Pilkotut vihannekset

Vinkkejä STEP-reseptien valmistukseen

Valmista lapselle terveellistä kasvispainotteista kotiruokaa STEP-reseptien avulla. Ateriat noudattavat pohjoismaista ruokavaliota, joka sisältää täysjyväviljavalmisteita, kalaa, palkokasveja ja kohtuullisesti lihaa. Monet vaiheet, mitat ja ainesosat toistuvat kaikissa resepteissä. Kun olet tehnyt muutaman reseptin ja ymmärtänyt, miten ne on suunniteltu, sujuu ruoanlaitto nopeammin. Kokkailu alkakoon!

Annoskoko

Reseptit on kehitetty yhteistyössä ravitsemusasiantuntijoiden kanssa pikkulasten ravitsemusta tutkivaa OTIS-tutkimusta varten. Reseptit on näin olleen tarkkaan suunniteltu vastaamaan kasvavan lapsen ravitsemustarvetta. 6 ja 8 kk ikäisten resepteistä saatava annos on 190 g, eli vastaa kooltaan lasipurkissa myytävää 6-8 kk lastenruoka-ateriaa. Yli 12 kk ikäisille tarkoitetuista resepteistä tulee 235 g kokoinen annos, mikä on yhtä suuri kuin lastenruokahyllyn ”alkaen 1 v” ateriat.

Annoskoko voi vaihdella lapsen iän ja kehityksen mukaan. Reseptin annoksesta voi näin olleen riittää useampaan kuin yhteen annokseen. Ateriat säilyvät suljetussa astiassa jääkaapissa yhden vuorokauden tai pakkasessa pidempään.
Porkkanaa, perunaa, jauhelihaa, piparjuurta, tilliä ja sinappia

Koostumus

Soseuta ruoka sileäksi soseeksi lapsen ollessa 6-8 ikäinen. Osa resepteissä käytetyistä raaka-aineista, kuten lisukekauraa, on ehkä soseutettava pidempää sileän koostumuksen aikaansaamiseksi. Keitinvettä on hyvä ottaa talteen, jotta sitä voi lisätä soseeseen soseuttamisen jälkeen, mikäli koostumus tuntuu liian paksulta. Sekoita aina lusikalla ruokaa ennen tarjoamista varmistaaksesi, että soseeseen ei ole jäänyt liian isoja paloja.

Kun lapsi on yli 8 kk ikäisten lasten ruoassa saa jo olla pieniä paloja, jotta lapsi tottuu karkeampaan rakenteeseen. Ruokaa ei siis tarvitse soseuttaa ihan sileäksi. Myös tästä syystä 8 kuukauden ikäisten reseptien valmistusohjeissa osa raaka-aineista lisätään vasta soseuttamisen jälkeen.

Valmistusohjeissa käytettyjä määritelmiä 

  1. Pieni pala = noin välillä 1 x 1x 1 cm ja 1,5 x 1,5 x 1,5 cm
  2. Pieni kuutio = noin 0,5 x 0,5 cm   

Pakastemaissi

Resepteissä käytetään pakastemaissia. Tämä johtuu siitä, että monet huoneenlämmössä tetrapakkauksissa tai metallipurkeissa myytävistä maisseista sisältävät lisättyä sokeria ja suolaa. Toki huoneenlämmössä myydään myös merkkejä, joiden maissiin ei olla lisätty suolaa tai sokeria. Eli mikäli valitset maissin muualta kuin pakkasesta, valitse tarkkaan sokeroimaton ja suolaton tuote.

Isä syöttää lasta

Reseptien valmistamiseen tarvitset:

  • vaaka (ei välttämätön)
  • pienireikäinen raastin
  • pieni kattila kannella
  • pieni tehosekoitin tai sauvasekoitin
  • leikkuulauta
  • veitsi
  • mittasetti (dl, rkl, tl ja mm)
  • ajastin (munakello, puhelin tmv.)

STEP-resepteihin