Semper home

Kysymyksiä & vastauksia - Laatu & Ympäristö

Moni ei tiedä, että lastenruokia koskee oma lainsäädäntö, joka määrittää lastenruokien laadulle tavallisia elintarvikkeita tiukemmat säännöt. Laki on olemassa, jotta voit turvallisin mielin tarjota lapsellesi valmista lastenruokaa. Valmiista lastenruoista ei tarvitse esim. tutkia onko niissä outoja lisäaineita, väri- tai säilöntäaineita. Ne ovat kaikki kiellettyjä lastenruoissa. Mielestämme tämä on erinomainen asia, sillä olemme myös asettaneet omat tiukemmat säännöt varmistaaksemme, että vauvanruokamme on vieläkin parempaa.

Lastenruoka = loistavaa, laadukasta ruokaa

Semperin lastenruoat kehitetään yhdessä lääkäreiden, ravitsemusterapeuttien, tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa. Mielestämme lastenruoan tulee olla turvallista, ravitsevaa, luonnollista ja hyvää. Lastenruokien ainesosat ovat ehdottomasti parhaita, joita voi saada. Joten oikeastaan kaikkien kannattaisi syödä niitä.

Miten luomu lastenruoka eroaa tavallisesta lastenruoasta?
 

 • Luomulastenruoan valmistaminen kuormittaa vähemmän ympäristöä.
 • Luomuviljelyssä torjunta-aineita ei ole käytetty lainkaan. Suurin osa luomutuotteistamme on myös KRAV-merkittyjä. Tämä tarkoittaa, että ne täyttävät myös KRAV:n säännöt kestävästä maataloudesta, karjanhoidon lisävaatimuksista, sosiaalisesta vastuusta jne.

 • Luomulastenruoka täyttää myös kaikki lastenruoalle astetut tiukat säädökset.

Lain mukaan mikään vauvanruoka ei saa sisältää säilöntä-, väri- tai makeutusaineita. Lisäksi raskasmetallien, homemyrkkyjen ja torjunta-aineiden raja-arvot ovat paljon tiukemmat lasteruoalle kuin muille elintarvikkeille. Edes "tavallinen" luomutuote ei aina pysty täyttämään lastenruoalle asetettuja kovia vaatimuksia.

Luomulastenruoan suuri etu on siis kestävämmän ympäristövalinnan tekeminen. 🌍

Onko Semperin tuotteissa raskasmetalleja?

Raskasmetallit, kuten esimerkiksi arseeni tai kadmium, ovat alkuaineita, joita esiintyy luonnossa kallioperässä ja siksi niitä on myös kaikessa ruoassa ja vedessä, jota juomme ja jossa valmistamme ruokamme kotona. 
Lastenruoan pitoisuudet ovat kuitenkin yleensä paljon alhaisemmat kuin tavallisessa ruoassa, koska lainsäädännön asettamat raja-arvot ovat paljon alhaisemmat lastenruoalle. Esimerkiksi lastenruokalaatuinen riisi sisältää keskimäärin seitsemän kertaa vähemmän arseenia kuin tavanomainen riisi.

Lue täältä lisää lastenruokalaadusta

Miksi lastenruokapakkauksissa ei lue, mistä liha on peräisin?

Lainsäädäntö asettaa korkeat vaatimukset lastenruuissa käytettäville raaka-aineille. Vain harvat tilat pystyvät toimittamaan tarpeeksi laadukasta lihaa tarpeeksi suurissa määrissä, suhteessa siihen, mitä tarvitsemme lastenruokiamme varten. Tästä syystä on meillä sopimuksia usean eri tilan kanssa. Koska laatuvaatimukset täyttävien tilojen määrä on suppea, tiloja sijaitsee eri maissa. Ostamme lihaa vaihtelevasti eri tiloilta saatavuuden mukaan. Näin ollen lihan alkuperämaa tuotteessa voi vaihdella emmekä pysty ylläpitämään pakkauksissa ajankohtaista alkuperätietoa. Jos ilmoittaisimme tiedon etiketeissä, meillä täytyisi olla useita erilaisia etikettejä ja se lisäisi kustannuksia ja nostaisi tuotteen hintaa.

Eikö lainsäädäntö vaadi lihan alkuperän merkitsemistä pakkaukseen?

Ei, lainsäädännön mukaan lihan ja kanan/kalkkunan alkuperä on kirjoitettava pakkaukseen vain, jos lihaa myydään erillisenä tuotteena. Usesta eri raaka-aineesta koostetuissa tuotteissa, kuten lastenruoka-aterioissa, ei lihan alkuperää tarvitse ilmoittaa.

Miten raaka-aineet Semper lastenruokiin valitaan?

Käytämme ennen kaikkea raaka-aineita, joiden laatu ja turvallisuus on taattu. Lopullisen tuotteen tulee olla hyvänmakuinen, turvallinen ja ravintorikas, eikä sen tule sisältää vierasaineita. Pyrimme valinnoillamme edistämään ekologisesti kestävää tuotantoa tietoisesti valitsemalla ekologisia raaka-aineita muihinkin kuin ainoastaan luomutuotteisiimme. Vahvalla 75 vuoden kokemuksella imeväisten ja pienten lasten ruokien valmistamisesta käymme tarkoin läpi uusien raaka-aineiden sopivuuden Semper lastenruokien valmistukseen seuraavien kriteerien mukaan:

Barn med förstoringsglas - Semper Barnmat

Mitä arvioidaan?

 • Ravitsemus (kuinka hyvin raaka-aine vastaa ravitsemuksellisiin vaatimuksiin)
 • Laatu (mm. maku ja turvallisuus)
 • Ympäristö (ympäristövaikutukset, eläinten kohtelu, viljelymenetelmät, kuljetus)
 • Prosessitekniikka (kuinka hyvin raaka-aine soveltuu valmistusprosessiin)

Raaka-aineidemme toimittajat työskentelevät jatkuvasti kehittääkseen laatutarkastuksia ja seurantaa jotta tuotteemme saavuttavat yhä korkeammat laatuvaatimukset. Monet tavarantoimittajat ovat toimittaneet meille raaka-aineita jo useita vuosia.

Raaka-aineet, joita käytämme ovat:

 • Tutkittuja ja turvallisia - esim. vierasaineiden jäämiä valvotaan erittäin tarkasti.
 • Maukkaita, terveellisiä ja sellaisia, jotka sopivat hyvin resepteihimme.
 • Viljelty ja kasvatettu parhaalla mahdollisella tavalla ympäristön, eläinten sekä työskentelyolosuhteiden puolesta.
 • Raaka-aineiden hyvän laadun lisäksi raaka-aineiden toimittajilta vaaditaan myös eettisyyttä. Yrityksellä on myös oltava hyvä toimitusvarmuus.

 

Mistä Semperin raaka-aineet ovat peräisin?

Viljat

Hiutaleet ja jauhot tulevat Ruotsista ja ne noudattavat Svenskt Sigill -merkin sertifikaattia. Hiutaleet ja jauhot täyttävät merkin tiukat vaatimukset viljelylle, varastoinnille ja käsittelylle. Pasta tulee Italiasta ja riisi Espanjasta.

Kala

Semper lastenruokien kala-aterioissa on luonnonvaraisesti pyydettyä tai viljeltyä kalaa kalatyypistä riippuen. Käytämme vain ASC-, MSC- tai KRAV-sertifioitua kalaa kestävän kalastuksen takaamiseksi.

Hedelmät ja marjat

Hedelmät ja marjat ovat peräisin Euroopasta pois lukien ne, jotka eivät ilmastollisista syistä kasva Euroopassa.

Vihannekset ja juurekset

Vihanneksemme ja juureksemme ovat peräisin viljelijöiltä, ​​joilla on korkeat vaatimukset laadulle ja kestävälle kehitykselle. Vihannekset ja juurekset ovat peräisin suurimmaksi osin Espanjasta ja Pohjois-Euroopasta.

Liha

Pääosa käyttämästämme lihasta (nauta, porsas, vasikka ja kana) on peräisin tarkkaan valituilta tiloilta Espanjasta, jossa ateriamme myös valmistetaan. Luomuliha on peräisin Ruotsista ja Walesista. Laadunvalvontaosastomme vierailee säännöllisesti tiloilla tarkistamassa, että korkealle asetetut laatu- ja elänihyvinvointivaatimuksemme täyttyvät. 

Maitotuotteet

Maitotuotteet ovat peräisin Ruotsista, Tanskasta, Saksasta, Iso-Britanniasta ja Italiasta. Aterioissa käytämme ruotsalaista justoa.

Kasvisöljyt

Rapsiöljy on peräisin Ruotsista ja Espanjasta. Auringonkukkaöljy on peräisin Euroopasta.

Miksi pakkauksissa ei lue mistä tuotteen raaka-aineet tulevat?

Pakkauksissa on liian vähän tilaa kirjoittaa raaka-aineiden alkuperä. Semper jauhevellit ja -puurot valmistetaan Ruotsissa ja purkkiruoka Espanjassa. Raaka-aineiden alkuperästä löytyy lisätietoa kotisivuiltamme usein kysytyistä kysymyksistä. Raaka-aineiden valinnassa keskitytään erityisesti raaka-aineiden laatuun. Raaka-aineiden on täytettävä lastenruokalaadun tiukat kriteerit. Lisäksi pyrimme hankkimaan raaka-aineet mahdollisimman läheltä valmistuspaikkaa. Näin ollen vilja ja maito Semper puuroihin on peräisin Ruotsista ja hedelmät ja vihannekset lastenruokapurkkeihin tulevat yleensä Espanjasta. Naudanliha on peräisin tarkkaan valituilta tiloilta läheltä valmistuspaikkaa. Kuitenkin KRAV-merkittyihin luomulastenaterioihin liha tulee Ruotsista KRAV-sertifioiduilta tiloilta.

Person håller en grön planta

Palmuöljy

Käyttääkö Semper palmuöljyä lastenruuissa?

Kaikki lastenruokamme on valmistettu ilman palmuöljä. Puuroissa ja velleissä käytämme sen sijaan kermaa sekä rapsi- ja auringonkukkaöljyä. Myös äidinmaidonkorvikkeissa olemme vuoden 2020 maaliskuusta lähtien korvanneet palmuöljyn maitorasvalla.

Miten Semperin laadunvalvonta toimii?

Laadunvalvontamme työskentelee tuotteiden laadun takaamiseksi järjestelmällisesti valmistuksen eri vaiheissa. Lisää laadunvalvonnastamme voit lukea alta.

Laadunhallinta

Raaka-aineiden toimittajiltamme vaaditaan tuotedokumentaatioita, laatuauditointia, seurantaa ja jatkuvaa laatutyön kehittämistä. Semper lastenruoka valmistetaan tehtaissa, jotka täyttävät ISO-sertifikaattien laatu- ja ympäristövaatimukset, BRC:n tai muun vastaavan laatujärjestelmän. Seuraamme pakkausteknologiaa aktiivisesti ja arvioimme uusia pakkausmateriaaleja, jotta käytössämme on parhaat materiaalit suojaamaan lastenruokiamme luontoa unohtamatta.

Todentamismenettely

Raaka-aineiden tarkastusprosessi on hieman erilainen riippuen valmistettavasta lastenruoasta, mutta yleensä kaikki tuotteemme käyvät läpi seuraavanlaisen prosessin: Laadunvalvontaosastomme käy raaka-aineidemme toimittajiemme luona tarkastamassa, että raaka-aineet on viljelty ja karjanhoito on suoritettu asettamiemme korkeiden laatu kriteerien mukaan. Omat korkeat laatuvaatimuksemme ja hyödyntämämme sertifikaatti takaavat, että käyttämämme raaka-aineet ovat erittäin laadukkaita.

Tuotantolaitoksen henkilökunta tarkastaa raaka-aineet kun ne saapuvat tuotantolaitokseen. Semper velleistä, puuroista, äidinmaidonkorvikkeista ja vieroitusvalmisteistamme tutkitaan läpi koko tuotantoprosessin mm. proteiini-, rasva-, kivennäisaine-, vitamiinipitoisuuksia sekä tuotteiden makua, mikrobiologista laatua ja koostumusta. Lopulta valmis tuote käy vielä läpi tarkan kontrollinen ennen kuin tuote saa hyväksynnän ja se pakataan. Läpi koko prosessin keskitytään mm. siihen, että kaikki tuotteet ovat turvallisia ja niissä ei ole vierasaineita.

Valmis lasipurkissa oleva lastenruokamme ja niihin käytetyt raaka-aineet tarkastetaan samaan tapaan kuin vellit ym. Lisäksi lasipurkkilastenruokiemme tuotantoprosessissa tyhjät lasipurkit tarkistetaan ennen kuin ne täytetään ruoalla. Tuotteet läpivalaistaan ja tehtaan henkilökunta tarkastaa tuotteet aistinvaraisesti useamman kerran. Alan tekniikka kehittyy jatkuvasti ja käytössämme on aina viimeisin osaaminen.

Kuinka aktiivista Semperin tuotekehitys ja tutkimus on?

Semper lastenruoka vastaa lapsen ja erityisesti pohjoismaissa kasvavan lapsen ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Lastenruokamme tuotekehitys tehdään Ruotsissa. Tuotekehityksemme työskentelee mielessään lause ”valmistamme herkullista ja ravitsevaa ruokaa, jossa on lapsen ikää mukaileva koostumus”. Seuraamme tarkkaan lastenruoasta annettuja suosituksia ja lakeja ja tuotteemme ovat aina viimeisimpien suositusten ja lakien mukaisia. Ja on sanomattakin selvää, että kuuntelemme tuotteidemme käyttäjien toiveita uusia tuotteitta kehittäessämme.

Semper-lastenruokien tuotekehitys

Lastenruokiemme tuotekehitys alkaa omassa koekeittiössämme aivan Tukholman lähellä paikassa nimeltä Sundbyberg. Koekeittiössä tuotteita arvioidaan sekä raaka-ainetasolla että lopullisena tuotteena. Kriteerimme lopullisen tuotteen aistinvaraiselle laadulle (maku, koostumus, ulkonäkö) ovat vähintään yhtä tiukat kuin tuotteidemme raaka-aineiden valintakriteerit. Seuraamme ja arvioimme näiden kriteerien täyttymistä sekä viimeisimpiä tutkimustuloksia lastenruokalaadusta ja näin kehitämme tuotteitamme jatkuvasti eteenpäin.

Semper luomutuotteet

Valikoimissamme on myös herkullisia luomutuotteita. Semper luomulastenruokien tuotantoketjua valvotaan maatiloilta pakkaus vaiheeseen saakka. Kaikki ketjun toimittajat ovat sitoutuneet noudattamaan luomutoimintaehtoja ja rekisteröityneet luomuvalvontaan. Luomutuotteissamme käytetään ruotsalaista KRAV-merkintää. Luomukinkkuaterioita lukuun ottamatta Semper luomutuotetut lastenruoat ovat A-merkittyjä KRAV-tuotteita, mikä tarkoittaa, että 95 % raaka-aineista on luonnonmukaisesti tuotettuja. KRAV-merkintä on ruotsalaisen luomutuotannon valvontajärjestelmä. Merkki takaa, että tuote on valmistettu ympäristöystävällisesti.

On hyvä tietää, että luomulohi on väriltään vaaleampaa, koska luonnonmukaisesti viljeltyä lohta ei ruokita erityisravinnolla punaisen värin aikaansaamiseksi. Luomukalan viljely on luontoystävällistä, eikä se saastuta tai rasita luontoa.

Tutkimusyhteistyö

Osallistumme säännöllisesti prosessi-, raaka-aine-, ja ravitsemustutkimukseen. Meillä on laaja kontaktiverkosto eri yliopistoihin, korkeakouluihin ja laitoksiin joissa tehdään sekä elintarvike- ja ravitsemustutkimusta että kliinisiä kokeita. 

Utomhusbild med bebis och familjemedlem

Lainsäädäntö

Mitkä tahot vaikuttavat lastenruokalaatuun?

EU:n lastenruokadirektiivi ja Suomen oma lainsäädäntö säätelevät mitä lastenruokien tulee mitä lastenruokien ei tule sisältää. Lisäksi mm. WHO (World Health Organization suom. Maailman terveysjärjestö), EFSA (European Food Safety Authority suom. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) ja Ruokavirasto laativat suosituksia lastenruokien laadusta ja sisällöstä. Lakien ja suositusten jälkeen, lastenruokien kehittämisessä jää liikkumavaraa myös Semperin omalle tuotekehitykselle. Pääsemme hyödyntämään pitkää kokemustamme ja osaamistamme lastenruokien valmistamisessa.