Inez neuvolassa

Vihreät ruokailutottumukset antoivat Inezille hyvä alun

Kun Idaa pyydettiin osallistumaan OTIS-tutkimukseen, hän ajatteli, että kuulostaapa mukavalta saada valmiita reseptejä, silloin kun oma inspiraatio on vähissä, tai jopa valmista ruokaa Semperiltä.
- Lasten ruokatutkimus kuulosti mielestäni todella mielenkiintoiselta, kertoo Ida.

Ida muistaa, miten jännittävää makuannosten aloittaminen oli, sillä hänen tyttärensä Inez oli kiinnostunut kaikesta alusta alkaen. Kaikki ohjelmaan sisältyvät ruoka-aineet olivat sitä paitsi helposti hankittavissa.

- Oli hauska valmistaa makuannoksia sellaisista raaka-aineista, joita en muuten olisi kokeillut.

Soseiden valmistaminen ei ollut vaikeaa. Reseptit olivat yksikertaisia ja selkeitä seurata. Ida säästi soseita jääkaappiin niin, että niistä riitti aina kahdelle seuraavalle päivälle. Loput hän pakasti jääpalamuoteissa.

Äiti ja Inez
Vauva tutkittavana neuvolan pöydällä
Hän halusi lisää joka kerralla. Hapan tyrni tai retikka eivät kuitenkaan herättäneet suurta ihastusta.

Lisää vihreitä herneitä

Vihreät herneet olivat Inezin kaikkein suurin suosikki.

- Hän halusi lisää joka kerralla. Hapan tyrni tai retikka eivät kuitenkaan herättäneet suurta ihastusta.

Ohjelman seuraaminen sujui hyvin ja he olivat yhteydessä lastensairaanhoitajiin koko tutkimusjakson ajan.

- He punnitsivat, mittasivat ja tutkivat Ineziä. He olivat aina supermukavia ja seurantakäynneille oli aina hauska tulla. Myös Inez piti käynneistä, paitsi silloin, kun oli verikokeiden aika.

Kahtena kertana, kun Inez oli hieman vanhempi, he jopa tulivat kotikäynnille ravitsemusterapeutin kanssa kuvaamaan välipalahetkeä.

Makuannosten esittelyn jälkeen, Inez sai OTIS-ohjelman mukaisesti syödä ruokia, jossa oli enemmän kasviksia ja vähemmän proteiinia. Ruoat oli valmistettu tiettyjen pohjoismaisiin raaka-aneisiin pohjautuvien reseptien mukaisesti. Ida kertoo, että kaikki sujui hyvin ja että he käyttivät paljon Semperin valmiita ruokia. 

- Kun Inez oli n. 13 kuukauden ikäinen, lomailimme ulkomailla kaksi viikkoa. Silloin olin hieman hermostunut, miten kaikki sujuisi, mutta lopulta kaikki meni tosi hyvin. Veimme mukanamme hedelmäsoseita ja buffetista löytyi aina jotakin Inezille sopivaa ruokaa.

 

Nykyään Inez pitää kaikista hedelmistä

Parasta tutkimukseen osallistumisessa oli se, että Inez sai kokeilla sellaisia makuja, joita Ida ei olisi uskonut muuten kokeilevansa niin aikaisin. Ida uskoo, että ohjelmalla on ollut myönteinen vaikutus ja nykyään Inez pitää kaikista hedelmistä.

- Vihanneksista hän tykkää eniten kurkusta, porkkanasta, herneistä ja maissista, kertoo Ida.

Inez ja äiti

Huomaa, että Inez pitää vihanneksista

Perhe on aina pitänyt hedelmistä ja syönyt vihreää aterioilla, joten tutkimus ei ole vaikuttanut niin paljon siihen, miten muu perhe syö. Sen kuitenkin huomaa, että Inez pitää vihanneksista.

- Kun muu perhe syö tacoja, Inez syö samaa kasvisversiona

Muistan, kuinka meillä oli jokin maku, josta tyttäreni kieltäytyi alussa täysin, mutta kolmantena päivänä hän oli jo kiinnostuneempi siitä.

Kannustaa kärsivällisyyteen

Kun Ida sai tietää, että Semper on kehittänyt sovelluksen, jonka tarkoitus on auttaa yhä useampia vanhempia 24-päivän mittaisessa maisteluohjelmassa, ajattelin hän tämän olevan todella hyvä juttu.

- Siistiä! Aion suositella sovellusta ystävilleni, jotka ovat juuri saaneet lapsia sekä käyttää sitä Inezin pikkuveljen tai pikkusiskon kanssa, joka on vielä mahassa.

Iidalla on muutama vinkki niille, jotka päättävät seurata STEP-ohjelmaa sovelluksen kautta:

- Jatka makujen maistattamista ohjelman mukaisesti, vaikka lapsi täysin torjuisi maun ensimmäisellä tai toisella kerralla. Muistan, kuinka meillä oli jokin maku, josta tyttäreni kieltäytyi alussa täysin, mutta kolmantena päivänä hän oli jo kiinnostuneempi siitä.

Tutkija haastateltavana

Kuinka maut valittiin?

Ulrica Johansson, OTIS-tutkimuksen tutkija vastaa: Makuannokset perustuvat pohjoismaiseen ruokavalioon, ottaen erityisesti huomioon, kuinka meillä pohjoismaissa on monia sellaisia ruoka- aineita, jotka sisältävät sekoituksen happamia ja kirpeitä makuja. 4-6 kuukauden ikäiset pikkulapset ovat usein vastaanottavaisempia näille jopa hieman vaikeammille mauille joutuessaan muutenkin kohtaamaan uusia makuja. Näitä haastavampia makuja ei välttämättä hyväksytä enää niin helposti myöhemmin, 1,5 vuoden iästä alkaen, jolloin lapset myös herkemmin kehittävät erilaisia pelkoja tiettyjä ruokia kohtaan.

Tutkija Ulrica kertoo
STEP reseptit hernesose

Reseptit

  • Omena
  • Herne
  • Vadelma
  • Kukkakaali
  • Tyrni
  • Nauris
  • Karpalo
  • Retikka

 

Täältä löydät STEP-ohjelmassa käytettävät reseptit >>