Ilmastoviisaas ruokailu alusta alkaen
Lapset oppivat syömään ja pitämään ruoasta, johon he tottuvat pienestä pitäen. Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota erilaisten makujen ja koostumusten monipuolisuuteen ensimmäisten elinvuosien aikana. Pienille lapsille tarjotun ruoan terveellisyyteen panostetaan Pohjoismaissa, mutta usein ilmastoviisaiden ruokavalintojen opettaminen jää liian pienelle huomiolle. Nyt meillä on mahdollisuus autttaa lapsia omaksumaan hyvät ruokatottumukset alusta alkaen.
Mitkä ovat sitten tulevaisuuden hyvät ruokatottumukset? Se on oikeastaan hyvin yksinkertaista. Tutkimukset osoittavat nimittäin, että terveellisyys ja ilmastoystävällisyys kulkevat käsi kädessä.
Terveellisyys ja ilmastoystävällisyys kulkevat käsi kädessä.
Sekä lasten että aikuisten tulisi syödä nykyistä kasvispainotteisemmin, eli enemmän hedelmiä, marjoja, juureksia, vihanneksia, palkokasveja, siemeniä, pähkinäitä ja täysjyväviljaa samalla kun eläinperäisten tuotteiden, kuten lihan ja lihavalmisteiden, sekä suolan ja sokerin kulutusta pitäisi vähentää. Parempi tasapaino kasvis- ja eläinperäisten raaka-aineiden välillä tukee sekä yksilön että ympäristön terveyttä.
Ratkaisu löytyy läheltä
Pohjoismaiden ministerineuvoston esittämä konsepti ”Uusi Pohjoismainen Ruoka” (New Nordic Diet), on luotu edistämään pohjoismaista ruokakulttuuria. Konseptin avainsanoja ovat puhtaus, sesonki, etiikka, terveys, kestävyys ja laatu. Konseptin avulla halutaan tukea lähiruoan ja kasvispohjaisen ruoan tuotantoa ja kulutusta. WHO on luokitellut Uuden Pohjoismaisen Ruoan erityisen terveelliseksi ja kestävää kehitystä tukevaksi. Saman luokituksen on myös saanut Välimeren ruokavalio.
Vinkki: New Nordic Diet kotikeittiössä
Ilmastoviisas jauhelihakastike
Yksi tavallinen arkiruoka monessa perheessä on spagettia jauhelihakastikkeella. Tämä tutun ruoan voi tuunata ilmastoystävällisemmäksi vähentämällä jauhelihan määrää ja korvaamalla se osittain purkilla valmiiksi keitettyjä linssejä/papuja sekä lisäämällä joukkoon juureskuutioita.
Viikonlopun tortillat kasvispainotteisemmin
Viikonloppuisin monissa perheissä nautitaan tortilloja. Myös tässä ruoassa voi jauhelihan määrän puolittaa ja lisätä sen sijaan esim. soijarouheella, härkiksellä, kaurajauhiksella tai raastetuilla juureksilla. Avokadon voi myös korvata vihreistä herneistä valmistettuun ”guacamoleen”, joka maustetaan yrteillä. Herkullinen paputahna tai porkkanahummus sopii myös täydellisesti terveelliseen ja ilmastoviisaaseen tortillaillalliseen.
Yhteenvetona: Meiltä täällä pohjoisessa löytyy hyvää, lähellä tuotettua ruokaa. Runsaasti kuitua sisältävät vihannekset, kuten kaalit ja juurekset ovat edullisia ja terveellisiä, minkä lisäksi niiden tuotanto on ympäristölle ystävällistä ja niitä on saatavilla vuoden ympäri. Pohjoisen marjat ovat happamia ja karvaita, minkä ansiosta ne soveltuvat täydellisesti uusien makujen harjoitteluun. Pienillä muutoksilla voimme syödä terveellisemmin ja ilmastoviisaammin, mikä näkyy positiivisena asiana myös kukkarossa. New Nordic Diet -konseptin tavoitteena on yksinkertaisesti ottaa hyöty irti kaikesta hyvästä, mitä pohjoisen luonto meille tarjoaa.
Hyviä ruoka-aineita New Nordic Diet -konseptin mukaan:
- hedelmät
- marjat
- juurekset
- kaalit
- vihannekset
- palkokasvit (pavut, linssit)
- siemenet
- pähkinät
- täysjyväviljat
- rypsi- ja rapsiöljy
- sienet
- yrtit
Ruokia, joiden kulutusta tulisi vähentää:
- liha
- lihavalmisteet (leikkeleet, nakit ja makkarat)
- suola
- sokeri
Julkaisuajankohta: helmikuu 2023
Kirjoittaja: Ulrika Johansson, tutkija, ravitsemustieteilijä ja gastronomi. Ulrika suorittaa tohtoritutkintoansa Umeån Yliopistossa OTIS-tutkimukseen pohjautuen.
Vihreitä valintoja heti alusta alkaen
Kasvispainotteisella ruokavaliolla on monia etuja. Suosi palkokasveja, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Nämä auttavat voimaan hyvin ja pitämään huolta ympäristöstämme minkä lisäksi ne tarjoavat uskomattomia makuelämyksiä.