Quinoa glutenfritt knäckebröd

Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia

Lue lisää gluteenittomista tuotteistamme.

Kysymys: Voisiko Semper gluteenittomat tuotteet valmistaa ilman lisäaineita?
Vastaus: Emme käytä tarpeettomia lisäaineita tuotteissamme. Tuotekehityksemme tekee parhaansa, jotta Semper-tuotteiden lisäaineiden määrä olisi mahdollisimman alhainen. 
Lisäaineita tarvitaan kuitenkin jossakin määrin korvaamaan gluteenin leipotumisominaisuuksia (sitkoa). Yleisimmin käyttämämme lisäaineet ovat nostatusaineita ja sakeuttamisaineita. Joissakin tuotteissamme esim. kekseissä on aineksena margariina, jonka sisältämät lisäaineet luetellaan ainesosaluettelossa.

Kysymys: Miksi gluteenittomat tuotteet ovat usein kalliimpia kuin perinteiset viljatuotteet?
Vastaus: Valitettavasti gluteenittomat tuotteet ovat usein hieman perinteisiä viljatuotteita kalliimpia. Tähän on monta eri syytä.

Gluteenittomia tuotteita valmistetaan pienempiä määriä kerralla ja siksi tuotanto- ja raaka-ainekustannukset ovat korkeammat valmistettua tuotetta kohden. Raaka-aineiden tulee myös olla tutkitusti gluteenittomia, minkä vuoksi sekä tuotteiden raaka-ainetoimittajien ja valmistajien tulee varmistua gluteenittomuudesta analyysein ja lisätä laadunvalvontaan käytettäviä resursseja.

Usein raaka-aineet vaativat myös erityiskäsittelyä koko tuotantoketjun ajan. Tämä koskee mm. Semperin gluteenitonta kauraa, jonka gluteenittomuutta tarkkaillaan lähtien kauran siemenistä ja pellon "puhtaudesta" aina valmiiseen tuotteeseen asti. Kaura kasvatetaan sopimustilojen pelloilla, joilla ei ole viljelty vehnää, ruista tai ohraa kahtena edeltävänä vuotena. Pelto tutkitaan säännöllisesti. Sadonkorjuu sekä kaurahiutaleiden valmistus on tarkkaan valvottua ja tuotantoerän gluteenittomuus varmistetaan vielä testillä.

Myös gluteenittoman vehnätärkkelys vaatii erityiskäsittelyä. Gluteeni pestään pois vehnästä ja pesu täytyy toistaa useita kertoja, jotta tärkkelyksestä saadaan riittävän puhdasta.

Kysymys: Myydäänkö Semper gluteenittomia tuotteita ulkomailla
Vastaus: Katso lisää tietoja kansainvälisiltä sivustoiltamme.
http://gluten-free.semper.com/

Kysymys: Mitä on Pofiber?
Vastaus: 
Pofiber on hyvin miedon makuista ja hienoa gluteenitonta, kuivattua perunakuitua. Se on mainio kuitulisä, koska siinä on sekä liukoista että liukenematonta ravintokuitua. Se parantaa leipien rakenetta ja mehevyyttä ja sopii esim. kuorruttamiseen, panerointiin ja jauhelihataikinoihin korppujauhojen asemasta. Pofiberiä käytetään myös Keto-ruokavalioon sopivien leivonnaisten aineksena.

Kysymys: Voisinko saada näytepakkauksen Semper-tuotteista?
Vastaus:
 Jos sinulla on juuri todettu keliakia ja käyt ravitsemusterapeutin vastaanotolla voit tiedustella Semper ensipakettiin oikeuttavaa korttia. Kortin saa myös Keliakialiiton ensimmäisessä jäsenkirjeessä.
Kun postitat kortin meille, saat lähimpään postitoimipisteeseesi Semperin ensipaketin, jossa on tietoa keliakiasta, Semper reseptejä ja 4 kpl Semper tuotteita. Paketteja on varattu 1 kpl/ henkilö ja niitä postitetaan n. 2 kk välein.

Kysymys: Voiko gluteeniherkkä syödä vehnätärkkelystä
Vastaus: 
Kyllä voi, ellei kyseessä ole vehnäproteiinille allerginen tai vehnään reagoiva henkilö. Vehnätärkkelys itsessään ei sisällä gluteenia. Osassa tuotteistamme on gluteenitonta vehnätärkkelystä. Sen leivontaominaisuudet ovat hyvät ja maku tuttu. Suurin osa tuotteistamme on kuitenkin ns. luontaisesti gluteenittomia tuotteita, joissa ei ole aineksena vehnätärkkelystä.

Kysymys: Miksi osassa pakkauksista on merkintä "voi sisältää pähkinää"?
Vastaus: Merkintää käytetään silloin, kuin tuotteen valmistaja ei voi täysin taata, että tuotteessa ei ole pieniä jäämiä pähkinää. Usein tällaisessa tapauksessa tehtaalla valmistetaan tuotteita, joissa on aineksena pähkinää ja valmistaja ei voi täysin taata linjaston huolellisesta puhdistamisesta huolimatta, että muut tuotteet ovat aina täysin pähkinättömiä. 

Kysymys: Ovatko Semperin tuotteet laktoosittomia?
V
astaus: Suurin osa Semper tuotteista valmistetaan ilman maitoa. Jos tuotteen aineksena on maitoa tai sitä sisältäviä aineksia, tieto on merkitty pakkauksen ainesosaluetteloon. Semper tuotteiden maito on ns. tavallista, laktoosia sisältävää maitoa. Kun tuotteessa on "tavallista" maitoa, siinä on myös laktoosia. 

Ainesosaluettelossa voi olla maininta "Saattaa sisältää pieniä jäämiä maitoa". Tällöin tuote on esim. valmistettu linjastossa, jossa käsitellään myös maitoa sisältäviä tuotteita. Niistä voi joutua hyvin pieniä jäämiä toisiin tuotteisiin (esim. maitojauhepölyä). Tuote, jossa on maininta "Saattaa sisältää pieniä jäämiä maitoa", on laktoositon, koska mahdollinen maitojäämä on hyvin pieni. Pohjoismaiden määritelmän mukaan tuote on laktoositon, jos siinä on laktoosia vähemmän kuin 10 mg/100 g.

Joissakin Semper-pakkauksissa on erikseen maininta siitä, että tuote on laktoositon. Näiden tuotteiden laktoosittomuus on varmistettu analyysillä.

Kysymys: Ovatko Semperin tuotteet maidottomia?
Vastaus: Meillä on tuotteita, joiden ainesosana ei ole maitoa, mutta valmistavassa tuotantolaitoksessa tehdään myös maitoa sisältäviä tuotteita. Emme näin ollen voi merkitä tuotetteitamme maidottomaksi (= maitoproteiinittomaksi). Jos haluaisimme valmistaa täysin maitoproteiinittomia tuotteita, siihen tarvittaisiin erityisiä puhdistustoimia tai täysin maidoton tuotantoympäristö. Lisäksi maidottomuus pitäisi varmistaa analyysillä.

Kysymys: Miten Semper varmistaa tuotteiden turvallisuuden?
Vastaus: Teemme paljon työtä sopivien raaka-aineiden löytämiseksi. Aineksien pitää olla ehdottoman gluteenittomia, niissä ei saa olla edes pieniä jäämiä vehnää, ohraa tai ruista.

Gluteenittomuus varmistetaan koko tuotantoketjun ajan. Raaka-aineiden laatu mm. gluteenittomuus varmistetaan mm. tuottajien sertifikaateilla. Hankimme raaka-aineita tiukat vaatimuksemme täyttäviltä toimijoilta. Gluteenittomuuden lisäksi raaka-aineiden laadun ja mikrobiologisen laadun tulee olla erinomaisia. Analysoimme raaka-aineita ja tuotteita pistokokein ja erityisesti aina silloin, kun otamme uuden raaka-aineen valikoimiimme.

Leipomoissamme ja tuotantolaitoksissa noudatetaan tiukkoja laatuvaatimuksia. Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että tuotteemme ovat turvallisia, laadukkaita ja herkullisia. 

Täydennämme leipiämme ja jauhoseoksiamme B-ryhmän vitamiineilla ja raudalla, jotta ne olisivat ravintorikkaita. Valikoimassamme on myös monia runsaskuituisia tuotteita. 

Gluteeniton taikina ja ns. tavallinen taikina ovat erilaisia. Gluteenittomaan leivontaan on tärkeä löytää sopivat ainekset - niillä on suuri merkitys leivonnaisten onnistumisessa. Kehitämme tuotteita omassa koeleipomossamme ja jatkamme tuotekehitystä tehtaalla, kunnes tuote täyttää vaatimuksemme.


Kysymys: Miten kananmunan voi korvata muilla aineksilla leivottaessa?
Vastaus:
 Vatkattavissa taikinoissa 1 muna vastaa:
1 tl leivinjauhetta tai
1-2 rkl soijajauhoa sekoitettuna pieneen tilkkaan vettä 

Esim. piirakkataikinassa munan voi korvata pelkällä vedellä.
1 muna korvataan 2 ruokalusikallisella vettä.

Suurustaminen, perusohje 2 dl:lle nestettä
Voit käyttää suurustamiseen Semperin gluteenitonta, Hienoa tai Karkeaa jauhoseosta. Mittaa määrä näin:

Kastikkeet 1 1/2 rkl - 1 rkl
Muhennokset 2 rkl - 1 1/2 rkl

Valmista näin:
Vatkaa jauhoseos pieneen tilkkaan kylmää nestettä. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput kylmästä nesteestä ja sekoita tasaiseksi.
Laita kattila levylle ja kiehauta koko ajan sekoittaen.
Ota kattila levyltä ja jatka sekoittamista n. 1–2 minuuttia.
Seos sakenee jonkin ajan kuluttua.