistelukertaa. Älä siis anna periksi vaan anna lapsen maistella.
Voit kokeilla sormiruokailua eli pilkkoa vihannekset hyvin pieniksi paloiksi ja laittaa ne kulhoon, josta lapsi voi poimia niitä itse. Samalla lapsen hienomotoriikka saa harjoitusta, ja tämä voi innostaa uusien asioiden kokeilemiseen. Leikkaa vihannekset pitkulaisiksi paloiksi. Pyöreisiin paloihin on hankalampi tarttua, ja huonolla tuurilla ne tarttuvat helpommin kurkkuun.
Kokeile uusia hedelmiä ja vihanneksia
Älä tarjoa pelkkää tomaattia ja kurkkua vaan kokeile rohkeasti muitakin hedelmiä ja vihanneksia. Kiinnostavia vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla sen mukaan, miten pitkälle lapsi on päässyt syömään opettelemisessa. Pikkulapsille sopivat esimerkiksi seuraavat hedelmät ja vihannekset:
- persimon
- kikherne
- härkäpapu
- paprika (ohuina suikaleina)
- porkkanaraaste, johon on lisätty tilkka sitruunamehua
- pizzasalaatti
- hillosipuli
- oliivi
- herkkusieni
- minimaissi
- vesikastanja
- uunissa paahdettu palsternakka
- melonisalaatti
- papaijasalsa
- avokado tai guacamole.
Jos haluat päästä helpommalla, kaupan pakastealtaasta löytyy pusseja, joiden lämmittäminen onnistuu nopeasti. Tarjoa paria erilaista vihannesta päivittäin.
Vältä näitä vihanneksia
Voit hyvin tarjota lapselle aikuiseen makuun sopivia vihanneksia, mutta älä anna salaattia, pinaattia, mangoldia tai punajuurta ensimmäisen elinvuoden aikana. Vältä ylipäätään antamasta alle vuoden ikäiselle lapselle vihanneksia, jotka sisältävät paljon nitraattia. Nitraattia on kaikissa vihanneksissa, joissakin enemmän kuin toisissa. Ole varovainen etenkin näiden vihannesten kanssa:
- pinaatti
- lehtisalaatti
- rucola
- mangoldi
Vauvat kasvavat ja kehittyvät paljon ensimmäisenä elinvuotenaan. He myös syövät painoonsa nähden suhteellisen suuria määriä. Jos laitat itse ruokaa, valitse mahdollisimman laadukkaita raaka-aineita ja lisää ruokaan hieman rasvaa ennen tarjoamista. Pikkulapset tarvitsevat paljon energiaa. Lasten valmisruokaan ei tarvitse lisätä rasvaa, sillä purkissa on sitä oikea määrä.
4–6 kuukauden ikäisenä
Tarjoa vihanneksia pienenpieninä makuannoksina, mutta älä anna vihreitä lehtivihanneksia. Keitä esimerkiksi juureksia ja muussaa sopivan sileäksi.
6–12 kuukauden ikäisenä
Tarjoa kaiken tyyppisiä vihanneksia, paitsi vihreitä lehtivihanneksia. Vaihtele vihanneksia, koostumusta ja palojen kokoa lapsen kehitystason mukaan.
Semperin Luomu Kasvisateriat
Oletko jo kokeillut kasvisruokavaihtoehtojamme lastenruokahyllystä?