Header Baby - baby food ingredients

Kaikki lastenruoasta

Tuoreilla vanhemmilla on paljon pohdittavaa. Yksi tärkeimmistä asioista on pienokaisen ravinnonsaanti. Näiltä sivuilta opit, mitä lapsesi voi syödä ensimmäisen elinvuotensa aikana. Saat myös makuannosten aloittamiseen, ruoanlaittoon ja lapsen päivittäiseen ravinnontarpeeseen liittyviä vinkkejä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n julkaisemasta Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille -oppasta löydät paljon tietoa imeväisikäisten ja taaperoiden ruokavaliosta.

Lapsi istuu pöydällä ja syö lusikalla.

4 kuukauden ikäisen lapsen ruoka – makuannosten aloittaminen

Lapsen tutustuttaminen uuteen makujen, värien ja koostumusten maailmaan on hauskaa, joskin myös sotkuista puuhaa. Vauva alkaa kiinnostua ruoasta noin 4–6 kuukauden iässä, ja voit silloin alkaa tarjota hänelle maistiaisia. Pieni teelusikallinen riittää aluksi. Maistiaisten tarkoituksena on lähinnä totuttaa lapsi uusiin koostumuksiin ja makuihin ja opettaa häntä pikkuhiljaa pureskelemaan.

Lue lisää täältä

Kielletyt ruoka-aineet

Joitakin ruoka-aineita ei pidä antaa alle vuoden ikäisille lapsille ollenkaan, tai niitä saa antaa ainoastaan pieninä määrinä.

Lue lisää kielletyistä ruoka-aineista täältä >>

6 kuukauden ikäisen lapsen ruoka

6 kuukauden ikäiselle lapselle voi jo tarjota makuannoksia. Jos lapsesi ei ole vielä saanut maistiaisia, nyt on hyvä aika aloittaa. Joillakin lapsilla kiinteään ruokaan tottuminen kestää kauemmin, mutta siitä ei kannata ottaa paineita. Jatka imettämistä tai korvikkeen antamista makuannosten ohella. Voit tarjota lapselle myös velliä tai puuroa.

 

Miten paljon lapsen täytyy syödä vuorokaudessa?

Useimmiten lapsi osaa kyllä näyttää, miten paljon hän tarvitsee ravintoa. Toiset syövät enemmän, toiset taas vähemmän. Tarkkaile lastasi niin näet, jäikö hänelle nälkä. Anna lapsen määrätä tahti. Jos lapsi kasvaa hyvin, hän saa tarvitsemansa ravinnon.

Jos olet jo aloittanut maistiaisten antamisen, olet ehkä huomannut, että lapsen ruokahalu on kasvanut. Tällöin voit tarjota isompia makuannoksia ja kokeilla uusia ruokia. 6 kk:n ikäisille tarkoitettu valikoimamme sisältää myös ruokia, joissa on pieniä pehmeitä paloja. Niiden avulla voit helposti totuttaa lasta karkeampaan ruokaan, jossa on enemmän pureskeltavaa. Tässä iässä lapsi osaa jo yleensä siirtää ruokaa suussa nielua kohti kielellään.

 

Uudet maut ja koostumukset tutuiksi

Uusiin ruoka-aineisiin ja makuelämyksiin totuttaminen on helpompaa tietyssä iässä. 4–6 kk:n ikäisestä 10–12 kk:n ikään lapsi on vastaanottavainen uusille mauille. Hän hyväksyy uudet ruoka-aineet helposti, ja hänelle kehittyy makumieltymyksiä. 10–12 kk:n ikäisestä lähtien uusiin makuihin ja koostumuksiin tottuminen voi olla jälleen hieman työläämpää.

Tässä iässä lapsi on myös helpompi totuttaa happamiin ja kitkeriin makuihin, jotka eivät muuten välttämättä mene alas. Uusia ruoka-aineita kannattaa kokeilla, sillä näin luot perustan monipuoliselle ruokavaliolle. Hyvänä vinkkinä voi mainita, että jos lapsi näyttää pitävän jostakin kasviksesta, hänelle todennäköisesti kelpaavat myös muut saman makuiset kasvikset. Muista myös, että kun alat tarjota 4–6 kk:n ikäiselle kiinteämpää ruokaa, uutta makua on usein kokeiltava 8–10 kertaa, ennen kuin lapsi tottuu siihen. Ole siis kärsivällinen.

Anna lapsen syödä itse

Kun lapsi opettelee pureskelemaan, tarvitaan paljon kärsivällisyyttä ja iso ruokalappu. Syömään opetteleminen on sotkuista puuhaa, mutta niin sen kuuluukin olla. Lapsen täytyy saada sekä maistella että tunnustella ruokaa. Näin ateriointihetkestä tulee hauska ja positiivinen kokemus. Voit vähitellen suurentaa makuannoksia sekä kokeilla uusia makuja, koostumuksia ja ruoka-aineita.

Monet vanhemmat suosivat nykyisin sormiruokailua, jossa lapsi opettelee syömään itse ja kokeilemaan ruoka-aineita omassa tahdissaan. Ruoan täytyy olla helposti pureskeltavaa ja nieltävää.

Lue lisää siitä, miten voit auttaa vauvaa syömään itse.

8–11 kuukauden ikäisen lapsen ruoka 

Lapsesi on jo siirtymässä syömään samaa ruokaa kuin muutkin. Tässä vaiheessa lapselle puhkeavat ensimmäiset hampaat, ja hän opettelee pureskelemaan. Nyt onkin hyvä aika totuttaa lapsi vähitellen karkeaan ruokaan, joka sisältää pieniä paloja. Näin ateriointihetkistä tulee entistä innostavampia.

Tässä iässä lapsi myös kehittyy paljon ja on aktiivinen, joten hän tarvitsee viidestä kuuteen ravitsevaa ateriaa vuorokaudessa. Monet lapset kokeilevat innokkaasti uusia makuja ja koostumuksia, ja leikkiminen edistää motoriikkaa ja uteliaisuutta. Ruokailuun kannattaa siis varata leukalappu, vahakangaspöytäliina ja aimo annos kärsivällisyyttä!

Lue lisää kiinteiden ruokien aloittamisesta täältä >>

1-vuotiaan lapsen ruoka

Vuoden ikäisestä lähtien lapsi voi jo syödä pääosin samaa ruokaa kuin muutkin. Tämä helpottaa myös ruoanlaittoa. Yritä pitää kiinni tähän mennessä muodostuneista hyvistä rutiineista ja ruokailutavoista.

Yli vuoden ikäisille tarkoitetut ruokamme sisältävät jo isompia paloja lapsen kehitystason mukaisesti. Ateriat ovat maultaan ja koostumukseltaan monipuolisia ja sisältävät riittävästi energiaa, jota vuoden ikäinen lapsi tarvitsee tutkiessaan aktiivisesti maailmaa.

 

Vinkkejä ruoanlaittoon

Lastenruokaa on helppo valmistaa itsekin, kunhan pidät mielessä muutaman asian:

  • Valitse aina mahdollisimman laadukkaita ja luonnonmukaisia raaka-aineita. 
  • Jos tarjoat kasviksia ja hedelmiä kypsentämättöminä, muista huuhdella ne huolellisesti. Älä lisää ruokaan suolaa vaan käytä mausteena valkosipulia tai yrttejä, kuten tilliä, basilikaa ja persiljaa.
  • Suosi keitettyä ruokaa, sillä se on helpommin sulavaa kuin paistettu tai grillattu.

 

Näiltä sivuilta löydät paljon vinkkejä lastenruokien valmistamiseen.