Header Baby - mother playing with baby

Imetyksen aikainen ruokavalio

Tuoreet vanhemmat tarvitsevat riittävästi energiaa jaksaakseen hoitaa sekä vastasyntynyttä perheenjäsentä että itseään. Imettävien äitien on lisäksi pystyttävä tuottamaan vauvalle ravintoa. Miten varmistaa riittävä ravinnonsaanti? Mitä ruokia tulee välttää? Miten alkoholi vaikuttaa imetykseen?

Syö ja juo oikein imetyksen aikana

Imettävien naisten on varmistettava riittävä, normaalia suurempi, nesteen juonti. Neste saisi mieluusti olla ravintotiheää, ei siis ainoastaan vettä, mutta virvoitusjuomien, mehujen ja energiajuomien käyttöä tulisi kuitenkin välttää. Imetyksen aikana ylimääräistä nestettä tulisi nauttia noin 1 litra/vuorokausi.

Ravinnonsaanti saisi imetyksen aikana olla myös hieman normaalia suurempaa. Normaaliin kulutukseen nähden energian saantia voi lisätä imetyksen aikana noin yhden maitolasillisen tai yhden voileivän verran.

Imetyksen aikana on joitakin elintarvikkeita, joiden käytössä tulee imetyksen aikana olla varovainen. Esimerkiksi joitakin kalalajeja tulee välttää. Alkoholi ei edistä imetystä eikä sitä suositella käytettäväksi imetysaikana, koska sen käytölle imetysaikana ei voida asettaa turvallista rajaa.

Lisää tietoa vältettävistä elintarvikkeista löytyy Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.