Header Baby - baby eating strawberries

Opeta lapsi syömään itse

Syömään opetteleva lapsi tutkii ruokaa suullaan ja käsillään. Yksi jos toinenkin ateria voi päätyä lattialle, ennen kuin lapsen motoriikka kehittyy riittävästi, ja joskus ruokaa on enemmän suun ympärillä kuin suussa. Lapsi oppii kuitenkin kerta kerralta enemmän.

Kolme vinkkiä, jotka helpottavat syömään opettelua:

  1. Levitä syöttötuolin alle vahakangas ja pue lapsi helposti pestäviin vaatteisiin. Voit myös riisua lapselta puseron. Näin sinun on helpompi siivota aterioinnin jäljet.
  2. Hanki lautasia, mukeja ja ruokailuvälineitä, jotka eivät mene helposti rikki. Niillä on nimittäin taipumus putoilla lattialle tuon tuostakin. Tässä kehitysvaiheessa lapsi harjoittelee motoriikkaa. Lapsesta on myös todella mielenkiintoista tarkkailla, miten lattialle heitetty lusikka nostetaan takaisin ylös.
  3. Kieltäytyykö vauvasi syömästä? Älä tuputa ruokaa vaan pidä ateria hauskana ja rentona tapahtumana. Jos muu ruoka ei maistu, voit tarjota välillä velliä.

Jos olet huolissasi lapsen ruokahaluttomuudesta, ota yhteyttä neuvolaan.

Opeta lapsi käyttämään lusikkaa

Kun lusikka pysyy lapsen kädessä, on aika antaa hänen kokeilla syömistä omatoimisesti. Seuraavassa on muutamia vinkkejä siihen, miten teet harjoittelusta mahdollisimman helppoa: 

  1. Käytä kahta lusikkaa. Anna toinen lapselle. Syötä lasta normaalisti, mutta pidä välillä taukoa ja katso, saako hän itse kauhaistua ruokaa lusikkaan. Tarvittaessa voit näyttää hänelle, miten ruoka viedään lusikalla suuhun. 
  2. Jos lapsi unohtaa oman lusikkansa, kannusta häntä käyttämään sitä. Tee harjoittelusta hauska tapahtuma äläkä osoita ärtymystäsi, jos ruokaa roiskuu ympäriinsä.  
  3. Anna lapsen poimia ruokaa sormillaan ja tunnustella sitä. Tämä voi tuntua ristiriitaiselta, koska lapsenhan pitäisi opetella syömään lusikalla, mutta lapsen pitää saada tutkia ruokaa ja sotkea sillä vähän.  

Muista, että harjoitus tekee mestarin, ja pysy kärsivällisenä.

Kaipaatko lisää tietoa syömään opettelemisesta?