Isä ja lapsin leikkimässä

Koko perhe sai vihreän nosteen

Lykken äiti Ronja kertoo: Kun Ronjalle tarjottiin mahdollisuutta päästä mukaan ruokien esittelyyn liittyvään tutkimukseen, sekä hän että hänen miehensä pitivät sitä hyvänä ideana.

- Meihin otettiin yhteyttä ja tarjottiin mahdollisuutta osallistua tutkimukseen ja ajattelimme, että tämä on hyvä juttu, johon kannattaa sanoa kyllä, erityisesti koska olemme tutkimuksen puolesta.

Ollessaan sopivan ikäinen, heidän tyttärensä Lykke seurasi ohjelmaa, joka perustui pohjoismaiseen ruokavalioon ja läheltä saatavilla oleviin ruoka-aineisiin. Hänelle esiteltiin vihanneksia ja hedelmiä tietyn aikataulun mukaisesti, niin että jokaista vihannesta tai hedelmää kokeiltiin kolme kertaa ennen seuraavaan siirtymistä.

- Minun on myönnettävä, että alussa olimme hieman huolissamme, kun saimme noudatettavaksi pohjoismaisen ruokavalion, sanoo äiti Ronja. Olimme kuitenkin tutustuneet muihin tutkimukseen osallistuviin – perheeseen, joka tulisi noudattamaan pohjoismaista ruokavaliota, sekä toiseen perheeseen, joka noudattaisi perinteistä, kansallisten ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota. Tämä antoi meille jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä odottaa.

Ronja selventää, että eniten he olivat huolissaan siitä, kuinka 18-kuukauden ikäinen isoveli söi tavalliseen tapaan riisiä ja pastaa, kun taas Lykkelle tarjottaisiin perunaa ja vehnäsuurimoita.

- Lisäksi isoveljen suosikkihedelmät olivat eksoottisempia. Mutta kaikki meni lopulta hyvin. Jouduimme hieman hiiviskelemään, jotta isoveli sai syödä kiiviä, mangoa ja banaania, kun Lykke nukkui, kertoo Ronja.

 

Ohjelman seuraaminen oli helppoa

Ronja oli kotona äitiysvapaalla tutkimuksen alkaessa ja vastasi ruokien valmistelusta sekä syöttämisestä. Hän kertoo, kuinka ohjelman seuraaminen oli hauskaa, eikä oikeastaan ollenkaan monimutkaista. Ruoka-aineet olivat helposti saatavilla ja reseptit olivat yksinkertaisia.

- Kun työstimme vielä makuannoksia, ne oli todella helppo pakastaa jääpalatarjottimelle. Näin meidän oli helppo valmistautua useammaksi päiväksi kerrallaan.

Hernesoseesta tuli välitön suosikki. Lyckke tykkäsi siitä niin paljon, että se on edelleen hänen suosikkinsa.

- Hän rakastaa herneitä yli kaiken ja syö niitä jopa jäisenä, koska ne ovat hänen mielestään niin hyviä. Myös omenasose oli yksi hänen suosikeistaan.

Itse asiassa hedelmien kanssa ei ollut mitään ongelmia, kertoo Ronja. Nauris oli puolestaan hieman haastavampi, sillä se ei kuulunut suosikeihin ollenkaan.

- Se, että hän ei ollut esikoisemme saattoi helpottaa asiaa. En ollut huolissani vaan jatkoin kärsivällisesti nauriin kanssa ohjelman mukaisesti. Jos hän ei syönyt niin paljoa, ajattelin vain, että hän varmasti kokeilisi hieman enemmän seuraavalla kerralla.

 

Pituus, paino ja verikokeet

Tutkimuksen aikana, Ronjalla kävi säännöllisesti lastensairaanhoitajien luona, jotka mittasivat pituutta, painoa, päänympärystä sekä ottivat verikokeita.

 Kaikki sujui hyvin, suurin pirtein samalla tavoin kuin neuvolassa, eivätkä käynnit olleet lainkaan dramaattisia. He olivat niin rauhallisia ja verikokeiden ottaminen sujui niin vaivattomasti, että Lykke tuskin edes reagoi mitenkään. Heillä oli iPad, josta he näyttivät piirrettyjä ja he puhaltelivat saippuakuplia, joiden avulla huomio kiinnittyi muuhun kuin näytteenottoon. Viimeisellä kerralla, he myös kuvasivat käynnin, joka aikana he leikkivät Lykken kanssa. Kaikki meni yleisesti ottaen oikein hyvin.

Vauva ja verenpainemittari
Isä leikkimässä lapsen kanssa
Lapsi ja saippuakuplat

Koko perhe syön nyt monipuolisemmin

Ronja on iloinen, että he olivat mukana tutkimuksessa ja näkee myös eron siinä, miten Lykke syön nyt ollessaan 3,5-vuotias. Ero näkyy vertaamalla Lykkeä siihen, miten isoveli söi kasviksia ollessaan saman ikäinen. Tämän kokemuksen ansiosta, koko perhe syö nyt monipuolisemmin.

Tämän kokemuksen ansiosta, koko perhe syö nyt monipuolisemmin.

- Hän syö kyllä muutakin kuin herneitä, nauraa Ronja. Huomaan, että Lykke syö yleisesti enemmän vihanneksia kuin hänen veljensä söi saman ikäisenä. Uskon, että tämä johtuu siitä, miten esittelimme tämänkaltaiset ruoka-aineet aikaisemmin Lykken kanssaan.

Ronjalla on muutama vinkki, joiden avulla onnistua niille perheille, jotka haluavat testata 24-päivän ohjelmaa sovelluksen avulla.

- Ole avoin, uskalla kokeilla ja asennoidu ohjelmaan hauskana haasteena. Kiitos tämän kokemuksen, koko perhe syö nyt monipuolisemmin. Olen melko nirso ruoan suhteen verrattuna mieheeni. Joten minulle itselleni oli haastavaa esitellä ruoka-aineita, joihin minulla ei ollut erityistä suhdetta. Nyt kuitenkin valmistan koko perheelle ruokaa, joka sisältää enemmän ruoka-aineita pohjoismaisesta ruokavaliosta.

Tutkija haastateltavana

Kuinka maut valittiin?

Ulrica Johansson, OTIS-tutkimuksen tutkija vastaa: Makuannokset perustuvat pohjoismaiseen ruokavalioon, ottaen erityisesti huomioon, kuinka meillä pohjoismaissa on monia sellaisia ruoka-aineita, jotka sisältävät sekoituksen happamia ja kirpeitä makuja. 4-6 kuukauden ikäiset pikkulapset ovat usein vastaanottavaisempia näille jopa hieman vaikeammille mauille, joutuessaan muutenkin kohtaamaan uusia makuja. Näitä haastavampia makuja ei välttämättä hyväksytä enää niin helposti myöhemmin, 1,5 vuoden iästä alkaen, jolloin lapset myös herkemmin kehittävät erilaisia pelkoja tiettyjä ruokia kohtaan.

Tutkija Ulrica kertoo
STEP reseptit vadelmasose

Reseptit

  • Omena
  • Herne
  • Vadelma
  • Kukkakaali
  • Tyrni
  • Nauris
  • Karpalo
  • Retikka

Täältä löydät STEP-ohjelmassa käytettävät reseptit >>