Header Baby - baby in background of porridge

Raudan saannin tärkeys

Vauvoilla on syntyessään elimistössään rautavarastoja, joita tarvitaan ensimmäisten elinkuukausien aikana painon noustessa nopeasti.

Lapsen raudantarve

Vauvoilla on syntyessään elimistössään rautavarastoja, joita tarvitaan ensimmäisten elinkuukausien aikana painon noustessa nopeasti. Kun kiinteiden ruokien syöminen aloitetaan, kaipaavat rautavarastot täydennystä. Riittävän raudansaannin saa helposti varmistettua antamalla pienelle lapselle esimerkiksi puuro tai velliä, johon on lisätty rautaa.

Rintamaidon ja muun ravinnon sisältämä rauta edistää mm.
  1. happea kuljettavan hemoglobiinin normaalia muodostumista veressä
  2. lapsen normaalia älyllistä kehitystä

Pikkulapset tarvitsevat runsaasti rautaa erityisesti puolivuotiaasta kaksivuotiaaksi, koska sinä aikana he kasvavat nopeasti. Tämän ikäiset lapset eivät välttämättä saa tarpeeksi rautaa ravinnostaan. Tästä syystä raudalla täydennettyjä puuroja ja vellejä on saatavilla monen ikäisille, aina kiinteiden aloittamisesta kahden vuoden ikään asti.

Tärkeää ei ole vain ravinnon sisältämän raudan määrä, vaan myös se, että rauta imeytyy hyvin ja lapsen elimistö pystyy sen hyödyntämään. Raudan liukoisuus vaikuttaa sen imeytymiseen suolistossa – mitä liukenevampaa rauta on, sitä paremmin se imeytyy ja sitä varmemmin lapsi saa tarpeeksi rautaa.

Semper on vaihtanut puurojen ja vellien sisältämän rautalisän liukenevampaan muotoon, joka on parempi vauvoille ja pikkulapsille. Näin lasten raudansaanti saadaan varmistettua vielä paremmin, mikä on hyvin tärkeää heidän terveytensä ja normaalin kehityksen kannalta.