Perhe rannalla.

Pidä perhe terveenä ympäri vuoden

Harva asia tuntuvat vanhemmista yhtä pahalta kuin lapsen sairastuminen. Siksi olemme koonneet tänne vinkkejä ja neuvoja, kuinka käsitellä kausiluonteisia bakteereita, viruksia ja ihottumia ja pitää perhe terveenä - ympäri vuoden.

 

Yhteisön todentama ‑kuvake

TAMMI-MAALISKUU

Alkuvuodesta sairaudet kiertävät, toinen toisensa perään ja voi tuntua siltä, että sinulla tai lapsellasi ei ole aikaa hengähtää välillä. Mutta odota - se on pian ohi!

Vinkit alkuvuoteen:

  • Kiinnitä erityistä huomiota käsihygieniaan
    Ota tavaksesi pestä kätesi säännöllisesti saippualla ja lämpimällä vedellä. Sekä kotiin tullessa, ennen syömistä että tietysti wc:ssä käynnin jälkeen. Varmista puhtaus käsidesillä.

  • Aivasta käsivarteen – jopa kotona ollessasi.
    Monet bakteerit ja virukset leviävät ilmassa, joten aivastelutapasi miettiminen on helppo tapa vähentää infektioriskiä. Aivasta käsivarteen sen sijaan, että aivastaisit suoraan käsiisi. Silloin voit välttää tartuttamasta toisia kotona ja vähentää riskiä sille, ​​että useampi perheenjäsen sairastuu.

  • Tärkeää lepoa ja nestettä
    Useimmat ihmiset tietävät, että lepo ja nesteet ovat tärkeitä sairaana, mutta joskus voi tarvita muitakin konsteja. Unta häiritsevää nenän tukkoisuutta voidaan auttaa nenäsumutteella tai nostamalla sängyn päänpuoleista osaa. Jos lapsellasi on kuumetta tai vatsavaivoja, apteekissa myytävä nesteenkorvausjuoma voi olla hyvä vaihtoehto kehon nestetasapainon palauttamiseen.

Syskon i sängen - Semper Barnmat

HUHTI-KESÄKUU: Ole varovainen auringossa

Nyt kauan odotettu kevätaurinko alkaa vihdoin lämmittää meitä. Riittävä määrä aurinkoa on hyväksi kehon D-vitamiinin tuotannolle, mutta muista, että pienten lasten iho on herkempi kuin aikuisten ja siksi he palavat helpommin.

Näin vältät aurinkoihottuman ja lapsesi palamisen:
Aurinko on jo huhtikuussa niin voimakas, että lapsesi voi saada aurinkoihottuman. Silloin iho muuttuu punaiseksi ja siinä on pieniä näppylöitä tai rakkuloita ja se polttaa tai kutiaa. Suojaa pieniä lapsiavaatteilla - pitkähihaiset paidat ja lippalakki tai hattu päässä auttavat. Jopa aurinkovoidetta voi olla hyvä käyttää suojaamaan lasta, jos hän on auringossa. Kysy apteekista, mikä voide sopisi lapsellesi.

HEINÄ-SYYSKUU:
Hyttysten ja punkkien aikaa

Keskikesä on täällä ja nautit ulkoilusta. Valitettavasti myös punkit viihtyvät luonnossa yhtä hyvin kuin sinäkin, ja joissain tapauksissa ne kantavat TBE:tä ja Borreliaa.

Vältä punkkien aiheuttamia sairauksia:

  • Rokotus
    Borreliaa vastaan ei ole rokotetta, mutta TBE-rokotus on saatavilla ja se suojaa puutiaisaivokuumeelta. Lapsen voi rokottaa 1-vuoden iästä alkaen ja rokotteet voi ottaa samaan aikaan koko perheelle. 
  • Tee punkkitarkastus
    Ota tavaksi tehdä punkkitarkastus päivittäin. Jos löydät punkin poista se ja varmista, että sait poistettua sen kokonaisena.
  • Ota yhteyttä terveyskeskukseen
    Jos iho kutisee ja punoittaa punkin pureman jälkeen yli viikon ajan. Ota myös yhteyttä, jos havaitset muita oireita kun kuumetta, päänsärkyä tai voimakasta punoista.

Punkkien lisäksi myös hyttyset ja sääkset viihtyvät kesäkuumalla

Näin suojaudut hyttysenpuremilta ja helpotat kutinaa:

Tummat ja täysin peittävät vaatteet voivat tarjota jonkin verran suojaa, mutta usein puremilta ei voi siltikään välttyä. Puremakohta kutiaa ja paisuu. Jos lapsesi kärsii kutinasta, voit kokeilla jäähdyttävää balsamia tai viileää, kosteaa pyyhettä. Apteekeista on saatavilla myös kutinaa ehkäiseviä voiteita.

LOKA-JOULUKUU: Talvioksennustauti

Norovirustauti

Oksennustautia esiintyy talvikuukausina. Sen yleisiä oireita ovat Ppahoinvointi, oksentelu ja ripuli Jos yksi perheenjäsen sairastuu, on suuri riski, että muutkin saavat tartunnan.

Estä tartunta:

Pese kätesi usein ja perusteellisesti saippualla ja vedellä.
Jos sinulla on useampi kuin yksi kylpyhuone: varaa sairaalle oma kylpyhuone ja anna terveiden perheenjäsenten käyttää toista.
Odota 48 tuntia toipumisesta, ennen kuin palaat takaisin normaaliin elämään.

 

Näin voit lievittää oireita:

  • Huolehdi nesteytyksestä
    Lapsi, jolla on mahatauti tarvitsee tavallista enemmän nesteitä. Juo vähän kerrallaan, tarjoa juotavaa lusikalla tai pilillä, mutta vältä makeita juomia, koska ne voivat aiheuttaa ripulia. Pienet lapset ovat herkkiä kuivumiselle varsinkin jos ripuli on kovin voimakas. 
  • Imetä tiheämmin ja seuraa virtsan eritystä

 

Som tur är går vinterkräksjukan över nästan lika hastigt som den dyker upp och de flesta mår bättre inom ett till tre dygn. Många förskolor vill att ditt barn ska vara friskt i 48 timmar innan det är dags att gå tillbaka till förskolan. Då slipper ni risken att smitta någon annan. Efter att någon i familjen har haft magsjuka är det bra att stabilisera tarmfloran med hjälp av magdroppar som innehåller en god bakteriekultur.
 

Onneksi talvitauti menee ohi melkein yhtä nopeasti kuin se tuleekin, ja useimmat voivat paremmin jo 1-3 päivän kuluessa taudin alkamisesta. Monet päiväkodit haluavat, että lapsi on ollut terve 48 tuntia ennen kuin on aika palata hoitoon. Varoajalla halutaan välttää tartunnan leviämistä.

KOKO VUODEN AJAN

Muista D-vitamiinivalmiste. Sitä tarvitaan luuston kehittymisen lisäksi myös mm. vastustuskyvyn ylläpitämiseen.