Header Baby - mother bottlefeeding baby

Kysymyksiä ja vastauksia - Vellit

Kun lapsesi on noin puolivuotias alkavat lapsen omat rautavarastot ehtyä. Semper puurot ja vellit on täydennetty raudalla, jotta lapsi saisi kaiken tarvitsemansa raudan. Raudan lisäksi velli sisältää myös muita tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, kuten fosforia ja D-vitamiinia, jotka ovat tärkeitä ravintoaineita kasvavalle lapselle.

Missä iässä voin aloittaa vellin syöttämisen lapselle?

Vellien antamisen voi aloittaa kuuden kuukauden iästä ylöspäin. On kuitenkin hyvä, että lasta on alettu totuttamaan gluteeniin jo ennen sitä.

Lue lisää gluteenin lisäämisestä ruokavalioon täältä

Voinko antaa 1-vuotiaalle lapselleni 8 kk ikäiselle lapselle tarkoitettua velliä?

Kyllä vain, Semper vellien ikäsuositus on alkaen 6kk, 8 kk, 1v tai 1½ v. Mutta vellejä voi hyvin tarjota myös vanhemmille lapsille.

Saako Semper käyttövalmis tetravelli seistä huoneenlämmössä?

Käyttövalmis steriiliin tetrapakkaukseen pakattu Semper velli säilyy virheettömässä ja avaamattomassa pakkauksessa huoneenlämmössä. Avaamisen jälkeen velli tulee käyttää heti tai säilyttää jääkaapissa. Pakkauksen virheettömyyden tarkistamiseksi, suosittelemme vanhempien maistavan tuotetta aina ennen lapselle tarjoamista.

Voiko avaamatonta vellijauhepakkausta, joka tuntuu pehmeältä, vielä käyttää?

Semper vellijauheet on pakattu nk. pehmeään vakuumipakkaukseen. Pakkauksen sisään laitetaan suojakaasua, mikä takaa tuotteen säilyvyyden ja hyvän laadun. Pehmeäkin pakkaus on laadukas, kunhan pakkauksessa ei ole silminnähtävää reikää (ulosvaluva jauhe paljastaa). Jos epäilet, että tuote on viallinen, ota yhteyttä kuluttajapalveluumme.

Voiko Semper vellijauheen sekoittaa kylmään veteen?

Toki voi. Vellijauhe sekoittuu helpommin kylmään kuin lämpimään veteen. Lämpimään veteen sekoitettu vellijauhe vaatii tuttipullon voimakkaampaa ravistamista.

Voiko Semper jauhevelliä valmistaa mikrossa?

Kyllä. Sekoita vellijauhe ja kylmä vesi pullossa. Ravista voimakkaasti, kunnes kaikki jauhe on sekoittunut veteen. Lämmitä ilman kantta tai tuttia täydellä teholla noin 40 sekuntia. Ravista ja tarkista lämpötila. Mikro voi lämmittää vellin epätasaisesti. Kokeile aina ennen tarjoamista, että vellin lämpötila on lapsellesi sopiva.

Miksi jauhevelliä ei ole hyvä valmistaa yli 60 ⁰С:een veteen?

Jos velli valmistetaan kovin kuumaan, yli 60 ⁰C:een veteen, saattaa osa herkemmistä, vesiliukoisista vitamiineista hajota. Erityisesti C-vitamiini tuhoutuu herkästi.

Pitääkö Semper velli aina lämmittää?

Ei, Käyttövalmiin vellin voi tarjota huoneenlämpöisenä ja jauhevellinkin voi valmistaa myös kylmään veteen ja tarjota sellaisena.

Voiko jauheesta valmistettua velliä säilyttää jääkaapissa?

Suosittelemme valmistamaan velliä kerralla vain yhden syöttökerran annoksen. Jauhe sekoitetaan tuttipullossa kylmään veteen ja lämmitetään mikrossa tai vesihauteessa syöntilämpötilaan. Jos velli valmistetaan kylmään veteen, voi velliä säilyttää jääkaapissa 6-8 tuntia. Jääkaapissa säilytetty velli voidaan lämmittää vesihauteessa tai mikrossa. Jos velli valmistetaan lämpimään veteen, ei velliä tule enää siirtää jääkaappiin tai säilyttää muuten. Lämmitetty velli tulee syöttää tunnin sisällä lämmityksestä ja syötöstä yli jäänyt velli tulee heittää pois.

Voinko säilyttää jauheesta valmistettua velliä termospullossa?

Emme suosittele jauheesta valmistetun vellin säilyttämistä termospullossa tai muuten lämpimässä valmistuksen jälkeen. Jauheesta valmistettu velli on helposti pilaantuva maitopohjainen tuote, jossa erilaiset bakteerit alkavat lisääntyä hyvin nopeasti lämpimässä säilytettäessä. Sen sijaan, voit säilyttää termospullossa kuumaa vettä ja sekoittaa vellijauheen ja veden tuttipullossa juuri ennen tarjoamista. Käyttövalmiit steriiliin tetrapakkaukseen pakatut Semper vellit säilyvät virheettömässä ja avaamattomassa pakkauksessa huoneenlämmössä ja kulkevat kätevästi mukana, kun liikutaan kodin ulkopuolella.

Saako jauheesta valmistettu velli seistä huoneenlämmössä?

Ei. Semper jauheesta valmistettu velli on hyvä tarjota heti valmistamisen jälkeen. Jauheesta valmistettu Semper velli ovat helposti pilaantuvia maitopohjaisia tuotteita, joissa erilaiset bakteerit alkavat lisääntyä hyvin nopeasti lämpimässä säilytettäessä. Valmista velliä tai puuroa kerralla vain yhden syöttökerran annos ja heitä syötöstä yli jäänyt velli pois.

Voiko jo kerran lämmitettyä velliä lämmittää uudelleen?

Jo kertaalleen lämmitettyä velliä ei tule lämmittää enää uudelleen. Velli ovat helposti pilaantuvia maitopohjainen tuote, jossa erilaiset bakteerit alkavat lisääntyä hyvin nopeasti lämpimässä säilytettäessä. Valmista aina kerralla ainoastaan yhden käyttökerran annos. Näin varmistat, että lapsesi saa ravintosisällöltään ja mikrobiologiselta laadultaan parasta mahdollista ruokaa.

Voiko Semper velliä käyttää vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen?

Semper takaa parasta ennen -päiväykseen asti, että vellijauheen ravintosisältö vastaa pakkauksessa ilmoitettuja tietoja. Päiväyksen jälkeen tuotteen vitamiinipitoisuus alenee. Jos pakkausta ei ole vielä avattu, voi tuotetta käyttää muutaman kuukauden parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Avatussa vellipakkauksessa on happea, mikä saa aikaan vitamiinipitoisuuksien vähenemisen, erityisesti C-vitamiini on herkkä tuhoutumiselle, ja tuotteen makukin voi vähitellen muuttua.

Mitä eroa on Semper vellillä ja itse tehdyllä vellillä?

Semper vellit sisältävät ravintoaineita oikeassa suhteessa suositusten mukaisesti. Näitä ravintoaineita ovat hiilihydraatit, proteiinit, rasva, vitamiinit ja kivennäisaineet. Jos lapselle valmistetaan puuroa esimerkiksi tavanomaisista kaurahiutaleista, on tärkeää yhdistää ateriaan jokin C-vitamiinia sisältävä hedelmä ja miettiä lapsen riittävää raudansaantia. Kannattaa myös huomioida, että Semper puurot ja vellit ovat maitopohjaisia, joten niiden proteiinikoostumus on monipuolisempi kuin veteen valmistetun tavanomaisen vellin. 

Sisältävätkö Semper vellit sokeria?

Semper velleihin ei ole lisätty sokeria. Jokaisesta Semper vellipakkauksesta löytyy ravintosisältötaulukko, jossa kerrotaan tuotteen sisältämän sokerin määrä. Tämä sokeri on peräisin käytetyistä raaka-aineista eli maidon laktoosia (maitosokeria) ja viljan luonnostaan sisältämiä sokereita.

Sisältävätkö kaikki Semper vellijauheet maitoproteiinia tai laktoosia?

Tällä hetkellä kaikki Semper vellijauheet sisältävät maitoproteiinia ja laktoosia.

Onko Semper velleihin lisätty rasvaa?

Semper vellit on suunniteltu lasten ravitsemustarpeet huomioon ottaen. Velleihin on lisätty kasvirasvaa, kuten auringonkukka- ja rapsiöljyä. Suuri osa vellien ja puurojen sisältämästä rasvasta koostuukin tyydyttymättömistä rasvahapoista, jotka sisältävät elimistöllemme välttämättömiä rasvahappoja, linolihappoa ja alfa-linoleenihappoa. Näitä kahta rasvahappoa elimistömme ei pysty itse muodostamaan, vaan ne täytyy saada ruoan mukana.

Sisältävätkö Semper vellit eläinperäistä rasvaa?

Semper vellit sisältävät vain kasviperäistä rasvaa. Kasviperäisinä rasvoina on käytetty auringonkukkaöljyä ja rypsiöljyä. Suurin osa vellien sisältämistä rasvahapoista ovat ns. hyviä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Vellit sisältävät mm. alfa-linoleenihappoa ja linolihappoa, jotka ovat ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja.

Miksi Semper velleissä on kloridia?

Kloridi on kivennäisaine, jota on elimistöstämme ja jota elimistömme tarvitsee. Kloridi osallistuu elimistömme nestetasapainon säätelyyn, mahahappojen muodostukseen ja elimistön happo-emästasapainon säätelyyn. Kloridia on mm. ruokasuolassa, maidossa ja monissa vihanneksissa kuten sellerissä, tomaatissa, salaatinlehdissä ja oliiveissa. Pienten lasten ruokavalio sisältää vähän suolaa ja siksi kloridia lisätään Semper velleihin ja puuroihin.