Header Baby - newborn baby

Vauvan vatsavaivat

Vastasyntyneen mahalaukku on vain noin viinirypäleen kokoinen mutta jo neljässä viikossa se kasvaa tomaatin kokoiseksi. Suolisto ei ole täysin kehittynyt vielä syntymän aikaan ja se on täysin normaalia.

Vastasyntyneen suoliston on tottuttava ensiruokaan (rintamaitoon tai äidinmaidonkorvikkeeseen) joka kulkee suolistossa eikä ole epätavallista, että alussa lapsi kärsii pienestä vatsan väännöstä. Sama voi käydä siinä tilanteessa, kun lapsi alkaa maistelemaan muuta ruokaa maidon lisäksi noin kuuden kuukauden ikäisenä. Kiinteän ruoan maistelu voi alkuun saada myös aikaan ummetusta. Näin ollen suurin osa imeväisiässä esiintyvistä vatsavaivoista ovat täysin normaaleja ja liittyvät vauvan suoliston luonnolliseen kehitykseen. Miten tietää, että vauvalla on vatsa kipeä?

Magproblem - bebis - Semper Barnmat

Kipeän vatsan tunnusmerkkejä

  1. Vauva jännittää vartaloa taaksepäin tai vetää jalkoja ylös vatsaa vasten. Vauvan kasvot voivat myös muuttua punaiseksi.
  2. Vauvan vatsa on turvonnut ja pinkeä ja vauva pieree paljon.
  3. Vauva valittaa, inisee tai itkee normaalia enemmän.

Itku ei aina tarkoita vatsakipua

Itku on tavallinen vatsakivun tunnusmerkki, mutta itkulla lapsi viestii myös muista asioista. Kuinka tietää, että itku johtuu juuri vatsakivusta?

Tavallisia syitä itkuun:

  • Väsymys
  • Nälkä
  • Kostea vaippa
  • Pelästyminen
  • Läheisyyden tarve

 

Mikäli olet kokeillut kaikkea yllä mainittua mutta vauva ei siitä huolimatta lopeta itkemistä, voi syynä olla juuri kipuileva vatsa. Jos kaikesta huolimatta vauva jatkaa itkemistä voi apua ja tukea hakea neuvolasta.

Minkälaisia vatsavaivoja voi vastasyntyneellä olla?

Vauvojen vatsavaivat voivat johtua monesta eri asiasta. Vastasyntyneillä vaivat voivat johtua siitä, että suolisto ei ole vielä täysin kehittynyt. Myös ilman nieleminen syömisen yhteydessä voi aihuttaa vatsavaivoja. Joskus syynä voi olla elimistön reaktio maitoa kohtaan tai vauvan turvattomuuden tunne. Tässä olemme listanneet muutamia yleisiä vauvojen vatsavaivoja sekä niiden syitä ja hoitokeinoja.

Ripuli

Löysä, keltainen, kova tai vetinen kakka. Pienten lasten vanhempana suuri osa elämästä pyörii paljon kakan ympärillä. Joskus pienet kärsivät ripulista, joka voi johtua monista eri asioista.
Lue lisää ripulista täältä

 

Ummetus

Ummetukseksi lasketaan, jos lapsi kakkaa alle kolme kertaa viikossa ja kakka on kovaa ja kakkaaminen hidasta.
Lue lisää ummetuksesta täältä

 

Ilmavaivat

Yleinen syy kaasun muodostumiselle vauvoilla on, ettei suolisto ole vielä täysin kehittynyt. Ilmavaivat voivat johtua myös siitä, että vauva nielee liikaa ilmaa syödessään.
Lue lisää ilmavaivoista täältä

 

Koliikki

Se, että vauva kärsii koliikeista, on vaikeaa sekä vauvalle että vanhemmille, mutta mistä voi tietää, että se on vain koliikkia? Jos lapsi on terve, mutta silti huutaa useita tunteja ilman näkyvää syytä, on todennäköistä, että kyseessä on koliikki.
Lue lisää koliikista täältä

 

Pulauttelu

Pienillä vauvoilla on pieni vatsa, johon ei mahdu paljoa. Lisäksi mahalaukun suu ei ole täysin kehittynyt syntymän yhteydessä, mikä voi helposti johtaa lievään oksenteluun. 
Lue lisää pulauttelusta täältä

 

Maitoallergia

Ihottuma, ripuli, ummetus tai vatsakipu voivat olla myös maitoproteiiniallergian aiheuttamia oireita.
Lue lisää maitoallergiasta täältä