STEP maistelumenetelmä

Mikä on STEP-merkitty resepti?

STEP-reseptit noudattavat sekä terveyttä että ympäristön hyvinvointia edistävää pohjoismaista ruokavaliota. Ravitsemusasiantuntijoiden kehittämät reseptit sisältävät runsaasti kasviksia ja niissä suuri osa proteiinista saadaan palkokasveista, kuten pavuista, linsseistä ja herneistä lihan osuuden ollessa pienempi.

Nämä reseptit on kehitetty Ruotsissa toteutettua ravitsemustutkimusta varten. Tutkimuksessa tutkittiin, miten terveellisten ruokailutottumusten kehittymiseen pikkulapsilla voidaan vaikuttaa. Resepteissä käytetään runsaasti vihanneksia, kalaa ja täysjyväviljaa mutta vain kohtuullisesti lihaa. Reseptit noudattavat pohjoismaista ruokavaliota, joka on tutkimusten mukaan hyväksi sekä terveydelle että ympäristölle.

Puolukka

STEP-reseptien ainutlaatuisuus

STEP-merkityt reseptimme ovat ainutlaatuisia siinä mielessä, että samalla kun ne ovat ympäristön kannalta mahdollisimman kestäviä, kattavat ne kasvavan ja kehittyvän pienen lapsen ravinnontarpeen. Osa resepteissä käytetyistä raaka-aineista eivät ehkä ole niin tavanomaisia lastenruoissa käytettäviä ruoka-aineita, mutta niillä on pitkäaikaiset perinteet pohjoismaalaisessa ruokavaliossa. Kannustamme rohkeasti kokeilemaan uusia ruoka-aineita ja näin harjoittamaan lapsen makunystyröitä erilaisilla mauilla heti alusta alkaen!

Tutkimuksen ruokavalio

OTIS on ensimmäinen pienille lapsille suunnattu tutkimus, jossa tutkittavat söivät uuden pohjoismaisen ruokavalion (New Nordic Diet) mukaisesti. Tämä ruokavalio tarkoittaa suurempaa kauden vihannesten, juuresten, kaalien, hedelmien, marjojen, pohjoismaisten täysjyväviljojen ja yrttien kulutusta sekä pienempää lihan, suolalihan, suolan, sokerin ja tyydyttyneiden rasvojen syöntiä.

OTIS-tutkimukseen osallistui 250 ruotsalaista 4-18 kuukauden ikäistä lasta. Puolet lapsista valittiin sattumanvaraisesti osaksi pohjoismaista koeryhmää, joiden proteiininsaanti säädettiin keskivertoa alhaisemmaksi. Nämä lapset saivat 4-6 kuukauden iässä makuannoksia valikoiduista pohjoismaiseen ruokavalioon kuuluvista ruoka-ainesta ja sitten 6 kuukaudesta alkaen STEP-merkittyjä reseptejä yhdessä teollisen lastenruoan, kuten puuron, purkkiaterioiden, kasvissoseiden ja hedelmä-/marjasoseiden kanssa.

Toinen osa lapsista kuului kontrolliryhmään ja he noudattivat Ruotsin elintarvikeviraston tänään antamia neuvoja ja suosituksia.

New Nordic Diet -konseptissa on kolme osa-aluetta: terveys, gastronomia ja kestävyys. Kolme näkökohtaa, jotka liittyvät lapsen ja ympäristömme terveyteen. Konsepti on peräisin Pohjoismaiselta ministerineuvostolta, ja sitä on aiemmin tutkittu koululaisilla ja aikuisilla.

42-88% enemmän kasviksia ja juureksia

Koeryhmän lapset, jotka söivät STEP-resepteillä valmistettuja aterioita yhdessä teollisesti valmistetun lastenruoan kanssa, söivät merkittävästi enemmän kasviksia ja juureksia verrattuna kontrolliryhmän lapsiin. Koeryhmä söi 42–88 % enemmän kasviksia päivässä 9–18 kuukauden iässä. Vastaavasti juuresten päivittäinen saanti oli paljon suurempi koeryhmässä saman ikäisenä. Alhaisempi proteiinin saanti ei vaikuttanut negatiivisesti lapsen terveyteen ja tutkimuksen mukaan koeryhmän lapset saivat tarvitsemansa suositellun määrän proteiinia tutkittavasta ruokavaliosta.

Barn med sked i handen som provar olika smaker

Uusia makuelämyksiä

STEP-merkitty resepti takaa korkean pitoisuuden kasviksia ja kuitupitoisia vihanneksia, kuten juureksia, sekä lapsen terveyden kannalta sopivan määrän eläin- tai kasviproteiinia. Reseptien monipuolisuus takaa lapsille myös erilaisia, makuaistia kehittäviä makuelämyksiä.

Julkaistu: lokakuu 2022
Kirjoittaja: Ulrica Johansson, tutkija, ravitsemustieteilijä ja gastronomi. 

Tutustu STEP-resepteihin

Kokkaa lastenruokaa reseptien avulla!