Pulauttelu
Pulautusliina tulee monelle vastasyntyneen vauvan vanhemmalle nopeasti tutuksi. Pulauttelu ruokailun jälkeen jopa muutaman kerran päivässä on hyvin tavallista kaikille vastasyntyneille ja pienille imeväisille.
Vauvan pulauttelu on normaalia
Pulauttelu voi ainakin alussa huolestuttaa vanhempia, mutta vaaraa lapselle siitä ei ole. Niin kauan, kun lapsi kehittyy ja kasvaa normaaliin tapaan ja vaikuttaa hyvinvoivalta, on runsaskin pulauttelu normaalia. Yleensä pulauttelu jää pois viimeistään runsaan vuoden iässä.
Vauvat voivat toki oksentaa myös muista syistä kuin ruokailun aiheuttamana. Esimerkiksi vatsatauti tai muu infektio voi aiheuttaa oksentelua. Oksentelu kuumeen tai ripulin yhteydessä voi olla merkki vauvan sairastumisesta, jolloin on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Jatkuvan oksentelun syy tulee myös aina selvittää. Oksentelun yhteydessä riittävän nesteen saaminen on tärkeää, jolloin estetään vauvan nestehukka.
Miksi vauvat pulauttelevat ruokailun jälkeen?
Vauvoilla ruokatorven sulkijalihas mahalaukun ja ruokatorven välissä on usein vielä hieman alikehittynyt ja löysä. Kun vauva syö enemmän ruokaa, mitä vatsalaukku pystyy sulattamaan, on normaalia, että osa ruoasta vuotaa mahalaukusta takaisin ruokatorveen ja tulee ylös pulauttelun muodossa. Pulauttelu röyhtäisyn tai hikan yhteydessä on tavallista. Ruokakanavan kehittyessä pulauttelu normaalisti vähenee ja loppuu kokonaan noin yhteen ikävuoteen mennessä.
Miten pulauttelua voi vähentää?
Pulauttelu ruokailun jälkeen on vauvoilla täysin normaalia. Niin kauan, kun vauva voi hyvin ja kasvaa normaalisti, ei siitä tarvitse huolestua. On kuitenkin olemassa keinoja, joiden avulla pulauttelua voidaan yrittää vähentää, jos se koetaan hankalaksi:
- Syötä vähemmän ja useammin.
- Röyhtäytä vauva muutaman kerran ruokailun aikana.
- Ruoki vauvaa kohoasennossa.
- Anna vauvan olla hetki paikallaan sylissä ruokailun jälkeen.
- Vaihda pulloruokinnassa tutin reiän kokoa pienemmäksi.
Vauvan oksentelun muut syyt
Oksentelu voi olla normaalin ruokailusta johtuvan pulauttelun lisäksi myös oire vauvan sairastumisesta. Oksentelua voi aiheuttaa:
Vatsatauti
Tavallisin syy äkilliseen ja voimakkaaseen oksenteluun on viruksen tai bakteerin aiheuttama vatsatauti, joka usein alkaa oksentelulla ja muuttuu parin päivän kuluessa ripuloinniksi. Usein tautiin liittyy myös kuumetta.
Infektiot
Paleltuminen tai hengitystieinfektiot voivat aiheuttaa oksentelua, joka esiintyy usein yhdessä yskän ja kuumeen kanssa.
Ruoka-allergia
Mikäli oksentelu alkaa samassa yhteydessä äidinmaidonkorvikkeiden käytön aloittamisen kanssa, voi syynä olla maitoallergia.
Lue lisää maitoallergiasta täältä.
Toiminnallinen vatsasairaus
Kun oksenteluun liittyy muita oireita, kuten kasvun hidastumista, toistuvia hengitystieinfektioita, yöaikaista levottomuutta tai ruokahaluttomuutta, puhutaan imeväisen refluksitaudista. Jos epäillään refuksitautia, on syytä hakeutua lääkäriin tutkimuksiin.
Pulauttelun muuttuminen suihkumaiseksi oksennukseksi ruokailun yhteydessä voi sen sijaan olla merkki mahaportin ahtaumasta, joka estää ruoan pääsyn vatsalaukusta ohutsuoleen. Tällöin tulee hakeutua ripeästi lääkäriin. Mahaportin ahtaumasta kärsivillä vauvoilla esiintyy usein painon kehityksen tyrehtymistä ja väsymystä.
Milloin tulee hakeutua hoitoon?
Voi olla vaikeaa arvioida, milloin vauvan oksentelu vaatii lääkärissä käyntiä. Hoidon tarpeeseen vaikuttaa moni asia. Miten vauva voi muuten? Kuinka usein ja kuinka paljon vauva on oksentanut? Saako vauva juotua riittävästi nestettä? Huolien kanssa ei kannata jäädä yksin vaan kysyä rohkeasti neuvolasta apua ja neuvoja mieltä askarruttaviin asioihin.
Hoitoon tulee hakeutua, jos vauva oksentelee ja samalla kärsii yhdestä tai useammasta seuraavista oireista:
- Oksennetut määrät ovat suuria.
- Oksentelu on alkanut äidinmaidonkorvikkeiden, vieroitusvalmisteiden, vellin tai puuron syömisen aloittamisen yhteydessä.
- Mikään neste ei pysy vauvalla sisällä. Tässä tilanteessa riskinä on vauvan nestehukka.
- Vauva on väsynyt ja vetelä.
- Nesteen pitäminen sisällä on vaikeutunut ja pissaaminen vähentynyt selvästi.