Lapsi syö lusikalla.

Kysymyksiä & vastauksia - Puurot

Puuro antaa hyvän alun päivälle ja antaa pitkään kestävän kylläisyyden tunteen. Kaikki lapset tarvitsevat energiaa jaksaakseen tutkia maailmaa ja Semper puuro antaa voimia ottaa osaa kaikkeen jännittävään mitä ympärillä tapahtuu.

Puuro sopii niin välipalaksi kuin iltapalaksikin ja sen valmistaminen vie vain muutaman minuutin. Kun lapsesi on noin puolivuotias alkavat lapsen omat rautavarastot ehtyä. Semper puurot ja vellit on täydennetty raudalla, joka edistää lapsen normaalia kognitiivista kehitystä. Lisäämme myös D-vitamiinia, kalsiumia ja fosforia, joita tarvitaan luuston normaaliin kehitykseen ja lisäksi vielä jodia, joka edistää lapsen normaalia kasvua. Puuromme eivät luonnollisesti sisällä lainkaan lisättyä sokeria.

Myös rasva on lapselle tärkeää ja siksi lisäämmekin sitä puuroomme, mutta vain oikeanlaista rasvaa. Puuromme rasva on peräisin kermasta sekä rapsi- ja auringonkukkaöljystä. Tästä olemme ylpeitä. Tyydyttyneen rasvan pitoisuus on pieni ja tyydyttymättömän suuri. Lisäksi puuromme maistuu hyvältä! Juuri sopivaa puuroa kasvavalle lapselle.

Alta löydät tavallisimpia kysymyksiä ja vastauksia puuroihin liittyen.

Missä iässä voin aloittaa puuron syöttämisen lapselle ja miten se tehdään?

Suositusten mukaan rintaruokintaa tulisi jatkaa lapsen pääasiallisena ravinnonlähteenä kuuden kuukauden ikään asti, minkä aikana voidaan kuitenkin aloittaa puurojen maistattelu. Tästä syystä ensimmäiset puuromme ovat suunnattuja neljästä ikäkuukaudesta eteenpäin. Puuron maistattaminen aloitetaan pienillä maistatusannoksilla ja pikkuhiljaa annoksen kokoa voidaan suurentaa.

Voinko antaa 1-vuotiaalle lapselleni 8 kk ikäiselle lapselle tarkoitettua puuroa?

Kyllä vain, Semper puurojen ikäsuositus on alkaen 6kk, 8 kk tai 1v. Mutta puuroja voi hyvin tarjota myös vanhemmille lapsille.

Onko puurojauhetta vaihdettava lapsen kasvaessa?

Tuotteemme on suunniteltu vastaamaan lasten ravitsemuksellisia tarpeita eri ikävaiheissa. Tästä syystä pienimmille lapsille suunnatuissa puuroissa on korkeampi rasvapitoisuus ja alhaisempi proteiinipitoisuus verrattuna vanhemman ikäryhmän puuroihin. Kuitua ja täysjyvää lisätään myös tuotteisiin lapsen kasvaessa ja totutellessa uusiin makuihin ja ainesosiin. Ravintosisältö kaikissa puuroissamme on kuitenkin riittävä kaiken ikäisille lapsille. Jos koetaan, että lapsi pysyy kylläisenä ja tyytyväisenä, ei puuron vaihtaminen ole välttämätöntä.

Voiko Semper jauhepuuroa valmistaa mikrossa?

Kyllä. Voit lämmittää puuroon tarvittavan veden syvällä lautasella mikrossa. Lisää tämän jälkeen pakkauksen ohjeen mukaan oikea määrä puurojauhetta. Sekoita tasaiseksi. Puuro on valmista tarjottavaksi. Kokeile aina ennen tarjoamista, että puuron lämpötila on lapsellesi sopiva.

Miksi jauhepuuroa ei ole hyvä valmistaa yli 60 ⁰С:een veteen?

Jos puuro valmistetaan kovin kuumaan, yli 60 ⁰C:een veteen, saattaa osa herkemmistä, vesiliukoisista vitamiineista hajota. Erityisesti C-vitamiini tuhoutuu herkästi.

Saako jauheesta valmistettu puuro seistä huoneenlämmössä?

Ei. Semper jauheesta valmistettu puuro on hyvä tarjota heti valmistamisen jälkeen. Jauheesta valmistettu Semper puurot on helposti pilaantuvia maitopohjaisia tuotteita, joissa erilaiset bakteerit alkavat lisääntyä hyvin nopeasti lämpimässä säilytettäessä. Valmista puuroa kerralla vain yhden syöttökerran annos ja heitä syötöstä yli jäänyt puuro pois.

Voiko annospusseissa myytävät puurot lämmittää?

 Annospuuropussit on suunniteltu käyttövalmiiksi, joten niiden lämmittäminen ei ole tarpeellista. Halutessaan puuron voin lämmittää pussissa vesihauteessa.

Voiko annospusseissa myytäviä käyttövalmiita puuroja pakastaa.

Emme suosittele puuropussien pakastamista. Jäätyessään tuotteen koostumus voi muuttua kokkareiseksi.

Kuinka kauan avattu annospussissa myytävä puuro säilyy avattuna?

Avattu puuropussi säilyy jääkaapissa korkeintaan yhden vuorokauden.

Voiko käyttövalmiin annospuuropussipakkauksen kierrättää kokonaisuudessaan muovijätteenä?

Pakkauksen voi Suomessa laittaa kokonaisuudessaan muovipakkauskeräykseen, koska se sisältää yli 50 % muovia. Pakkauksella ilman korkkia ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan ole kunnollista kierrätysarvoa sen sisältämän alumiinin vuoksi, ja se päätyy joka tapauksessa energiaksi sekajätteen tavoin. Korkilla sen sijaan on kierrätysarvoa, joten sen eritteleminen muovipakkauskeräykseen on erittäin suotavaa.

Voiko valmista puuroa säilyttää jääkaapissa?

On aina parasta tarjota puuro heti valmistuksen jälkeen ja syötöstä jäljelle jäänyt puuro on heitettävä pois.

Voiko jo kerran lämmitettyä puuroa lämmittää uudelleen?

Jo kertaalleen lämmitettyä  puuroa ei tule lämmittää enää uudelleen. Puuro ovat helposti pilaantuvia maitopohjainen tuote, jossa erilaiset bakteerit alkavat lisääntyä hyvin nopeasti lämpimässä säilytettäessä. Valmista aina kerralla ainoastaan yhden käyttökerran annos. Näin varmistat, että lapsesi saa ravintosisällöltään ja mikrobiologiselta laadultaan parasta mahdollista ruokaa.

Voiko Semper puuroa käyttää vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen?

Semper takaa parasta ennen -päiväykseen asti, että puurojauheen ravintosisältö vastaa pakkauksessa ilmoitettuja tietoja. Päiväyksen jälkeen tuotteen vitamiinipitoisuus alenee. Jos pakkausta ei ole vielä avattu, voi tuotetta käyttää muutaman kuukauden parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Avatussa puuropakkauksessa on happea, mikä saa aikaan vitamiinipitoisuuksien vähenemisen, erityisesti C-vitamiini on herkkä tuhoutumiselle, ja tuotteen makukin voi vähitellen muuttua.

Miksi puuro muuttuu vetiseksi syötön yhteydessä?

Joskus puuro saattaa muuttua vetiseksi syötön aikana. Muutos johtuu lapsen suusta lusikan kautta puuroon päätyvien syljen entsyymien toiminnasta. Sylki sisältää hiilihydraatteja pilkkovia entsyymejä ja on mahdollista, että entsyymit ehtivät pilkkoa puuron hiilihydraatteja syötön aikana siten, että puuron koostumuksessa tapahtuu näkyvä muutos. Näin voi käydy etenkin, jos syöttäminen pitkittyy. Puuron koostumusmuutos on yleensä nähtävissä sillä lautasen reunalla, josta puuroa on annettu lapselle.

Mitä eroa on Semper puurolla ja itse tehdyllä puurolla?

Semper puurot sisältävät ravintoaineita oikeassa suhteessa suositusten mukaisesti. Näitä ravintoaineita ovat hiilihydraatit, proteiinit, rasva, vitamiinit ja kivennäisaineet. Jos lapselle valmistetaan puuroa esimerkiksi tavanomaisista kaurahiutaleista, on tärkeää yhdistää ateriaan jokin C-vitamiinia sisältävä hedelmä ja miettiä lapsen riittävää raudansaantia. Kannattaa myös huomioida, että Semper puurot  ovat maitopohjaisia, joten niiden proteiinikoostumus on monipuolisempi kuin veteen valmistetun tavanomaisen puuron. Tavanomaisen puuron kanssa voi tarjota Semper hedelmäsosetta, jota on täydennetty raudalla ja C-vitamiinilla.

Sisältävätkö kaikki Semper puurojauheet maitoproteiinia tai laktoosia?

Tällä hetkellä kaikki Semper puurojauheet sisältävät maitoproteiinia ja laktoosia.

Sisältävätkö alle 10 kuukautta vanhoille lapsille tarkoitetut puurojauheet tavallista maitoa?

Kaikkien Semper puurojauheiden sisältämän maidon koostumusta on muokattu lähemmäs äidinmaitoa, minkä vuoksi ne sopivat myös alle 10 kk vauvoille, joilla ei ole maitoallergiaa. Puurojauheet sisältävät paljon eri vitamiineja, kivennäisaineita sekä mm. vähäsuolaista herajauhetta, joka muokkaa tuotteen proteiinikoostumusta lähemmäs äidinmaitoa. Myös äidinmaidonkorvikkeet valmistetaan maidosta ja niiden koostumusta muokataan imeväisille sopivaksi hyvin samalla tavoin kuin puurojauheita. Maitoa lasten puurojauheissa käytetään siksi, että maidon proteiinien ravitsemuksellinen laatu on hyvä ja maidon mukana saadaan mm. kalsiumia.

Onko Semper puuroihin ja velleihin lisätty rasvaa?

Semper puurot ja vellit on suunniteltu lasten ravitsemustarpeet huomioon ottaen. Puuroihin ja velleihin on lisätty kasvirasvaa, kuten auringonkukka-, palmu- ja rapsiöljyä. Suuri osa vellien ja puurojen sisältämästä rasvasta koostuukin tyydyttymättömistä rasvahapoista, jotka sisältävät elimistöllemme välttämättömiä rasvahappoja, linolihappoa ja alfa-linoleenihappoa. Näitä kahta rasvahappoa elimistömme ei pysty itse muodostamaan, vaan ne täytyy saada ruoan mukana.

Sisältävätkö Semper puurot eläinperäistä rasvaa?

Semper vellit sisältävät vain kasviperäistä rasvaa. Kasviperäisinä rasvoina on käytetty auringonkukkaöljyä ja rypsiöljyä. Suurin osa puurojen sisältämistä rasvahapoista ovat ns. hyviä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Vellit sisältävät mm. alfa-linoleenihappoa ja linolihappoa, jotka ovat ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja.

Miksi Semper puuroissa on kloridia?

Kloridi on kivennäisaine, jota on elimistöstämme ja jota elimistömme tarvitsee. Kloridi osallistuu elimistömme nestetasapainon säätelyyn, mahahappojen muodostukseen ja elimistön happo-emästasapainon säätelyyn. Kloridia on mm. ruokasuolassa, maidossa ja monissa vihanneksissa kuten sellerissä, tomaatissa, salaatinlehdissä ja oliiveissa. Pienten lasten ruokavalio sisältää vähän suolaa ja siksi kloridia lisätään Semper velleihin ja puuroihin.