Makuannosten aloittaminen
Jos lapsi vaikuttaa tyytyväiseltä ja kasvaa hyvin, hän ei tarvitse ennen kuuden kuukauden ikää välttämättä muuta ravintoa kuin äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta. 4–6 kuukauden iässä on hyvä aloittaa pienten makuannosten tarjoaminen (imetyksen tai korvikkeen antamisen ohessa), jotta lapsi tottuu pikkuhiljaa kiinteään ruokaan.
Oikea ajankohta makuannoksille
Älä ota turhia paineita makuannosten tarjoamisesta. Voit itse päättää, minkä aterian yhteydessä alat antaa niitä. Valitse ajankohta, jolloin lapsesi on yleensä pirteä ja hyvällä tuulella. Monet tarjoavat makuannoksia lounaalla, koska se on usein lapsen ensimmäinen pääateria. Voit kuitenkin yhtä hyvin aloittaa päivällisellä tai aamiaisella.
Valitse ensimmäiseksi makuannokseksi lasten puuro tai sose. Voit ostaa valmiita soseita purkissa tai tehdä sosetta itse. Jos valmistat soseen itse, valitse raaka-aineet huolellisesti. Imeväisten elimistö on herkkä, joten raaka-aineiden täytyy olla parasta mahdollista laatua. Itse valmistettuun ruokaan kannattaa lisätä hieman ravintorasvaa tai -öljyä, mielellään rapsiöljyä. Jos tarjoat purkissa myytävää valmista sosetta, rasvaa ei tarvitse lisätä.
Aloita pienellä määrällä, ensimmäisillä kerroilla noin teelusikallisella, ja kasvata annosta pikkuhiljaa. Uusiin makuihin tottuminen voi viedä aikaa, joten anna lapsen määrätä tahti.
Lapsen tahtiin
Makuannoksia aloitettaessa lapsi oppii käyttämään kieltään, huuliaan ja nieluaan uudella tavalla. Jos ruoka ei pysy lapsen suussa, se ei välttämättä tarkoita, ettei lapsi pitänyt ruoasta, vaan hänen voi vain aluksi olla vaikea niellä sitä.
Vaikka ruoka ei aina pysyisikään suussa, voit kärsivällisesti jatkaa pienten lusikallisten tarjoamista, kunhan lapsi vaikuttaa uteliaalta. Älä kuitenkaan koskaan pakota lasta syömään ruokaa, jota hän ei tahdo. Älä liioin pyyhi lapsen suun ympärystä liian ahkerasti, sillä kielen ja huulten motoriikka saa harjoitusta, kun lapsi yrittää pyydystää ruokaa suupielistään.
Kokeile eri makuja
Lapset ovat yksilöitä ja oppivat syömään kiinteää ruokaa eri tahtiin. Älä siis ota stressiä. Anna lapselle aikaa tottua uudenlaiseen ruokaan ja uusiin makuihin. Makuannoksia aloiteltaessa on hyvä tutustuttaa lapsi ensin happamiin ja karvaisiin makuihin ennen makeaa.
Makuannoksista aterioiksi
Kun makuannoksia on kokeiltu jo hyvän aikaa ja ne tuntuvat menevän hyvin alas, voit vähitellen siirtyä suurempiin annoksiin ja kokonaisiin aterioihin. Suuremmat annokset kannattaa tarjota lounasaikaan. Silloin lapsi on usein pirteimmillään aamupäiväunien jälkeen ja ruokahalu on huipussaan.