Familj äter frukost vid sommarstugan en solig sommardag

Semperin historia

Kaikki alkoi siitä, kun Ninni Kronberg keksi tavan kuivattaa maitoa. Hänen keksintönsä loi perustan sille, mitä Semper edustaa tänä päivänä.

Siihen aikaan maitoa oli yllin kyllin, ja kuivattamalla maitoa jauheeksi kaikki luonnonvarat voitiin ottaa talteen. Ruotsalainen yrittäjä, tohtori Axel Wenner-Gren osti patentin Ninni Kronbergilta, ja vuonna 1939 hän perusti Svenska Mjölkprodukter AB:n, josta myöhemmin tuli Semper. Ensimmäinen maitojauhetehdas sijaitsi Kimstadissa, Itä-Götanmaalla.

Sotavuosina maitojauheen suosio kasvoi Ruotsissa. Vuonna 1942, kesken toisen maailmansodan, Semper laajensi toimintaansa ja rakensi uuden tehtaan Göteneen.  Siellä kehitettiin leipomotuotteita ja vellejä, ja vuonna 1948 lanseerattiinkin BabySemp. Maailman ensimmäinen teollisesti valmistettu äidinmaidonkorvike oli syntynyt. Tuote oli kehitetty yhteistyössä tutkijoiden kanssa, ja Semperistä tulikin tunnettu erityisen tutkijamyönteisenä ja innovatiivisena yrityksenä.

Sotaa seuranneet vuodet olivat Semperille vaikeita. Maitojauheesta ei ollut enää pulaa: päinvastoin maitojauhetta oli koko Euroopassa enemmän kuin tarpeeksi, joten nyt oli pakko alkaa kehitellä uusia tuoteideoita. Yhdessä myllyteollisuuden kanssa testattiin maitojauheen lisäämistä suoraan jauhojen sekaan. Näin leipomoteollisuudelle voitiin myydä puolivalmisteita, ja yrityksen kasvu kiihtyi jälleen.

Vellejä ja äidinmaidonkorviketta alkoi näkyä jo melkein joka kaupassa. Semper halusi kuitenkin tarjota myös oikeita aterioita, jotka oli kehitetty erityisesti pienille lapsille. Säilykeyritys Felixistä tuli Semperin uusi yhteistyökumppani, ja ensimmäiset lastenruokapurkit valmistettiin Eslövin tehtaalla vuonna 1960. Toinen merkittävä vuosi oli 1971, jolloin Mjölkcentralen (josta tuli Arla vuonna 1975) osti Semperin.

1960- ja 1990-lukujen välillä Semperillä tapahtui paljon muutoksia. Valikoimaan ehti mahtua niin homejuustoa, kaakaojuomaa, kaakaojauhetta kuin lelujakin, mutta lastenruoka oli aina toiminnan ydin. Gluteenittomat tuotteet tulivat Semperille vasta vuonna 1990, kun yritys osti Juvelan gluteenittoman valikoiman.

2000-luvun alussa Semper pelkisti toimintaansa. Visiomme oli olla ”Pohjoismaiden johtava elintarvikeyhtiö lastenruokien ja gluteenittoman ruoan saralla sekä Pohjois-Euroopan johtava lettujenvalmistaja”. Vuonna 2006 kansainvälinen elintarvikeyhtiö Hero osti Semperin, ja samoihin aikoihin kasvatimme lastenruokien ja gluteenittoman ruoan markkina-aluettamme Norjaan, Tanskaan ja Suomeen.

Letut eivät enää kuulu valikoimaamme, mutta olemme saavuttaneet tavoitteemme olla Pohjoismaiden johtava toimija lastenruokien ja gluteenittoman ruoan saralla. Vuonna 2015 Semper valittiin Ruotsissa vuoden elintarvikeviejäksi. Olemme ylpeitä alkuperästämme ja historiastamme, mutta emme silti elä vanhoilla meriiteillä. Sen sijaan pyrimme jatkuvasti kehittämään ja parantamaan yritystämme ja tuotteitamme.