Blå himmel med vita moln

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS, irritable bowel syndrome) on paksu- ja ohutsuolen sekä joskus myös mahalaukun toiminnallinen vaiva. Sen oireina on vatsan alueen kipu, vatsan turvotus sekä suolen epänormaali toiminta (ummetusta ja/tai ripulia). Arvioiden mukaan noin 10 % suomalaisista aikuisista kärsii ärtyvästä suolesta. 

Ärtyvän suolen oireyhtymä on suoliston toiminnallinen vaiva

Suoliston toiminnallisella vaivalla tarkoitetaan sen toiminnassa olevaa vikaa ilma, että mikään selvä tunnettu lääketieteellinen sairaus (kuten keliakia, Crohnin tauti tai syöpä) tai anatominen poikkeavuus tai vamma selittää oiretta.

Ärtyvän suolen oireyhtymää ei voida diagnostisoida laboratoriokokeiden avulla. Siihen liittyviä oireita on kuitenkin useimmilla ihmisillä satunnaisesti. IBS -diagnoosin saamiseksi oireiden on oltava jatkuvia, ainakin puoli vuotta aikaisemmin alkaneita ja niiden on esiinnyttävä vähintään yhtenä päivänä viikossa viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Ärtyvän suolen oireyhtymän syytä ei tarkoin tiedetä, mutta tutkimuksissa siihen on yhdistetty herkistynyt kivunaistimus, suoliston bakteerikannan muutokset ja mikrobitasapainon häiriöt, suolistoseinämän matala-asteinen tulehdus, suoliston liikehdinnän häiriöt (esim. krampit) sekä lisääntynyt kaasuntuotto ja hidas kaasun poistuminen suolistossa. Muun muassa stressin, kiireen ja väsymyksen on havaittu olevan oireyhtymän laukaisevia sekä sen oireita pahentavia elintapoihin liittyvä tekijöitä.

Ruokavalion vaikutus ärtyvän suolen oireiluun

Ruokatottumusten ja ravinnon laadun on havaittu vaikuttavan selvästi ärtyneen suolen oireiden syntyyn useimmilla oireyhtymästä kärsivillä. Useat, pääosin kasvunnasta peräisin olevat ruoka-aineet sisältävät ohutsuolesta verenkiertoon huonosti imeytyviä tai imeytymättömiä kuitumaisia tai hyvin lyhytketjuisia hiilihydraatteja, joiden fermentoituminen suolistossa bakteerien vaikutuksesta johtaa kaasujen muodostumiseen.

Pääasiassa paksusuolessa tapahtuva fermentaatio on luonnollisesti ruoansulatukseen kuuluva prosessi, mutta ärtyvästä suolesta kärsivillä tämä prosessi toimii ylikierroksilla, mikä voi johtaa liialliseen kaasuntuotantoon ja näin vatsavaivoihin. Kaasujen muodostumisen aiheuttavia hiilihydraatteja kutsutaan FODMAP- hiilihydraateiksi (Fermentable, Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols).

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito

Ärtyvän suolen ruokavaliohoidoksi suositellaan erityistä FODMAP-ruokavaliota, jossa vältellään tiettyjä FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita. 

Lue lisää FODMAP-hiilihydraateista ja FODMAP-ruokavalion toteuttamisesta täältä.