Barn som vilar med huvudet på ett lakan

Ripuli

Tiheästi toistuvaa löysää tai vetistä ulostetta kutsutaan ripuliksi. Ripulin syitä on monia. Vastasyntyneiden vauvojen vatsat ovat herkkiä, minkä vuoksi ajoittainen löysä vatsa ei ole epätavallista. Löysä uloste voi olla hyvinkin vetistä tai sitten sillä voi olla hieman paksumpi, puuromainen koostumus. Ulostaminen monta kertaa päivässä on ripulista kärsivällä vauvalla yleistä.

Miten ripulia hoidetaan?

Lievät vatsavaivat ovat tyypillisiä pikkulapsilla. Lapsilla noin puolen vuoden iästä kolmen vuoden ikään asti voi esiintyä ripulia ilman selkeää syytä – kestäen välillä jopa viikkoja. Näissä tapauksissa on lapsi usein pirteä ja hyvinvoiva sekä painonnousu ja nesteenpidätys pysyvät normaalina. Jos lapsi pysyy hyvinvoivana ja hänen kuntonsa on muuten hyvä, ei lievästä ripulista kannata huolestua. Näissä tilanteissa ripuli menee yleensä ohi itsestään ajan myötä.

Huolestuttavissa tapauksissa, jos lapsen kunto on huono, on lapsi vietävä lääkäriin. Akuuteissa tapauksessa tulee soittaa hätänumeroon.

Miksi vauvoille tulee ripuli?

Vauvoilla esiintyvä ripuli voi johtuu monesta syystä. Tässä listaamme muutaman yleisimmistä ripulin aiheuttajista:

 1. Vatsatauti
  Viruksen aiheuttama tarttuva maha-suolitulehdus on usein syyn, jos uloste muuttuu äkillisesti löysäksi ja ulostaminen usein toistuvaksi. Oireisiin kuuluu usein myös oksentelua ja/tai kuumetta. Useimmiten vatsataudit ovat itsestään paranevia ja lapsen vointi kohenee muutaman päivän kuluessa.
 2. Allerginen reaktio
  Ruoka-aineet, kuten lehmämaitoproteiini, gluteeni tai soija voivat aiheuttaa vauvoille ripulia. Usein näissä tapauksissa vauvalla on myös muita allergisen reaktion oireita, kuten ihottumaa tai punaisia pilkkuja iholla.
 3. Äidinmaidonkorvike
  Harvinaisissa tilanteissa, jos korviketta ei olla sekoitettu oikein, siihen käytetään vettä suoraan vesijohtovettä tai jos korvikkeen sekoittamiseen käytetty pullo ei ole puhdistettu huolellisesti, voi tämä aiheuttaa lapsella ripulia. On todella tärkeää seurata ohjeita korvikkeiden sekoittamisessa. Käsien pesu sekä pöytäpintojen, pullojen ja tuttien puhtaus on tärkeää.
 4. Antibiootit
  Antibioottien käyttö voi väliaikaisesti vaikuttaa vauvan suoliston bakteerikantaan ja aiheuttaa sitä kautta ripulia.
 5. Bakteerit
  Suolistobakteerit, kuten salmonella tai parasiitit, jotka leviävät elintarvikkeiden tai likaisen veden kautta, voivat aiheuttaa ripulia.
 6. Infektiot
  Vilustuminen, virtsatietulehdus tai keuhkoputkentulehdus voi myös aiheuttaa ripulia.
Nyfödd bebis - Semper Barnmat

Vinkkejä löysän vatsan hoitoon

Useimmissa tapauksissa vatsatautiin ja ripuliin riittää yksinkertainen kotihoito ja vauvan olo paranee muutamassa päivässä. Tässä muutamia vinkkejä.

Varmista riittävä nesteen saanti

Ripulin aikana vauva voi menettää lyhyessä ajassa paljon nestettä, minkä vuoksi nesteen antaminen pieninä säännöllisinä annoksina on tärkeää. Sokeripitotoisten juomien antamista tulee kuitenkin välttää, koska sokeri voi pitkittää ripulia. Apteekissa on myytävänä ripulijuomaa, jonka avulla voidaan korvata ripulissa menetettyjä suoloja.

Ravinto on tärkeää

Tarjoa vauvalle syötävää normaaliin tapaan, jos ripuli ei ole raju. Anna pieniä annoksia pitkin päivää, jolloin syöminen helpottuu. Jos imettäminen ei onnistu, yritä tarjota rintamaitoa pullosta, kupista tai lusikalla.

Pidä huolta takapuolen ihosta

Vauvan takapuolen iho voi punoittaa ja ärtyä ripulin aikana. Vaihda vaippaa usein, anna takapuolen tuulettua ja voitele sitä pehmentävällä salvalla.

Mamma pussar bebis

Koska lääkäriin?

Useimmiten ripuli on vaaratonta ja menee itsestään ohi. Jos kuitenkin olet huolissasi lapsen voinnista, suosittelemme ottamaan yhteyttä neuvolaan.

Jos vauvalla esiintyy ripulia ja sen lisäksi yhtä tai useaa seuraavista oireista, on syytä hakeutua hoitoon:

 • Vauva on alle puolivuotias
 • Ripuli tai oksentelu on yhtämittaista
 • Kotihoito ei onnistu (lapsi ei syö tai juo tai oksentaa kaiken)
 • Ulosteessa on verta
 • Lapsi väsähtää
 • Vauvan paino laskee
 • Ripuliin liittyy korkea kuume (yli 39 astetta)
 • Ripulitartunta on saatu etelänmatkalla
 • Vauvalla on kuumetta ja ripulia yli 3 vuorokauden ajan