Nainen pitelee raskaana olevaa vatsaansa.

Miten syödä raskauden aikana?

Äidin raskauden aikainen ravitsemus on tärkeää sikiön kehityksen ja kasvun mutta myös äidin jaksamisen kannalta. Useiden ravintoaineiden tarve kasvaa raskauden aikana. Monipuolisesti ruokaileva äiti ei kuitenkaan yleensä tarvitse suuria muutoksia ruokavalioonsa. Raskaana oleva voi syödä ja juoda melko vapaasti, mutta on olemassa ruoka-aineita, jota tulee raskaana ollessa välttää.

Miten raskauden aikana tulisi syödä?

Pääsääntönä on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen ruokailurytmi.

Täysjyvätuotteet, kasvikset, hedelmät ja marjat luovat pohjan ruokavaliolle, minkä lisäksi liha, kala ja maitovalmisteet täydentävät kokonaisuutta. Ruokavalioon suositellaan ainakin kaksi kala-ateriaa viikossa vaihdellen eri kalalajeja.

Rasvoja tulee käyttää kohtuudella suosien hyvälaatuisia rasvahappoja, joita saadaan kasvimargariineista ja öljypohjaisista kastikkeista.

Erityisesti raudan, D -vitamiinin, omega 3 -rasvahappojen ja folaatin tarve lisääntyy raskauden aikana, minkä vuoksi niiden riittävä saanti on varmistettava.

Vad kan man äta under graviditet - Semper Barnmat

Hyviä ruoka-aineita raskauden aikana

  • Vihreät lehtivihannekset
  • Parsa
  • Avokado
  • Kananmuna
  • Kala, liha ja siipikarja
  • Maksamakkara
  • Vadelmat ja mansikat
  • Pähkinät
  • Veriletut
  • Pavut ja linssit