Mitä tarkoittaa pohjoismainen ruokavalio
Pohjoismaiden neuvosto lanseerasi Köpenhaminassa vuonna 2004 ”uuden pohjoismaisen keittiön”, joka tavoitteena on tuoda esiin pohjoismaisten raaka-aineiden laatua ja alkuperää ympäristölle ja terveydelle hyväksi olevien satokausiruokien avulla. Pohjoismaiselle ruokavaliolle ominaista on runsas määrä hedelmiä, marjoja, kasviksia, täysjyvätuotteita, kalaa sekä riistaa ja vähemmän sokeria, suolaa, tyydyttynyttä rasvaa, lihaa, lihavalmisteita sekä tuontielintarvikkeita.
Tutkimukset ovat osoittaneet pohjoimaisen ruokavalion parantavan terveyttä koluikäisillä tanskalaisilla, kun taas ruotsissa tämän tyyppisellä ruokavaliolla on ollut positiivinen vaikutus insuliiniresistenssiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin liittyviin arvoihin.