Semperin historia
Kaikki alkoi siitä, kun Ninni Kronberg keksi tavan kuivattaa maitoa. Hänen keksintönsä loi perustan nykyiselle Semperille. Maitoa oli runsaasti ja maidon kuivaaminen jauheeksi mahdollisti luonnonvarojen hyödyntämisen.
Maatalousministeriö piti keksintöä niin tärkeänä, että se palkittiin valtion tuella sillä ehdolla, että keksinnön toteuttamiseksi perustetaan ruotsalainen yritys. Ruotsalainen yrittäjä Axel Wenner-Gren uskoi ajatukseen ja perusti vuonna 1939 yrityksen Svenska Mjölkprodukter AB, josta myöhemmin tuli Semper. Ensimmäinen maitojauhetehdas valmistui Itä-Götanmaan Kimstadiin.
Sotavuosina maitojauheen suosio kasvoi Ruotsissa. Vuonna 1942, kesken toisen maailmansodan, Semper laajensi toimintaansa ja rakensi uuden tehtaan Göteneen. Siellä kehitettiin leipomotuotteita ja vellejä, ja vuonna 1948 lanseerattiinkin BabySemp. Maailman ensimmäinen teollisesti valmistettu äidinmaidonkorvike oli syntynyt. Tuote oli kehitetty yhteistyössä tutkijoiden kanssa, ja Semperistä tulikin tunnettu erityisen tutkijamyönteisenä ja innovatiivisena yrityksenä.
Sotaa seuranneet vuodet olivat Semperille vaikeita. Maitojauheesta ei ollut enää pulaa: päinvastoin maitojauhetta oli koko Euroopassa enemmän kuin tarpeeksi, joten nyt oli pakko alkaa kehitellä uusia tuoteideoita. Yhdessä myllyteollisuuden kanssa testattiin maitojauheen lisäämistä suoraan jauhojen sekaan. Näin leipomoteollisuudelle voitiin myydä puolivalmisteita, ja yrityksen kasvu kiihtyi jälleen.
Vellejä ja äidinmaidonkorviketta alkoi näkyä jo melkein joka kaupassa. Semper halusi kuitenkin tarjota myös oikeita aterioita, jotka oli kehitetty erityisesti pienille lapsille. Säilykeyritys Felixistä tuli Semperin uusi yhteistyökumppani, ja ensimmäiset lastenruokapurkit valmistettiin Eslövin tehtaalla vuonna 1960. Toinen merkittävä vuosi oli 1971, jolloin Mjölkcentralen (josta tuli Arla vuonna 1975) osti Semperin.
1960- ja 1990-lukujen välillä Semperillä tapahtui paljon muutoksia. Valikoimaan ehti mahtua niin homejuustoa, kaakaojuomaa, kaakaojauhetta kuin lelujakin, mutta lastenruoka oli aina toiminnan ydin. Gluteenittomat tuotteet tulivat Semperille vasta vuonna 1990, kun yritys osti Juvelan gluteenittoman valikoiman.
2000-luvun alussa Semper pelkisti toimintaansa. Visiomme oli olla ”Pohjoismaiden johtava elintarvikeyhtiö lastenruokien ja gluteenittoman ruoan saralla sekä Pohjois-Euroopan johtava lettujenvalmistaja”. Vuonna 2006 kansainvälinen elintarvikeyhtiö Hero osti Semperin, ja samoihin aikoihin kasvatimme lastenruokien ja gluteenittoman ruoan markkina-aluettamme Norjaan, Tanskaan ja Suomeen.
Lettut eivät enää kuulu valikoimaamme, ja Semperin gluteeniton tuotevalikoima on nyt osa Dr Schärin toimintaa. Visiomme olla pohjoismaiden johtava lastenruokatoimija säilyy. Vuonna 2015 meidät valittiin vuoden elintarvikeviejäksi. Olemme ylpeitä alkuperästämme ja historiastamme, mutta emme pysähdy vanhoihin saavutuksiimme. Sen sijaan pyrimme jatkuvasti kehittymään ja parantamaan yrityksemme toimintaa ja tuotteitamme.