Barn äter mellis

Mikä on STEP-menetelmä

OTIS-tutkimuksesta saatujen loistavien tulosten inspiroimana Semperillä olemme kehittäneet käytännöllisen menetelmän nimeltä STEP-menetelmä. STEP-menetelmä, joka on saatavilla mobiilisovelluksena, tarjoaa opastusta kasvisten ja kasvistuotteiden järjestelmälliseen esittelyyn 24-päivän mittaisen ajanjakson ajan.

Vauva syömässä

Hyvät ruokailutottumukset alusta alkaen

STEP-menetelmän ja -sovelluksen tavoitteena on auttaa vanhempia vaiheittain esittelemään erilaisia vihanneksia, hedelmiä ja marjoja heti alusta alkaen, kun lapsi alkaa maistelemaan kiinteitä ruokia. Tämä onnistuu parhaiten, kun niin kutsuttu makuikkuna on auki, noin 4-6 kuukauden ikäisenä. STEP-menetelmän voi kuitenkin aloittaa myös myöhemmin aina yksivuotiaaksi asti. 

Terveellinen ruokavalio antaa elämälle hyvän alun ja vaikuttaa terveyteen myös myöhemmin elämässä. Siksi on tärkeää opettaa lapsille hyviä ruokailutottumuksia alusta alkaen. Useimmissa maissa on omat suosituksensa vihannesten ja hedelmien saannille. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, etteivät kouluikäiset lapset syö riittävästi kasviksia suosituksiin nähden.

Aloittamalla maistelumenetelmän toteuttamisen heti alusta alkaen ja tämän jälkeen jatkamalla aktiivisesti vihannesten ja hedelmien tarjoamista, on todennäköisempää, että lapsesi syö enemmän kasviksia ensimmäisinä vuosinaan sekä muodostaa koko elämän kestävän positiivisen asenteen kasvisten syömistä kohtaan. 

Näin STEP-menetelmä toimii

  1. Lapsesi saa 24 päivän jakson aikana maistaa neljää vihannesta ja neljää hedelmää tai marjaa tietyn aikataulun mukaisesti.
  2. Nämä 24 päivää on jaettu kolmen päivän pituisiin vaiheisiin.
  3. Jokaisessa vaiheessa on pääroolissa yksi vihannes, hedelmä tai marja  – osa hieman happamampia tai karvaampia – jota tarjotaan kolme kertaa päivässä kolmena peräkkäisenä päivänä.
  4. Tämä tarkoittaa, että jokaista ruoka-ainetta tarjotaan yhteensä yhdeksän kertaa.

Miten lapsen ilmeitä tulisi tulkita?

Maun ollessa makea, lapsi usein hymyilee, mutta jos maku on esim. katkera tai hapan saattaa lapsi irvistää, ravistella päätä, nyrpistää nenää tai otsaa tai kiemurrella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö lapsi pitäisi mausta. Kyseessä on ainoastaan uusi kokemus. Jälkeenpäin lapsi saattaa tavoitella lusikkaa tai aukoa suutaan saadakseen lisää.

Tärkeintä on, että vanhempi havainnoi, milloin lapsi on utelias ja kiinnostunut, vaikka maku olisikin erilainen kokemus esim. makeaan verrattuna. Myös me aikuiset irvistelemme, kun syömme jotakin hapanta tai katkeraa (esim. kirpeitä karkkeja!), mutta tämä ei tarkoita ettemmekö tykkäisi mausta. Sama pätee myös lapsiin.

Valitettavasti irvistys, joka seuraa hapanta tai karvasta makukokeilua, saatetaan tulkita väärin ja näitä makuja aletaan näin välttää turhaan. Sen sijasta on tärkeä kiinnittää huomiota lapsen nielemiseen, lusikan tai kulhon tavoitteluun, kiinnostukseen jne. Voit vapaasti keskustella vanhempien kanssa siitä, kuinka heidän tulisi tulkita lasten ilmeistä, kun lapsi saa maistaa hieman happamempia tai katkerampia makuja.

OTIS-tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että voimme saada lapset pitämään enemmän vihanneksista, juureksista ja hedelmistä esittelemällä enemmän happamia ja katkeria makuja, silloin kun lapsi alkaa kiinnostua ruuasta ns. makuikkunan ollessa auk. Tästä kannattaa yrittää pitää kiinni!

Lapsille

Hyvä suhde vihanneksiin ja hedelmiin luo pohjan ruokavaliolle, joka edistää terveyttä myös myöhemmin elämässä. Esimerkiksi pienentäen riskiä tyypin 2 diabetekselle, lihavuudelle sekä sydän- ja verisuonitaudeille. STEP-ohjelman avulla esitellään myös hieman happamampia ja karvaampia makuja. Tämän on tarkoitus lisätä kasvisten ja hedelmien syömistä myös pidemmällä tähtäimellä, mikä tukee myös globaaleja kestävän kehityksen tavoitteita. 

… ja planeetalle

Lisäämällä lähellä tuotettujen palkokasvien, vihannesten, hedelmien ja marjojen saantia, edistämme sekä terveellisiä ruokatottumuksia että kestävää ruokatuotantoa. Tämä on linjassa myös YK:n vuodelle 2030 asetettujen kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa.

STEP reseptit vadelmasose

Reseptit

Löydät STEP-menetemässä käytettävät reseptit Semper lastenruoka -sivustolta >>

  • Omena
  • Herne
  • Vadelma
  • Kukkakaali
  • Tyrni
  • Nauris
  • Karpalo
  • Retikka
Vauva neuvolassa ja saippuakuplia

Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät useimmin kysyttyjä kysymyksiä STEP-menetelmään ja OTIS-tutkimukseen liittyen. Linkki vie sinut kuluttajille suunnatulle semper.fi/lastenruoka -sivustolle.

Lue usein kysytyt kysymykset
Vauva syömässä

Vinkkejä ja neuvoja

Täältä löydät vinkkejä, jotka saattavat auttaa vanhempia makumatkalla. Linkki vie sinut kuluttajille suunnatulle semper.fi/lastenruoka -sivustolle.

Lue vinkit täältä