Näin huolehdimme ruokahävikistä
Tavoiteemme on, että ruokahävikki on 0 % vuoteen 2025 mennessä. Tuotteidemme tulee tavoittaa sinut ilman, että matkan varrella tapahtuu ruokahävikkiä. Jos jätettä syntyy huolehdimme siitä, että se käytetään mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavalla tavalla. Jätteiden käsittelymme voidaan jakaa neljää pääosaan; minimointi, uudelleen käyttäminen, kierrättäminen tai energian tuottaminen.
Minimointi
Ehdottomasti tärkein keino ympäristövaikutuksien vähentämiseen on jätteen ja hävikin määrän minimointi. Saavuttaaksemme tämän sekä tuotannossa että varastossa investoimme henkilöstön koulutukseen ja tarkkoihin myyntiennusteisiin.
Kannustamme kuluttajia arvioimaan aistinvaraisesti mm. gluteenittomia tuotteita, jotka ovat usein hyvän makuisia ja ruoaksi sopivia vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Lue lisää täältä "Parasta ennen, usein hyvää sen jälkeenkin". Näin pyrimme vaikuttamaan ruokahävikkiin myös sen jälkeen, kun tuotteemme ovat siirtyneet pois varastoltamme. Teemme myös yhteistyöstä kauppojen kanssa, jotka ottavat vastaan tuotteita lyhellä päiväyksellä. Lahjoitamme myös tuotteitamme hyväntekeväisyyteen eri kanavien kautta.
Mahdollisuudet jätteiden hyödyntämiseen kehittyvät koko ajan ja haluamme olla mukana kehityksessä.
Uudelleen käyttäminen
Elintarviketuotannossamme on vaikea välttää hävikkiä, varsinkin tuotannon alussa ja lopussa. Tämä johtuu siitä, että kaikki tuotteet tai valmiit pakkaukset eivät aina välttämättä täytä korkeita laatuvaatimuksiamme.
Suurin osa tehtailla syntyvästä ruokajätteestä toimitetaan edelleen rehuja valmistaville yrityksille.
Kierrättäminen
Jätteidenkäsittelyn mahdollisuudet kehittyvät koko ajan ja haluamme olla mukana kehityksessä. Esim. biokaasua tuotetaan myös nestemäisistä tuotejäämistä ja jätteistä, joita ei voida käyttää eläinten tai hyönteisten ruokinnassa. Myös muovista, metallista ja aaltopahvista valmistetut raaka-ainepakkaukset kierrätetään.
Energiantuotanto
Meille on tärkeää, että jätteet saadaan hyötykäyttöön. Ne jätteet, joita emme voi käyttää uudelleen tai kierrättää, menevät energiaa tuottavaan polttolaitokseen. Jätteistä saatua energiaa käytetään pääasiassa lämmöntuottamiseen. Tavoitteemme on, että hävikkiruokaa ei päätyisi poltettavaksi.
Sivua on päivitetty marraskuussas 2023.
Lue lisää
... vastuullisuustyöstämme