Header Baby - mother carrying baby

Vieroitusvalmisteet

Ensimmäisinä aikoina rintamaito on parasta ravintoa vauvalle ja suurin osa vauvoista pärjää erinomaisesti pelkällä rintamaidolla elämänsä ensimmäiset kuukaudet. Vaihtoehtona – jos imetys ei jostain syystä onnistu, ei riitä tai jos päätetään olla imettämättä – on äidinmaidonkorvikkeet.

Noudatamme WHO:n (Maailmanterveysjärjestö) ylläpitämää eettistä koodia. Sen mukaan emme saa markkinoida äidinmaidonkorvikkeita tai muita lastenruokia, jotka on suunnattu alle 6 kk ikäisille lapsille. Säännöt ovat hyvin tiukat ja tästä syystä meillä on vain vähän tietoa äidinmaidonkorvikkeista kotisivuillamme. Äidimaidonkorvikkeita koskevaa neuvontaa saat parhaiten neuvolasta. Tuotetiedot löydät tuotteiden kohdalta ja jos sinulla on muita tuotteita koskevia kysymyksiä voit olla niistä yhteydessä Kuluttajapalveluumme puhelimitse puh. 080092752 (ark. 9-11), sähköpostitse kuluttajapalvelu(at)semper.fi tai yhteydenottolomakkeemme kautta.

Mitä vieroitusvalmisteet ovat ja mihin niitä käytetään?

Vieroitusvalmisteet ovat lapsen ravinnonsaantia täydentäviä tuotteita, joita tarjotaan lapselle kuuden kuukauden iän jälkeen lisäruokinnan aloittamisen yhteydessä. Vieroitusvalmisteet sisältävät äidinmaidonkorvikkeisiin verrattuna enemmän energiaa ja rautaa.

Miten valmistan vieroitusvalmisteen?

Lue valmistusohjeet pakkauksen kyljestä. Valmistusohjeet löydät myös täältä.

Minkälaista mittalusikkaa voin käyttää äidinmaidonkorvikkeen ja vieroitusvalmisteen valmistamiseen?

Käytä aina pakkauksen mukana tulevaa mittaa. Näin varmistat, että lapsi saa tuotteesta oikean määrän ravintoaineita.

Onko äidinmaidonkorvikkeen ja vieroitusvalmisteiden valmistamiseen käytettävä vesi aina keitettävä ensin?

Noudata aina pakkauksessa olevia ohjeita. Pikkulapset ovat erityisen herkkiä erilaisille aineille, joita voi löytyä vedestä, joten veden puhtauteen on kiinnitettävä erityisen paljon huomiota. Älä koskaan sekoita lasten ruokia vesijohdosta saatavaan lämpimään veteen, koska tämä vesi voi sisältää mm. putkista irtoavaa kuparia. Käytä sen sijaan aina kylmää vesijohtovettä. Useimmiten veden miedompi lämmittäminen riittää, mutta kiehauta ves,i jos olet epävarma sen puhtaudesta. Varmista aina itse maistamalla, ettei ruoka ole liian kuumaa.

Voiko valmiiksi sekoitettua vieroitusvalmistetta säästää, jos sitä jää syöttämisestä yli?

Syöttämisen jälkeen jäljelle jäänyt vieroitusvalmiste tulee heittää pois. Tuotteen turvallisuuden takaamiseksi on vieroitusvalmiste aina tarjottava mahdollisimman tuoreena. Voit toki valmistaa kerralla useita annoksia. Käytä silloin keitettyä jääkaappikylmää vettä, sekoita valmiste hyvin puhdistetuissa/keitetyissä pulloissa ja säilytä se suljettuna jääkaapissa enintään 6-8 tuntia. Lämmitä tarjoilulämpötilaan vasta juuri ennen syöttämistä.

Voiko vieroitusvalmistetta käyttää lapsen pääasiallisen ravinnonlähteenä?

Lapset ovat erilaisia ja kehittyvät hieman eri tahtiin. Lapselle voi syöttää vieroitusvalmistetta pääasiallisen ruokana sillä aikaa, kun puurojen/vellien maistelu aloitetaan. Sopiva annosmäärä on 4-5 annosta päivässä ja annoksien koko vaihtelee välillä 140–250 ml. Pikkulapsilla ruokahalun säätely toimii hyvin ja he syövät automaattisesti tarpeensa mukaan.

Miksi vieroitusvalmisteen syöttämistä ei pidä aloittaa ennen 6 kuukauden ikää?

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä ensimmäisten 6 kuukauden ajan ja tätä suositusta Semper tukee täysin. Äidinmaidonkorvikkeet ovat vaihtoehto heille, jotka sitä tarvitsevat ja sitä voi tarvittaessa tarjota lapselle äidinmaidon lisäksi tai asemasta neuvolan tai lastenlääkäreiden ohjeiden mukaan.

Vieroitusvalmiste on lapsen ravinnonsaantia täydentävä tuote, jonka käyttöä suositellaan vasta 6 kuukauden iän jälkeen. Lapsen kasvaessa energiantarve lisääntyy huomattavasti, minkä vuoksi vieroitusvalmiste sisältää enemmän energiaa, rautaa ja D-vitamiinia verrattuna äidinmaitoon ja äidinmaidonkorvikkeeseen.

Kuinka kauan vieroitusvalmisteiden käyttöä voi jatkaa?

Vieroitusvalmisteiden käyttöä voi jatkaa lapsen kehityksen mukaan noin yhden vuoden ikään asti.