Header Baby - baby on should of mom

Ongelmia imetyksessä

Monet tuoreet äidit voivat kokea ongelmia imetyksen kanssa, joista osa on nopeasti ohimeneviä, kun taas toiset voivat vaivata pitkän aikaa.

Imetysongelmat ja maitotiehyttukos

Imetykseen liittyviä ongelmia ovat esimerkiksi haavat nänneissä, vuotavat nännit tai maitotiehyttukokset. Huojentavaa voi olla tieto siitä, ettei näiden ongelmien kanssa ei olla yksi. Harva imetys on kokonaan ongelmaton.

Tiehyttukos tarkoittaa, että yksi tai useampi maitotiehyt rinnassa on tukkeutunut eikä maito pääse herumaan ulos. Tällöin rinnassa tuntuu usein kyhmy tai kovettuma, joka voi joskus olla myös arka. Jos epäilet tiehyttukosta, anna vauvasi imeä rintaa tavallista useammin. Yritä varmistaa, että lapsi saa hyvän otteen rinnasta, jotta hän voi imeä tehokkaasti. Hiero kyhmyä kevyesti kämmenellä nännin suuntaisesti imettämisen aikana. Lypsä rinta tyhjäksi käsin, jos mahdollista.

Imetykseen liittyvät ongelmat menevät useimmiten itsestään ohitse. Muista levätä kunnolla sekä syödä ja juoda riittävästi. Käytä pehmeitä ja väljästi istuvia rintaliivejä ja vaatteita. Rintojen lämmittäminen esimerkiksi pyyhkeen avulla tai lämpimän suihkun ottaminen ennen imetystä voivat helpottaa imetystä.

Jos tiehyttukos ei mene ohitse itsestään tai jos saat muita oireita, kuten kuumetta, punoitusta tai tunnet itsesi muuten kipeäksi – ota yhteys terveydenhuoltoon, jossa voit saada apua ja neuvoja.

Muista, että tiehyttukokset ovat harvinaisia syntymän jälkeisen viikon aikana. Tänä aikana rintojen turvotus ja kosketusherkkyys ovat useimmiten luonnollinen merkki siitä, että maidontuotanto on lähtenyt käyntiin rinnoissa.