Glutenfri bakning med Semper Oat & Quinoa Bread Mix

Gluteeniton leipä

Leivän leipominen on hauskaa! Semperin jauhoseoksilla on helppo leipoa gluteenitonta leipää. Leipä ilman vehnäjauhoa voi kuulostaa hankalalta, mutta gluteeniton leivonta Semperin jauhoseoksilla on helppoa ja leivästä tulee hyvää. Vastaleivottu leipä ja vielä ilman gluteenia voi piristää päivää.

Gluteeniton leipä on hellänvaraista vatsalle ja sopii koko perheelle – sekä keliaakikoille että kaikille, jotka haluavat syödä herkullista leipää.

Mittaa ainekset huolella

Yksi tärkeä asia on olla tarkkana ainesten mittaamisessa. Jauhot kannattaa punnita keittiövaa'alla, koska gluteenittomat jauhot pakkautuvat tavallisia jauhoja helpommin kokoon.

 

Vaivaa taikina huolella

Parhaan lopputuloksen saamiseksi vaivaa taikinaa vähintään 5-10 minuuttia taikinakoukuilla, joko yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Taikinan huolellinen vaivaaminen tekee taikinasta helpommin käsiteltävän sekä antaa paremman lopputuloksen. 

Vehnäjauho on helppo korvata gluteenittomalla jauholla

Muista, että voit käyttää gluteenitonta jauhoa useimpiin leipäresepteihin. Korvaa vehnäjauho vastaavalla grammamäärällä gluteenitonta jauhoseosta.

Vehnäjauhon painoja:

  • Vehnäjauho, puolikarkea 1 dl painaa n. 65 g.
  • Sämpyläjauhoseos (sämpyläjauho, vehnäjauho, ruisjauho, vehnärouhe) 1 dl painaa 55 g.

 

Semper gluteenittomien jauhoseosten painot:

  • Semper Hieno jauhoseos 1 dl painaa n. 70 g.
  • Semper Karkea jauhoseos 1 dl painaa n. 65 g.
  • Semper Maalaisleipäjauhoseos 1 dl painaa n. 65 g.
  • Semper Gluteeniton jauhoseos 1 dl painaa n. 60 g.

 

Löysästä taikinasta valmistuu mehevä leipä

Joidenkin mielestä taikinasta tulee hieman löysempää gluteenittomilla jauhoilla. Juuri siksi voi olla hyvä käyttää yleiskonetta tai sähkövatkainta sen sijaan, että vaivaisi taikinaa käsin. Taikinaa on hyvä vaivata 5–7 minuuttia.

Jos leivot leivän käsin, kannattaa kädet kostuttaa kylmällä vedellä tai öljyllä. Näin taikinan käsittely ja muotoilu on helpompaa. Kokeile esimerkiksi gluteenittomia sämpylöitämme. Ja jos haluat päästä vieläkin helpommalla paista sämpylät öljyllä voidelluissa muffinssivuoissa.

 

Profiberin avulla parempi taikina ja mehukkaampi leipä

Löysemmästä taikinasta valmistuu meheviä ja kuohkeita leipiä. Siksi ei kannata käyttää enempää jauhoseosta kuin on tarpeen. Voit lisätä taikinaan 2–3 ruokalusikallista Semper Pofiber -perunakuitua, niin tuloksena on helpommin käsiteltävä taikina ja mehevä leipä, joka säilyy pidempään. Pofiberin avulla saat leivistä myös kuitupitoisempia! Ei ihme, että Pofiber on monien rakastama apu leivontaan. 

 

Kohottaminen ja paistaminen

Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Useimmiten yksi kohotus riittää.

Voitele leivät ennen paistamista öljyllä, vedellä tai kananmunalla, jotta niiden pinta ei halkeile paistettaessa. Laita uunin pohjalle uunivuoka, jossa on tilkka vettä. Näin saat leivän pinnasta rapeamman.

Noudata reseptin paistoaika ja -lämpötilaohjetta. Joskus tarvittava paistoaika on lyhyempi ja paistolämpötila korkeampi kuin tavanomaisilla vastaaavilla tuotteilla.

Vuokaleivät kannattaa paistaa hyvin lämpöäjohtavissa metallivuoissa.

 

Käsittele valmista gluteenitonta leipää oikein

Anna leivän jäähtyä hyvin, mielellään jopa tunnin, ennen kuin viipaloit sen. Jos leikkaa leivän heti paistamisen jälkeen se menee helposti kasaan.

Käytä leikkaamiseen sahalaitaista veistä.

Pakasta tuoreena!

Gluteeniton leipä on parasta tuoreena. Jos haluaa pakastaa osan leivistä, se kannattaa tehdä heti kun leipä on jäähtynyt riittävästi, sillä gluteenittomat leivät ja leivonnaiset kuivuvat tavallista nopeammin.

Pakastettavat leivät kannattaa leikata viipaleiksi ennen pakastamista. Näin voit halutessasi ottaa leipää sulamaan muutaman viipaleen kerrallaan.

Pakastettu leipäviipale sulaa helposti paahtimessa tai mikroaaltouunissa.

 

Vaihtelua leipiin

Saat vaihtelua leipiin maustamalla taikinaa esim. leipämausteilla, oliiveilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla, erilaisilla siemilllä, raastetulla porkkanalla tai juustolla.

Jos gluteenittomassa leivässä ei ole aineksena maitoa, siitä tulee hyvin vaalea. Kokeile maitoa tai piimää leivän nesteenä.

 

Gluteenittomia leipäreseptejä

Olisiko aika leipoa hyvää gluteenitonta leipää jo tänään? Tai miltä kuulostaisivat gluteenittomat sämpylät viikonloppuna? Ehkä haluat leipoa helppoa gluteenitonta ruokaleipää? Tai gluteenitonta näkkileipää? Vain mielikuvitus asettaa rajat. Kokeile näitä toimivaksi todettuja ja helppoja leivontaohjeita, joilla saat taatusti hyvät tulokset.

Katso videolta, kuinka leipurimme Jonas näyttää, miten saat leivästä mehukkaan.

Tai ehkä kaipaat rouskuvaa, rapeaa näkkileipää, joka on uskomattoman helppo leipoa?

Gluteenittomaan leivontaan

Varmista, että sinulla on kaikki ainekset kotona valmiina, jotta voit hemmotella itseäsi vastaleivotulla leivällä!