Tyttö käsissään porkkanoita

Lapset eivät tarvitse niin paljon proteiinia (kuin mitä luulet)!

Proteiinin saannista puhutaan nykyään paljon mediassa ja runsaammin proteiinia sisältäviä tuotteita ilmestyy jatkuvasti lisää ruokakauppojen hyllyille. Ei sinänsä ihme, sillä proteiini on tärkeä sekä kasvulle, immuunijärjestelmälle että solujen korjaantumiselle. Kaikki eivät ehkä tiedä eroa proteiinin ja proteiinin välillä. Ja on myös yleistä, että pienten lasten annetaan syödä liikaa proteiinia tarpeettomasti.

Elintarvikkeissa on erilaisia ​​proteiinilähteitä; eläinproteiinia eli maitotuotteita, lihaa, kalaa, siipikarjaa sekä kasviperäistä kasviproteiinia, jota löytyy pääasiassa pavuista, linsseistä, herneistä, viljoista ja pähkinöistä.

 

Lapset syövät usein tarpeeseen nähden liikaa proteiinia

Proteiinin saantia painotetaan nykyään paljon mediassa ja runsaammin proteiinia sisältäviä tuotteita ilmestyy jatkuvasti lisää ruokakauppojen hyllyille. Ei sinänsä ihme, sillä proteiini on tärkeä sekä kasvulle, immuunijärjestelmälle että solujen korjaantumiselle. Kaikki eivät ehkä tiedä eroa proteiinin ja proteiinin välillä. Ja on myös yleistä, että pienten lasten annetaan syödä liikaa proteiinia tarpeettomasti.

Proteiinin puute on länsimaissa harvinaista terveellä väestöllä.

Pienillä alle 2-vuotiailla lapsilla on lisääntynyt herkkyys runsaalle proteiinin saannille. Pohjoismaissa alle 2-vuotiaat kuluttavat usein 2–4 kertaa enemmän proteiinia päivässä kuin mitä he todellisuudessa tarvitsevat ja proteiini tulee pääosin eläinperäisestä ruoasta kasviproteiinin osuuden ollessa hyvin pieni. Noin 10 kg painava ja sekaruokavaliota syövä 1-vuotias tarvitsee vain 10 grammaa proteiinia päivässä kehittyäkseen, kasvaakseen ja tunteakseen olonsa hyväksi.

Proteiini

Elimistö ei pärjää ilman proteiinia

Proteiini koostuu aminohapoista, joista osa on välttämättömiä elämälle, eli meidän on saatava ne ruuan kautta, koska elimistö ei pysty muodostamaan niitä. Nämä aminohapot saadaan eläinperäisen ruoan kautta tai yhdistämällä erilaisia ​​kasvisruokia. Osassa resepteistämme olemme valinneet käyttää useampaa eri kasviperäistä proteiinilähdettä kattamaan proteiinin tarpeen, kun taas toisissa kasviproteiinin lisäksi on pieniä määriä lihaa.

Isä syöttää lasta

Miksi lapset ovat herkkiä liian suurelle proteiinin saannille?

Alle 2-vuotiaat lapset ovat paljon herkempiä suurelle proteiinin saannille verrattuna vanhempiin lapsiin ja aikuisiin. Tämä johtuu siitä, että alle 2-vuotiaat kasvavat ja kehittyvät erittäin nopeasti. Taaperon elimistö ei pysty käsittelemään proteiinia yhtä hyvin kuin aikuisen, jolloin liika proteiini kuormittaa munuaisia ja altistaa myös ylipainoriskille.

Suuren proteiinin saannin on useissa tutkimuksissa osoitettu lisäävän nopeamman kasvun, kohonneen BMI:n ja lisääntyneen ylipainon ja lihavuuden riskiä myöhemmällä iällä. Siksi sekä proteiinin määrä että laatu ovat tärkeitä lapsen kasvulle ja kehitykselle. Reseptien mukaan valmistetut ateriat sisältävät enemmän kasviksia ja niissä on laaja valikoima sekä kasvi- että eläinproteiinia sopivassa määrin.  

Publiceringsdatum: oktober 2022
Skribent: Ulrica Johansson, forskare, dietist och gastronom. Ulrica doktorerade vid Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studien.