Baka glutenfritt bröd med Semper Mixer

Gluteeniton ruokavalio ja ärtyvän suolen oireyhtymä

Tämänhetkisestä tutkimusnäytön perusteella gluteeni voi aiheuttaa maha-suolikanavan oireita henkilöille, joilla on jo ärtynyt suoli, mutta gluteeniyliherkkyys ilman muita ärtyvän suolen piirteitä on hyvin harvinainen.

Gluteeniyliherkkyys ei ole sama asia kuin keliakia

Gluteenin roolia ärtyvän suolen oireiden aiheuttajana on tutkittu, vaikkakin gluteeni on proteiini, eikä siis kuulu FODMAP-hiilihydraattien joukkoon. Tässä yhteydessä puhutaan gluteeniyliherkkyydestä ilman keliakiaa, jolla tarkoitetaan gluteenista johtuvaa maha-suolialueen oireilua ilman havaittavia suolinukan vaurioita tai merkkejä ihokeliakiasta. 

Tutkimusnäyttö gluteeniyliherkkyyden olemassaolosta on kuitenkin tällä hetkellä ristiriitaista. Gluteenittoman ruokavalion on havaittu lievittävän osalla ärtyvään suoleen liittyviä oireita verrattaessa tavanomaiseen ruokavalioon. On ajateltu, että osa ärtyvästä suolesta kärsivistä olisi herkistynyt gluteenille, jolloin sen imeytymättömät osat aiheuttaisivat kaasun muodostusta paksusuolessa. 

Gluteeni ja FODMAP-hiilihydraatit ruokavaliossa

Puhuttaessa gluteenin roolista ärtyvän suolen oireiden aiheuttajana on huomioitava, että gluteenia sisältävät vehnä, ohra ja ruis ovat samalla merkittäviä FODMAP-yhdisteiden lähteitä, kun siirrytään gluteenittomaan ruokavalioon, vähenee automaattisesti myös FODMAP-hiilihydraattien määrä ruokavaliossa. 

Gluteenittomat viljat, kuten kaurariisimaissihirssi, kvinoa, tattari ja teff, sisältävät hyvin niukasti FODMAP-hiilihydraatteja. Gluteenittomien viljojen lisäksi gluteenittomissa tuotteissa käytetään usein myös perunajauhoa sekä peruna-, maissi- tai tapiokatärkkelystä, jotka nekin soveltuvat hyvin FODMAP-rajoitteiseen ruokavalioon.

Gluteenittoman FODMAP-ruokavalion toteuttaminen

Jos ärtyvän suolen oireet ovat maltillisia, voi jo pelkkä gluteenittoman ruokavalion noudattaminen helpottaa vatsavaivoja. FODMAP-ruokavaliota noudattavien, samalla lailla kuin keliaakikoidenkin, on tärkeää etsiä korvaavia ruokia vehnää, ohraa ja ruista sisältäville viljatuotteille, jotta ruokavalion ravitsemuksellinen laatu ei pääse kärsimään. 

Monet gluteenittomat tuotteet on myös täydennetty esimerkiksi B-ryhmän vitamiineilla ja kivennäisaineilla, joiden saanti voi jäädä liian vähäiseksi gluteenitonta ruokavaliota noudattaessa. On kuitenkin huomioitava, että monet gluteenittomat tuotteet (kuten gluteenittomat pastat ja leivät), voivat sisältää muita FODMAP-ruoka-aineita. Pakkausmerkintöjen lukeminen on näin ollen aina tärkeää.