Glutenfria frukostmackor med läcker topping

Gluteeni

Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin varastoproteiini. Gluteenin merkitys leivonnassa on suuri, sillä se antaa taikinalle sitkon ja sitko puolestaan auttaa siihen, että leivonnaisen rakenteesta tulee hyvä, ei mureneva, mutta silti kuohkea ja koossa pysyvä. Gluteenittomassa leivonnassa gluteeni korvataan muilla leivonnan apuaineilla.

 

Tiesitkö, että jo hyvin pienikin määrä gluteenia on haitallista keliaakikoille?

Tutkimusten mukaan n. 50 mg:n päivittäinen gluteeniannos aiheuttaa keliaakikolle ohutsuolen limakalvovaurion. Yksi viipale tavanomaista vehnä‐ tai ruisleipää sisältää 500–1000 mg gluteenia. (Lähde: Keliakialiiton verkko-ohjausaineisto, 2012).

On tärkeää, että keliaakikon ruoka on täysin gluteenitonta. Esim. margariinissa ei saa olla pieniä tavallisen leivän muruja. Gluteenittomat ruoat tulee valmistaa siten, ettei niiden joukkoon edes vahingossa päädy pieniä määriä gluteenia. Gluteenittomuus täytyy huomioida ruoan ainesten lisäksi myös ruoan ja leivonnaisten valmistusastioissa ja käsittelyvälineissä.

Gluteenittomien tuotteiden raja-arvot ja nimitykset

EU on antanut asetuksen (EY) N:o 41/2009 Gluteenille intoleranteille henkilöille soveltuvista elintarvikkeista. Asetuksessa on määritetty raja-arvot gluteenittomissa tuotteissa sallittaville hyvin pienille gluteenijäämille.
Asetuksen mukaan tuotteet jaetaan kahteen ryhmään:

  • Gluteeniton = gluteenia enintään 20 mg/kg.
  • Erittäin vähägluteeninen = gluteenia 20 - 100 mg/kg

Uusien nimitysten myötä vanha nimitys luontaisesti gluteeniton on poistunut käytöstä.Semper tuotteissa ns. luontaisesti gluteenittomat tuotteet on merkitty vihreällä värikoodilla. Koodeista on kerrotaan tarkemmin kohdassa Semper värikoodit.

Vehnästä voi valmistaa gluteenitonta vehnätärkkelystä. Sen gluteenittomuus varmistetaan testein.

Gluteeniton kaura sopii keliaakikoille. Se kasvatetaan sopimustiloilla ja käsitellään siten, ettei siinä ole jäämiä vehnästä, rukiista tai ohrasta. Sen gluteenittomuus varmistetaan testein.

Glutenfri bakning med Semper Mixer

Mihin luokkaan Semper-tuotteet kuuluvat?

Kaikki erityyppisistä aineksista valmistetut Semper gluteenittomat-tuotteet kuuluvat ryhmään gluteeniton (gluteenia enintään 20 mg/kg). Varmistamme tuotteidemme gluteenittomuuden testein. Analyysejä tehdään sekä raaka-aineille että valmiille tuotteille.

Mitä tarkoittaa PPM?

Gluteenijäämän määrä saatetaan ilmaista yksiköllä ppm. Se on lyhennys sanoista "parts per million" eli yksi miljoonasosa. 1 ppm = 1 mg/kg.

Mistä tiedän sisältääkö ”tavallinen” tuote gluteenia (tuote, jonka pakkauksessa ei ole mainintaa gluteenittomuudesta)?

Katso pakkauksen aineosaluetteloa. Suomen lainsäädännön mukaan ainesosaluetteloon tulee merkitä gluteenia sisältävät viljat omalla nimellään (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamutvilja ja viljatuotteet), jos niitä on tuotteen aineksena tai niitä on käytetty jonkin lisäaineen valmistusaineena. Jos tuotteessa on gluteenitonta kauraa, se mainitaan erikseen. Jos kauran gluteenittomuutta ei ole vahvistettu on kyseessä tavallinen kaura, joka ei sovellu gluteenittomaan ruokavalioon. 
Myös mahdolliset ”pienet jäämät” em. viljoja on mainittava ainesosaluettelossa esim. "Saattaa sisältää pieniä jäämiä vehnää." Viimekädessä varmuuden tuotteen soveltuvuudesta saa valmistajalta.

Kelikiakialiiton kotisivuilta löydät hyviä listauksia tuotteista, jotka sopivat tai jotka eivät sovi keliaakikolle.
Käy katsomassa lisää Keliakialiiton sivuilta täältä.

Gör din egen lasagne med Semper Lasagneplattor

Lisää tietoa

Kaipaatko lisää tietoa gluteenista tai Semperin gluteenittomista tuotteista?
Lue kysymyksiä ja vastauksia