Header Baby - little baby eating

Makuannosten aloittaminen

Jos lapsi vaikuttaa tyytyväiseltä ja kasvaa hyvin, hän ei välttämättä tarvitse ennen kuuden kuukauden ikää muuta ravintoa kuin äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta (ja D-vitamiinia, jota suositellaan lisäravinteena kaikille vauvoille). 4–6 kuukauden iässä voi kuitenkin jo aloittaa pienten maisteluannosten tarjoaminen (imetyksen tai korvikkeen antamisen ohessa), jotta lapsi tottuu pikkuhiljaa kiinteään ruokaan.

 

Aloita makuannoksilla

Maistelun aloittaminen

4-6 kuukauden iässä on tavallista, että lapsi alkaa kiinnostua ruoasta ja halutessasi voit antaa lapselle pieniä maisteluannoksia kiinteää ruokaa, joiden tarkoitus on vain totuttaa lapsen makuaisti ruoan makuun. Jos lapsi on kiinnostunut, voi hän maistella ruokaa päivittäin.

Maisteluannosten tulee olla maustemitan kokoisia. Voit valmistaa hedelmistä, marjoista tai vihenneksista löysiä soseita. Voit myös antaa lapsen maistaa vauvan puuroa tai valmista vauvanruokasosetta.

Maistelu 6kk iästä alkaen

6 kuukauden iässä suositellaan, että kaikille lapsille tarjotaan päivittäin pieniä maisteluannoksia. Annoksia lisätään vähitellen, jotta lapsi oppii syömään. Ensimmäisinä päivinä teelusikallinen riittää. Sen aikana, kun aloitat makuannoksilla, jatkat rintamaidon/korvikkeen antamista entiseen tapaan, jotta lapsi saa tarvitsemansa energian ja ravinnon edelleen maidosta. Rintamaidon/kovikkeen määrä vähenee sitä mukaan, kun lapsi alkaa syömään isompia ruoka-annoksia. Ei ole suoraa ohjeistusta, kuinka nopeasti kiinteää ruokaa saa/pitäisi lisätä 6 kuukauden iästä alkaen, mutta yleensä sanotaan, että ruoan lisääminen tulisi olla lapsentahtista. Aluksi kyse on lähinnä siitä, että lapsi tottuu uusiin makuihin ja koostumuksiin ja myöhemmin oppii pureskeluliikkeet. Ei sisi tarvitse huolestua, jos lapsi haluaa edetä hitaasti.

Miten maistelu aloitetaan

Ruokaviraston verkkosivuilla on lista elintarvikkeista, joita antamista alle 1-vuotiaille lapsille tulisi välttää. Muuten voit antaa lapsen kokeilla useimpia ruokia, kunhan ruoan koostumus on pehmeää. Vinkki on aloittaa neutraaleilla tai hieman kitkerillä ja happamilla mauilla makeiden makujen sijasta, sillä makeaan makuun lapsi on jo äidinmaidon kautta tottunut.Tällä hetkellä ei ole olemassa yleisiä suosituksia siitä, millä ruoalla maistelu tulisi aloittaa. Ei myöskään ole suositusta, mihin aikaan vuorokaudesta maisteluannoksia tulisi tarjota. Tärkeintä on valita aika, jolloin lapsi on hereillä ja hyvällä tuulella. Voit valmistaa ruokaa itse, antaa valmista lastenruokaa tai yhdistellä molempia. Kotiruokaan on suositeltavaa lisätä 1 tl öljyä tai nestemäistä margariinia (mieluiten rypsiöljyä tai rypsiöljypohjaista margariinia) annosta kohti. Kaupasta ostettavaan lastenruokaan ei tarvita lisätä ylimääräistä rasvaa, sillä se sisältää jo sitä oikean määrän.

Lue lisää kiinteiden aloittamisesta >>