Tårtkalas med glutenfri tårta en solig sommardag

Keliakia & Gluteeniherkkyys

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni-proteiini aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen.

 

Mitä on keliakia?

Keliakian syntyyn johtavia tekijöitä ei vielä tunneta. Keliakia on osin perinnöllistä, arviolta n. 10 %:lla keliaakikoista on keliakiaa sairastava vanhempi tai sisarus.
Väestötutkimuksien perusteella arvioidaan, että Suomessa on keliaakikkoja n. 2 % väestöstä eli yli 100.000. Kaikilla heistä ei ole vielä keliakiadiagnoosia.

Keliakia kuuluu ns. autoimmuunisairauksiin. Elimistön oma immuunipuolustusjärjestelmä pitää gluteenia vieraana aineena ja alkaa reagoida sitä vastaan. Seurauksena on ohutsuolen suolinukan osittainen tai täydellinen madaltuminen ja vaurioituminen.

Pääosa ruoan ravintoaineista imeytyy verenkiertoon juuri ohutsuolen suolinukan kautta. Siksi on tärkeää, että keliakian aiheuttama ohutsuolen tulehdus saadaan hoidettua. Terveen ohutsuolen limakalvo on voimakkaasti poimuttunut, joten sen sisäpinta-ala ja imetymispinta-ala ravintoaineille on suuri. Ohutsuolen poimuissa on sormimaisia nukkalisäkkeitä, joiden ulkopinnallakin on vielä mikropoimuja.

Keliakian oireet

Keliakia voi oireilla monella eri tavalla ja esim. lasten oireet poikkeavat usein aikuisten oireista. Tavallisin oire lapsilla on riittämätön painon nousu, mutta oireina voi myös olla löysät ulosteet, oksentaminen, väsymys. Lapsen vatsa voi olla hieman pullottava.
Aikuisten tyypillisiä oireita ovat erilaiset suolisto-oireet, mutta myös poikkeavat veriarvot, kuten raudanpuutos. Myös lihasheikkous, vitamiinipuutokset, osteoporoosi, painon lasku ja/tai psyykkiset vaivat voivat kuulua taudinkuvaan.

Keliakian oireena voi olla myös kutiseva pienirakkulainen ihottuma kyynärpäissä, polvissa tai pakaroissa. Tällöin sairautta kutsutaan ihokeliakiaksi (dermatitis herpetiformis).

Keliakian toteaminen

Jos epäilee oireiden johtuvan keliakiasta, on tärkeää ottaa ensin yhteyttä lääkäriin. Ruokavalioon ei tule tehdä muutoksia ennen lääkärin tapaamista. Taudin havaitseminen voi vaikeuta, jos jättää gluteenipitoiset viljat pois ruokavaliosta ennen keliakiakokeiden tekemistä.

Keliakiaa tutkittaessa selvitetään yleensä aluksi, löytyykö tutkittavan verinäytteessä keliakiavasta-aineita. Keliakia varmistuu lopullisesti ohutsuolen limakalvosta otettavan koepalan avulla. 

Keliakian hoito

Keliakian ainoa hoito on koko elämän ajan noudatettava gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliosta jätetään pois kaikki gluteenipitoiset viljat: vehnä, ruis ja ohra. Ruokavalion noudattaminen on tarkkaa, sillä jo hyvin pieni gluteenimäärä vaurioittaa ohutsuolen seinämää.

Jos gluteenitonta ruokavaliota ei noudata, niin keliakian oireet palaavat ja ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla keliaakikko voi hyvin.

En skål med glutenfria flingor från Semper

Onko keliakia sama kuin gluteeniallergia?

Termiä gluteeniallergia käytetään usein hieman huolimattomasti, mutta koska keliakia on elinikäinen sairaus ilman parannuskeinoa (toisin kuin allergiat), tämä kuvaus on väärä. Keliakia sekoitetaan usein vehnäallergiaan, mutta se ei myöskään ole sama asia. Nämä ovat kaksi erilaista tautia, joilla on erilaiset taustamekanismit ja oireet.

Viime aikoina on puhuttu paljon "gluteeniherkkyydestä", mutta aiheesta on tehtävä lisää tutkimuksia, ennen kuin voidaan sanoa, mikä tämä herkkyys oikeastaan on - ja mistä se johtuu. 

Keliakiaruokavalio / Gluteeniton ruokavalio

Keliakiaruokavaliossa vehnä, ruis ja ohra korvataan gluteenittomilla viljoilla, joita ovat mm.:

  • Luonnostaan gluteenittomat viljat esim. maissi, tattari, hirssi ja riisi
  • Gluteenista puhdistettu vehnätärkkelys
  • Gluteeniton Kaura

Hyvään gluteenittomaan ruokavalioon kuuluvat gluteenittomat täysjyväviljavalmisteet, kasvikset, marjat ja hedelmät sekä vähärasvaiset maitovalmisteet, kala, vähärasvainen liha, pähkinät, kasviöljyä ja -rasvaa.

Viljatuotteet ovat tärkeä osa hyvää ruokavaliota, koska niistä saadaan:

  • B-ryhmän vitamiineja (tiamiini, riboflaviini,  niasiini, B6-vitamiini, foolihappo)
  • Kivennäisaineita mm. rautaa
  • Ravintokuitua

Semper täydentää gluteenittomia jauhoja ja leipiä B-ryhmän vitamiineilla ja raudalla, jotta tuotteemme vastaavat ravintosisällöltään ”tavanomaisia tuotteita”.

Valmiit gluteenittomat viljatuotteet helpottavat arkea. Voit tutustua Semperin gluteenittomien tuotteiden valikoimaan kotisivuillamme. Voit myös tilata maksuttomat esitteemme: Semperin reseptit sekä Semper tuote-esitteen, jossa on kuvat myynnissä olevista tuotteista ja niiden ainesosaluettelo.

Baka glutenfritt med Sempers glutenfria mixers

Lisää tietoa

Kaipaatko lisää tietoa gluteenista tai Semperin gluteenittomista tuotteista?
Lue kysymyksiä ja vastauksia