Ris och grönsaker

Valmista lapselle ruoka itse

Haluatko laittaa lastenruokaa itse? Se ei ole vaikeaa, kunhan pidät mielessä muutaman asian. Tällä sivulla on vinkkejä ja neuvoja ruoan laittamiseen sekä pakastamiseen.

 

Katso videolta vinkit lastenruokien valmistamiseen itse kotona!

Käytä rohkeasti mausteita 

Usein ajatellaan, ettei pikkulapsille saa tarjota maustettua ruokaa. Mausteet voivat kuitenkin päinvastoin lisätä lapsen ruokahalua ja kiinnostusta ruokaan. Usein pienikin määrä riittää!

Lapset, jotka saavat kokeilla monenlaisia makuja pienestä pitäen, oppivat suhtautumaan avoimesti erilaisiin ruokiin. Siksi on tärkeää tarjota lapselle mahdollisimman paljon makuelämyksiä. Muista, että uuteen makuun tottumiseen saatetaan tarvita 8–10 kokeilukertaa. Kokeile siis samaa maustetta useamman kerran.

Laga egen mat - Semper Barnmat

Vinkkejä lapselle sopivista mausteista

  • Tilli
  • Persilja
  • Oregano
  • Pippuri
  • Korianteri
  • Timjami
  • Rosmariini
  • Yrttimausteet ja -sekoitukset
  • Curry

Vältä suolaa ja sokeria

Liika suola on epäterveellistä, joten älä lisää suolaa lapsen ruokaan. Vältä myös hunajaa ja sokeria, jotta lapsesi ei totu liian makeaan. Käytä varovasti myös kanelia. Sen sisältämä kumariini on haitallista liiallisina määrinä.

Säilytä lapsen ruoka kylmässä

Kun lapsi opettelee syömään, annoskoot ovat yleensä pieniä ja ruokaa jää helposti tähteeksi. Mittaa lautaselle sopivan kokoinen annos ja laita loput jääkaappiin. Jääkaapissa ruoka säilyy tavallisesti kaksi vuorokautta. Jos tähteitä ei ole tarkoitus käyttää ihan lähipäivinä, voit pakastaa ne pieninä annoksina. 

Näin pakastat lastenruokaa

Lastenruoka täytyy pakastaa nopeasti, joten annoksen koko ja muoto ovat tärkeitä. Käytä pieniä, litteitä pakastusrasioita tai -astioita ja pakasta makuannokset tai ateriat niissä yksitellen. Ruoka säilyy noin kuukauden pakastimessa -18 asteen lämpötilassa tai kylmemmässä.

Mitä voi pakastaa?

Kaikenlaiset soseet sopivat pakastettaviksi. Myös Semperin soseet ja ateriat voi pakastaa. Älä kuitenkaan pakasta niitä lasipurkissa, sillä purkki saattaa rikkoutua. Tärkkelyspitoisen ruoan koostumus ja ulkonäkö voivat muuttua pakastettaessa ja sulatettaessa. 

Älä säilytä kertaalleen lämmitettyä ruokaa, äläkä koskaan pakasta jo kertaalleen pakastettua ja sulatettua ruokaa. Annospussiin pakattu puuro ei kestä matalia lämpötiloja eikä siis sovellu pakastettavaksi. 

Käytä hyväksyttyjä elintarvikepakkauksia

Jääpalarasioissa voi pakastaa vettä. Ne eivät kuitenkaan sovi elintarvikkeiden pakastamiseen, sillä niistä saattaa irrota haitallisia aineita, kuten ftalaatteja, joiden epäillään häiritsevän hormonitoimintaa. Käytä aina nimenomaan elintarvikkeiden pakastamiseen tarkoitettuja rasioita.

Sulata pakasteet oikein

Lihan ja kalan voi sulattaa jääkaapissa. Jos sulamisella on kiire, voit sulattaa ruoan myös vesihauteessa. Pane ruoka tiiviiseen muovipussiin ja pussi kulhoon, jossa on kylmää vettä. Ruoan sulattamista lämpimässä vedessä ei suositella, sillä bakteerit voivat tällöin päästä lisääntymään ruoassa. Kypsennettävät hedelmät ja vihannekset voi sulattaa suoraan kattilassa. Näin niiden maku, vitamiinit ja kivennäisaineet säilyvät paremmin. 

Lämmintä vai kylmää ruokaa?

Hedelmäsoseita voi syödä kylmänä, mutta ei mielellään suoraan jääkaapista. Lapsesi ei todennäköisesti pidä aivan jääkaappikylmästä ruoasta. Ota sopivan kokoinen annos huoneenlämpöön muutama minuutti ennen ruokailua. Vihannessoseita voi lämmittää hieman. Laita sose kuppiin ja lämmitä kattilassa, jossa on hieman vettä. Purkissa olevat lastenruoat voi lämmittää myös mikroaaltouunissa. Lusikoi ruoka ensin lautaselle. Lämmitä, sekoita ja kokeile, onko lämpötila sopiva. Jos lämmität pieniä ruokamääriä, laita mikroon myös vesilasi. Näin mikroaaltouunin teho kohdistuu myös vesilasiin, eikä ruoka kuivu tai räisky lämmityksen aikana.

Turvallisuus keittiössä

Kun laitat ruokaa, älä pidä lasta samalla sylissä tai kantorepussa vaan aseta hänet hieman kauemmas vaikkapa huovalle, leikkimatolle tai sitteriin, jossa voit pitää häntä samalla silmällä.

Lasi- ja posliiniesineet turvaan

Lapsi oppii nopeasti avaamaan alakaappien ovet. Alakaapista lattialle putoavat lasi- tai posliiniesineet voivat särkyä ja lapsi voi saada haavan sirpaleista. Siirrä lasi ja posliini yläkaappeihin tai asenna kaappeihin ja laatikoihin lapsilukot. Pidä myös terävät veitset ja sakset poissa lapsen ulottuvilta. Anna lapselle oma keittiön kaappi tai laatikko ja laita sinne kivoja esineitä, joita lapsi voi turvallisesti kolistella.

Liesi ja uuni

Lapsi voi panna kätensä keittolevylle ja polttaa itsensä. Levyn ei tarvitse välttämättä olla edes päällä, vaan jälkilämpö voi riittää aiheuttamaan palovamman. Sama koskee uunin luukkua. Asenna lieteen liesisuoja, jotta lapsi ei pääse pudottamaan kuumia kattiloita ja paistinpannuja päälleen. Liesisuoja suojaa lasta myös paistorasvan roiskumiselta kasvoille.

Keittiökoneet

Silmän ei tarvitse välttää kuin sekunniksi! Sijoita keittiökoneet johtoineen lapsen ulottumattomiin, jotta hän ei pysty vetämään niitä alas ja satuttamaan itseään. Irrota keittiökoneiden pistokkeet pistorasiasta silloin, kun et käytä niitä.

Puhdistusaineet

Osta vain lapsiturvallisissa pakkauksissa myytäviä puhdistusaineita ja säilytä kaikki puhdistusaineet ja keittiötavarat, myös tiskiaine ja muovipussit, poissa lapsen ulottuvilta.