vauvat syöttötuoleissa

Usein kysyttyä STEP-ohjelmasta

Lapsesi pääsee ohjatusti tutustumaan uusiin, hieman happamampiin ja katkerampiin makuihin, selkeän 24 päivää kestävän STEP-ohjelman avulla. Tältä sivulta löydät vastauksia useimmiten esitettyihin kysymyksiin menetelmään liittyen. 

Onko sillä merkitystä, kuka lapselle syöttää makuannoksia?

On hyvä, että lomakkeen täyttäjä hoitaa myös syöttämisen ohjelman aikana. Parasta on, jos se on lapsen vanhempi.

 

Mitä jos emme löydä tarvittavaa vihannesta, marjaa tai hedelmää ruokakaupasta?

Useimmissa ruokakaupoissa on näitä tuotteita joko tuoreina tai pakastealtaassa vuoden ympäri. Tarvittaessa esim. karpalon voi korvata puolukalla.

 

Tuleeko minun tarjota vihanneksia, hedelmiä ja marjoja jossain tietyssä järjestyksessä?

Tutkimuksessa aloitimme omenalla ja jatkoimme eteenpäin tässä järjestyksessä: herneet, vadelma, kukkakaali, tyrni, nauris, karpalo ja viimeiseksi retikka. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että on hyvä aloittaa miedoilla mauilla ja sen jälkeen nostaa makuhaasteiden tasoa hieman happamemmilla tai karvaammilla mauilla.

Löydät kaikki makuannosten reseptit täältä! >>

STEP reseptit hernesose
Mitä teen, jos lapsi sairastuu ohjelman aikana?

Keskeytä ohjelma kunnes lapsi voi taas hyvin. Muutaman päivän tauolla ei ole merkitystä.

 

Mihin aikaan päivästä makuannoksia tulee antaa?

Syötä lasta kolme kertaa päivässä. Anna ensimmäinen annos, kun lapsi on levännyt ja hyväntuulinen. Jaa makuannokset aamupäivään, iltapäivään ja iltaan.

 

Unohdimme yhden makuannoksen tai maistelupäivän, miten toimimme nyt?

Jatka edelleen kolmea makuannosta per päivä, vaikka olisitte unohtaneet yhden kerran edellisenä päivänä. Jos kokonainen päivä jäi välistä, jatkakaa siitä, mihin jäitte. Älä jätä yhtä maistelupäivää kokonaan pois, vaan jatka suunnitelman mukaan siten, että lapsi saa tutustua makuun kolmen päivän ajan ennen kuin siirrytte seuraavaan vaiheeseen. Ei haittaa, vaikka ohjelma veisi päivän tai pari pidempään.

 

Lapselleni tuli ihottumaa, mitä teen?

Kysy neuvoa neuvolasta tai terveydenhuollosta, mikäli epäilet, että jokin ruoka-aine aiheuttaa oireita kiinteiden ruokien aloittamisen yhteydessä.

 

Mitä teemme, jos emme saa ohjelmaa loppuun 24 päivän aikana?

Kokemuksemme mukaan useimmat saavat ohjelman loppuun 24–26 päivässä. Saatat tarvita muutaman ylimääräisen päivän sairastumisesta, matkasta tai ohjelman aikana nousseista haasteista johtuen. Parasta olisi, jos saatte ohjelman loppuun 30 päivän kuluessa, sillä ohjelma perustuu jatkuvuuteen ja siihen, että pysytte niin kutsutun makuikkunan sisällä.

 

Lähdemme ohjelman aikana kahden viikon matkalle. Miten ratkaisemme tämän mahdollisimman hyvin?

Selvittäkää, millaiset mahdollisuudet matkakohteessa on valmistaa soseita. Jos se ei onnistu, ehdotamme, että aloitatte ohjelman vasta kotiin paluun jälkeen, jotta saatte rutiinin makukokeiluihin ja vältytte pitkältä keskeytykseltä.

 

Missä iässä on parasta aloittaa?

Tutkimusten mukaan niin kutsutun makuikkunan aktiivisin ajanjakso on kun lapsi on 4–6 kuukauden ikäinen ja osoittaa kiinnostusta ruokaan ja siihen, mitä muut laittavat suuhunsa.

 
Vauva syömässä lusikasta

Vinkkejä makumatkalle

Uusien makujen kokeilu ei aina suju ihan kivuttomasti.

Lue täältä parhaat vinkkimme, joiden avulla luot hyvän ympäristön uusien makujen ja koostumusten kokeilemiseen. 

 

Lapseni vain sylkee soseen ulos koko ajan. Jatkanko silti makuannosten antamista?

Jatka yrittämistä. Voi yksinkertaisesti olla, että lapsesi ei ole oppinut vielä nielemään tai tottunut kiinteisiin ruokiin. Siksi ruoka tulee ulos. Voi viedä hetken, ennen kuin lapsesi pääsee perille suun motoriikasta. Maku tuntuu kuitenkin silti suussa! 

 

Lapseni ei halua lainkaan syödä yhtä mauista. Jatkammeko kuitenkin yrittämistä?

Sinun ei koskaan pidä tyrkyttää tai pakottaa. On parempi yrittää uudelleen hieman myöhemmin. Jos lapsesi ei suostu maistamaan niin paljoa yhdellä kerralla, yritä uudelleen hieman myöhemmin Tarkista, ettet syötä lasta liian nopeasti. Odota kunnes lapsi on niellyt tai sylkenyt ruoan ulos ennen kuin tarjoat uuden lusikallisen. Ja muista; riittää, että ruoka vain koskee huulia, jotta lapsi tuntee ruoan maun.

 

Lapseni näyttää harmistuneelta ja irvistää joka kerta, kun sosetta päätyy suuhun. Onko tämä hyvä asia?

Kun lapset kokeilevat uusia ”vaikeita” makuja, on tavallista, että he irvistelevät, nyyhkivät tai pudistelevat päätään. Tämä ei kuitenkaan ole vaarallista. Vanhempana on helppo uskoa, että kaikki, mikä ei aiheuta iloisia ilmeitä (kuten makeat maut), on pahaksi lapsellemme. Tämä on yksi niistä syistä, miksi me vältämme syöttämästä lapsellemme happamia ja karvaita makuja. Ota huomioon, että myös aikuiset voivat ilmehtiä samanlaisille mauille, vaikka pitäisimmekin niistä. STEP-ohjelma on suunniteltu siten, että lapsesi tottuisi erilaisiin makuihin ja saisi näin paremmat mahdollisuudet tykätä useammasta kasviksesta tulevaisuudessa.

Kerta kerralta tää on parempaa... Makuvallankumous alkaa nyt!