Header Baby - green food

Kysymyksiä & vastauksia - Lastenruoka

Luonnollisesti hyvää ruoka, joka on valmistettu vain parhaista ainesosista. Ei outouksia, ei oikoteitä, ei hässäkkää. Hyvää, ravitsevaa lastenruokaa, joka tarjoillaan purkista tai pussista. Eikä tietenkään säilöntäaineita.

Lastenruoka säilötään painekeittämällä, siksi kuulet tutun "klik" äänen avatessasi vauvanruokapurkin. Käytämme luonnollisia ainesosia, kuten makeita Nantes-porkkanoita, aitoa italialaista pastaa ja auringossa kypsytettyjä tomaatteja. Lastenruoat valmistetaan täysin ilman sokeria, aromeja ja muita outoja lisäaineita. Jotkut kutsuvat sitä vauvanruoaksi. Me kutsumme sitä yksinkertaisesti vain todella hyväksi ruoaksi.

Alta löydät tavallisimpia kysymyksiä ja vastauksia lastenruokiin liittyen.

Säilyvätkö Semper lasipurkki lastenruoat, jos otan ne mukaan lomalleni lämpimään maahan?

Kyllä, voit hyvin ottaa mukaasi Semper lastenruokia lasipurkeissa. Tuotteet on lämpökäsitelty ja ne säilyvät hyvin monenlaisessa ilmastossa. On kuitenkin huomioitava, että lasipurkit voivat rikkoutua ruumassa alipaineen ja kylmyyden vuoksi. Lastenruoat kannattaa kuljettaa matkustamossa.

Asiasta on tarkempaa tietoa Trafin sivuilla:

”Matkustamoon voi viedä suurempia määriä nestemäisiä tuotteita, joita matkustaja tarvitsee matkan aikana, esimerkiksi nestemäisiä lääkkeitä tai ruokaa ja juomaa vauvalle. Vauvaksi katsotaan alle 2-vuotias lapsi, joka matkustaa ns. infant-lipulla, jolla ei ole omaa istumapaikkaa koneessa.” (Trafi Liikenteen turvallisuusvirasto)

Voiko Semper purkkiruokia pakastaa? 

Kyllä vain, Semper purkkiruokia voi pakastaa. Varsinkin, kun lapsi syö vasta makuannoksia ja purkkiin jää ruokaa, on varsin kätevää pakastaa loput. Avattu ja uudelleen suljettu purkki säilyy jääkaapissa vain n. 2 vrk. Sosemaista ruokaa (kasvissoseet ja 5-6 kk ateriat) voi pakastaa pikku annoksina esim. Minigrip-pussissa tai jääpalarasiassa. Pakastimesta on helppo ottaa tarvitsemansa määrä ruokaa ja lämmittää se esim. mikroaaltouunissa. Sekoita ruoka aina ennen tarjoamista ja tarkista lämpötila.

Hedelmä- ja marjasoseiden sekä 8 kk ja 1 v aterioiden rakenne voi hieman kärsiä pakastamisesta. Ruoan laatu säilyy sinänsä hyvänä ja kun sekoittaa sulatetun ruoan lusikalla saa koostumuksenkin paremmaksi. Jo kertaalleen lämmitettyä tai tarjottua ruokaa ei tule tarjota uudelleen.

Voiko Semper purkkiruokaa syödä lämmittämättä? 

Semper purkkiruokia voi vallan mainiosti syödä lämmittämättä.

Voiko purkkiruokaa lämmittää mikrossa?

Kyllä vain. Ota tarvitsemasi määrä ruokaa purkista lautaselle ja lämmitä varovasti. Sekoita ruoka aina ennen tarjoamista, sillä mikro saattaa lämmittää ruoan epätasaisesti. Suosittelemme, että ruoka lämmitetään ja tarjotaan lapselle aina lautaselta.

Miksi purkkiruoka poksahtelee, kun sitä lämmittää mikrossa?

Osa purkkiruoista sisältää vain vähän vettä ja jos pientä määrää ruokaa lämmitetään mikrossa suurella teholla, voi ruoka poksahdella. Kannattaa tällöin ottaa ruoka mikrosta ja sekoittaa välillä. Jos ruoka ei ole lämmennyt tarpeeksi, vähennä mikron tehoa ja jatka ruoan lämmittämistä pienemmällä teholla.

Kuinka lämmitän ruoan vesihauteessa?

Ota sopiva määrä ruokaa kulhoon. Kuumenna vettä kattilassa. Laita kulho kattilaan ja annan ruoan lämmetä. Sekoita ja tarkista ruoan lämpötila.

Miten annospusseissa myytävät lastenruoat on tarkoitus lämmittää?

Kaikki lastenruokamme on suunniteltu niin, ettei niiden lämmittäminen ole välttämätöntä. Ruoan voi halutessaan lämmittää annospussissa vesihauteessa tai annostelemalla pussista sopiva määrä ruokaa lautaselle ja lämmittämällä se mikroaaltouunissa. Älä koskaan laita annospussia mikroaaltouuniin. Jo kertaalleen lämmitettyä ruokaa ei tule lämmittää ja tarjota uudelleen.

Voiko jo kerran lämmitettyä ruokaa lämmittää uudestaan?

Jo kertaalleen lämmitettyä ruokaa ei tule lämmittää ja tarjota lapselle enää uudelleen. Lämmitä kerralla vain se määrä, jonka arvioit lapsesi syövän. Heitä syötön jälkeen jäljelle jäänyt ruoka pois. Näin varmistat, että lapsesi saa ravintosisällöltään ja mikrobiologiselta laadultaan parasta mahdollista ruokaa.

Kuinka kauan purkkiruoka säilyy avatussa purkissa jääkaapissa?

Avatussa, uudelleen suljetussa purkissa oleva tuote säilyy jääkaapissa, jos tuotetta ei ole lämmitetty tai tarjottu suoraan purkista. Ohjeiden mukaan säilytetty, avatussa purkissa oleva hedelmä- ja marjasose säilyy hyvänä jääkaapissa noin viikon ja ateriat noin kaksi päivää.

Voiko Semper lasipurkkilastenruokaa käyttää vielä parasta ennen -päivämäärän jälkeen?

Lasipurkissa olevaa Semper lastenruokaa voidaan tarjota lapselle vielä muutama kuukausi parasta ennen -päivämäärän jälkeen. Purkin kannesta tulee kuulua naksahtava ääni ja tuotetta tulee tuoksuttaa ja maistaa ennen tarjoamista.

Mitä teen tyhjille lasisille lastenruokapurkeille?

Tyhjiä lastenruokapurkkeja ei voi käyttää uudestaan lastenruokien pakkaamiseen, koska kierrätettyjen purkkien eheyttä ei pystytä varmistamaan täysin. Tyhjät Semper lasipurkit voi viedä lasinkeräykseen sellaisenaan. Kannen voi viedä metallinkeräykseen.

Voiko annospussipakkauksen kierrättää kokonaisuudessaan muovijätteenä?

Pakkauksen voi Suomessa laittaa kokonaisuudessaan muovipakkauskeräykseen, koska se sisältää yli 50 % muovia. Pakkauksella ilman korkkia ei kuitenkaan ole kunnollista kierrätysarvoa sen sisältämän alumiinin vuoksi, ja se päätyy joka tapauksessa energiaksi sekajätteen tavoin. Korkilla sen sijaan on kierrätysarvoa, joten sen eritteleminen muovipakkauskeräykseen on erittäin suotavaa.

Kuinka aloitan makuannosten antamisen lapselleni?

Kun lapsesi on 4-6 kk ikäinen, on aika aloittaa makuannosten tarjoaminen. Ensimmäiset makuannokset ovat vain noin teelusikallisen kokoisia. Tarjoa yhtä uutta makua 4-5 päivää, näin havaitset helpommin, jos jokin ruoka-aine ei sovi lapsellesi. Lapsen perusravintoa on edelleen hänen käyttämänsä maito.

Ensimmäisiksi makuannoksiksi sopivat mm. peruna, porkkana tai muutamaa hedelmää sisältävät hedelmäsoseet. Jos soseen koostumus tuntuu liian paksulta, voi sosetta löysentää lapsen käyttämällä maidolla.

Lue lisää makuannosten aloittamisesta täältä

Minkä kokoinen on makuannos?

Kun aloitetaan makuannosten antamisen lapsellesi, voit aloittaa muutamalla teelusikallisella. Ole rauhallinen ja anna lapsen ohjata uusiin makuihin totuttelun tahtia. Muista, että jokainen lapsi on yksilö ja makuannoksiin tutustuminen etenee lapsilla eri tavoin. Jos lapsen mielestä kiinteiden ruokien maistelu on jännittävää, hauskaa ja ruoka tuntuu maistuvan, voi maisteluannosten kokoa suurentaa ja kokeilla myös uusia makuja. Jos lapsi ei innostu ja kääntää päätä pois päin, voi odottaa hetken ja kokeilla uudestaan tai kokeilla uudestaan vasta muutaman päivän päästä.

Maisteluannosten ideana on tutustuttaa lapselle uusia makuja, koostumuksia ja opettaa lasta käyttämään kieltään ja suutaan uuteen tarkoitukseen. Ruoka ei aina alussa pysy lapsen suussa ja se ei välttämättä tarkoita, että lapsi ei tykkäisi tarjotusta mausta vaan lapsi ei vain oikein vielä tiedä mitä ruualle pitäisi tehdä, että ruoka kulkeutuisi mahaan asti.

Kuinka kauan jatkan makuannosten tarjoamista?

Kun olet jonkin aikaa tarjonnut lapsellesi makuannoksia, huomaat todennäköisesti, että hänen ruokahalunsa kasvaa vähitellen. Hän on myös jo tottunut muutamiin erilaisiin makuihin ja ruoan sosemaiseen rakenteeseen. Tällöin on oivallinen hetki lisätä hieman makuannosten kokoa ja kokeilla ensiaterioita. Etene edelleen pienin askelin, jotta lapsesi ehtii tottua uusiin makuihin ja huomaat mahdolliset reaktiot uusille ruoka-aineille.

Lapseni on allerginen tietyille ruoka-aineille, miten löydän lapselleni sopivia purkkiruokia?

Semper lastenruokapurkin etiketissä on lueteltu kaikki tuotteeseen käytetyt raaka-aineet. Varmista aina listalta, ettei ruoka sisällä raaka-ainetta, joille lapsesi on allerginen. Myös Kuluttajapalvelumme auttaa mielellään, jos tarvitset apua.

Miksi 8 kk iästä alkaen tarjottavissa Semper aterioissa on suurehkoja palasia seassa?

Semper 8 kk lasten aterioissa on pieniä pehmeitä palasia ruuan seassa, koska lapsen on hyvä opetella ruoan pureskelemista noin 8 kk iästä alkaen. Suunnilleen silloin lapsen leuat alkavat liikkua myös sivusuunnassa ja lapsella on valmiudet ruoan pureskelemisen opettelemiseen. Pureskelu ja mutustaminen harjoittavat suun motoriikkaa, mistä on hyötyä myöhemmin puhumaan oppimisessa.

Pureskelun ja mutustamisen harjoittelemisen aloittaminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Joillain lapsilla on 8 kk iässä jo useita hampaita ja toisilla taas ei. On hyvin vaikeaa suunnitella ruoka, joka sopisi kaikille 8 kk ikäisille lapsille. Semper 8 kk aterioissa on pehmeitä palasia, jotka tarjoavat lapselle hyvää pureskelun harjoittelua, mutta palaset ovat kuitenkin niin pehmeitä, että ne on helppo pienentää. Jos ruoan rakenne tuntuu liian karkealta lapsellesi, voit hyvin alkuun pienentää palasia pienemmiksi ja lisätä ruoan karkeutta vähitellen.

Tarvitseeko Semper purkkiruokiin lisätä rasvaa?

Semper purkkiruoat on suunniteltu vastaamaan terveen lapsen ravinnontarvetta ja niiden ravintosisältö on laissa lastenruoille määriteltyjen vaatimusten mukainen. Erityistapauksissa neuvola, lääkäri tai ravitsemusterapeutti voi ohjeistaa lisäämään lapsesi ruokaan rasvaa. Noudata aina neuvolan ja lääkärin ohjeita.

Sisältääkö Semper lastenruoka säilöntäaineita?

Semper lastenruoka ei sisällä säilöntäaineita. Ruoan säilyvyys perustuu lämpösterilointiin ja ilmatiiviiseen pakkaukseen. Kun ruoka tai sose on annosteltu purkkiin ja päälle on asetettu kansi, steriloidaan purkit autoklaavissa alipaineessa. Lastenateriat kuumennetaan 35-40 minuutiksi 120 asteeseen ja hedelmä- ja marjasoseet 20-30 minuutiksi 85-95 asteeseen. Aika ja lämpötila ovat jokaiselle tuotteelle yksilöllisesti säädettyjä.

Lastenruokapurkkia avatessa kannesta tulee kuulua loksahtava ääni, joka johtuu lämpökäsittelyn myötä purkkiin syntyneestä alipaineesta. Ääni kertoo, että alipaine on säilynyt purkissa ja ilmaa ei ole päässyt tuotteeseen. Vaikka kannesta kuuluu loksahtava ääni, on ruokaa kuitenkin aina maistettava ennen tarjoilua.

Soveltuvatko lastenruoat alle 10 kuukauden ikäisille lapsille, vaikka ne sisältävät maitotuotteita?

Osassa Semper alle 10 kk aterioista on aineksena pieniä määriä tavallista maitoa, juustoa tai kermaa. Maitotuotteita on alle 10 kk ikäisille suositelluissa lastenruoissa aineksena mm. sen hyvän ravintosisällön ja maun vuoksi. Tuotteiden sopivuus lapselle perustuu siihen, että maidon määrä on pieni ja lapsen elimistö on jo kehittynyt käsittelemään pieniä määriä maitoproteiinia ja että lapsella ei ole maitoallergiaa. 

Suomen viranomaisten antamien ravitsemussuositusten mukaan lehmänmaitoa ei tulisi käyttää alle 10 kk ikäisten lastenruoassa tai juomana, sillä tavallinen maito sisältää runsaasti proteiinia ja mm. vähän lapsen tarvitsemaa rautaa. Monissa teollisissa lastenruoissa käytetään kuitenkin maitoa, koska lapset tarvitsevat riittävän määrän proteiinia kasvaakseen ja maito on hyvä proteiinin lähde.

Tärkeää on, ettei äidinmaidon tai äidinmaidonkorvikkeen asemasta lapselle anneta tavallista lehmänmaitoa ja että tavallisia maitotuotteita sisältävien tuotteiden määrä ruokavaliossa ei ole suuri. Semper-aterioista saatavan tavallisen maidon osuus on hyvin pieni ja maitotuotteita sisältävät Semper-tuotteet sopivat vallan hyvin alle 10 kk ikäisen lapsen ruokavalioon, jos lapsella ei ole maitoallergiaa.

Soveltuvatko lastenruoat alle yksivuotiaille lapsille, vaikka ne sisältävät kurpitsaa tai kanelia?

Aivan kuten suurimmalla osalla muistakin raaka-aineista, löytyy kurpitsasta erilaisia vaihtoehtoja ja laatuja, jotka ovat tarpeeksi laadukkaita käytettäviksi lastenruokien valmistukseen. Raaka-aineissa tähdätään siihen, ettei nitraattipitoisuus ole korkea. Semper-tuotteissa käytetty kurpitsa on ainoastaan lastenruokalaatuista kurpitsaa, jossa nitraattipitoisuus on matala, noudattaen niitä raja-arvoja, joita EU-lainsäädännössä on asetettu. Semper-tuotteiden nitraattipitoisuutta valvotaan tarkkaan. Käytämme lastenruoissa ainoastaan lapsille sopivaa ceylon-kanelia.