Perhe syömässä

Tutustuta lapsi terveelliseen ja ilmastoviisaaseen ruokailuun alusta alkaen

Lapset oppivat syömään ja pitämään ruoasta, joka heille aikaisessa vaiheessa esitellään. Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota erilaisten makujen ja koostumusten monipuolisuuteen ensimmäisten elinvuosien aikana. Pienille lapsille tarjotun ruoan terveellisyyteen panostetaan Pohjoismaissa, mutta usein ilmastoviisaiden ruokavalintojen opettaminen jää liian pienelle huomiolle. Nyt meillä on mahdollisuus autttaa lapsia omaksumaan hyvät ruokatottumukset alusta alkaen.

Mitkä ovat sitten tulevaisuuden hyvät ruokatottumukset? Se on oikeastaan hyvin yksinkertaista. Tutkimukset osoittavat nimittäin, että terveellisyys ja ilmastoystävällisyys kulkevat käsi kädessä.

Terveellisyys ja ilmastoystävällisyys kulkevat käsi kädessä.

Sekä lasten että aikuisten tulisi syödä nykyistä kasvispainotteisemmin, eli enemmän hedelmiä, marjoja, juureksia, vihanneksia, palkokasveja, siemeniä, pähkinäitä ja täysjyväviljaa samalla kun eläinperäisten tuotteiden, kuten lihan ja lihavalmisteiden, sekä suolan ja sokerin kulutusta pitäisi vähentää. Parempi tasapaino kasvis- ja eläinperäisten raaka-aineiden välillä tukee sekä yksilön että ympäristön terveyttä.

Ratkaisu löytyy läheltä

Pohjoismaiden ministerineuvoston esittämä konsepti ”Uusi Pohjoismainen Ruoka” (New Nordic Diet), on luotu edistämään pohjoismaista ruokakulttuuria. Konseptin avainsanoja ovat puhtaus, sesonki, etiikka, terveys, kestävyys ja laatu. Konseptin avulla halutaan tukea lähiruoan ja kasvispohjaisen ruoan tuotantoa ja kulutusta. WHO on luokitellut Uuden Pohjoismaisen Ruoan erityisen terveelliseksi ja kestävää kehitystä tukevaksi. Saman luokituksen on myös saanut Välimeren ruokavalio.

Tortillat

Vinkki: New Nordic Diet kotikeittiössä

Ilmastoviisas jauhelihakastike

Yksi tavallinen arkiruoka monessa perheessä on spagettia jauhelihakastikkeella. Tämä tutun ruoan voi tuunata ilmastoystävällisemmäksi vähentämällä jauhelihan määrää ja korvaamalla se osittain purkilla valmiiksi keitettyjä linssejä/papuja sekä lisäämällä joukkoon juureskuutioita.

Viikonlopun tortillat kasvispainotteisemmin

Viikonloppuisin monissa perheissä nautitaan tortilloja. Myös tässä ruoassa voi jauhelihan määrän puolittaa ja lisätä sen sijaan esim. soijarouheella, härkiksellä, kaurajauhiksella tai raastetuilla juureksilla. Avokadon voi myös korvata vihreistä herneistä valmistettuun ”guacamoleen”, joka maustetaan yrteillä. Herkullinen paputahna tai porkkanahummus sopii myös täydellisesti terveelliseen ja ilmastoviisaaseen tortillaillalliseen.

Yhteenvetona: Meiltä täällä pohjoisessa löytyy hyvää, lähellä tuotettua ruokaa. Runsaasti kuitua sisältävät vihannekset, kuten kaalit ja juurekset ovat edullisia ja terveellisiä, minkä lisäksi niiden tuotanto on ympäristölle ystävällistä ja niitä on saatavilla vuoden ympäri. Pohjoisen marjat ovat happamia ja karvaita, minkä ansiosta ne soveltuvat täydellisesti uusien makujen harjoitteluun. Pienillä muutoksilla voimme syödä terveellisemmin ja ilmastoviisaammin, mikä näkyy positiivisena asiana myös kukkarossa. New Nordic Diet -konseptin tavoitteena on yksinkertaisesti ottaa hyöty irti kaikesta hyvästä, mitä pohjoisen luonto meille tarjoaa.

Hyviä ruoka-aineita New Nordic Diet -konseptin mukaan:

  • hedelmät
  • marjat
  • juurekset
  • kaalit
  • vihannekset
  • palkokasvit (pavut, linssit)
  • siemenet
  • pähkinät
  • täysjyväviljat
  • rypsi- ja rapsiöljy
  • sienet
  • yrtit

Ruokia, joiden kulutusta tulisi vähentää:

  • liha
  • lihavalmisteet (leikkeleet, nakit ja makkarat)
  • suola
  • sokeri

Julkaisuajankohta: helmikuu 2023

Kirjoittaja: Ulrika Johansson, tutkija, ravitsemustieteilijä ja gastronomi. Ulrika suorittaa tohtoritutkintoansa Umeån Yliopistossa OTIS-tutkimukseen pohjautuen.

STEP hernesose

Vihreitä valintoja heti alusta alkaen

Kasvispainotteisella ruokavaliolla on monia etuja. Suosi palkokasveja, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Nämä auttavat voimaan hyvin ja pitämään huolta ympäristöstämme minkä lisäksi ne tarjoavat uskomattomia makuelämyksiä.

Vihreämpiä valintoja lastenruokahyllyllä

Kasvispainotteiset Semper ateriat - kasviproteiinia palkokasveista!