Vauva syömässä parsakaalia

Pienten lasten ruoka

Jos lapsi, joka saa rintamaitoa ja/tai äidinmaidonkorviketta, vaikuttaa tyytyväiseltä, painon samalla noustessa, lisäruokinnalle ei ole tarvetta ennen kuuden kuukauden ikää. Sekä rintamaito, että äidinmaidonkorvike tarjoavat vauvalle tarvittavan energian ja ravintoaineet ensimmäisen kuuden kuukauden aikana (D-vitamiinitippoja suositellaan täydennykseksi kaikille lapsille).

Kiinteiden ruokien aloittaminen

4–6 kuukauden iässä on tavallista, että osa lapsista alkaa kiinnostua ruoasta ja jos vanhemmat haluavat, voivat he tällöin antaa lapsen maistella kiinteitä ruokia niin kutsuttuina maisteluannoksina. Jos lapsi osoittaa suurta kiinnostusta, voi hänen antaa maistella ruokia päivittäin tai jos kiinnostus on vähäisempää maisteluannoksia voi antaa silloin tällöin.

Ohjeistuksena on, että maisteluannokset olisivat maustemitan kokoisia, jotta ne eivät kilpailisi imetyksen kanssa. Helpointa on, jos vanhemmat antavat lapsen maistaa omalta lautaseltaan jotakin sellaista, joka on pehmeää ja koostumukseltaan löysää. Ei haittaa, vaikka ruoka sisältäisi jonkin verran suolaa, sillä tarjottava määrä ruokaa on niin pieni.

Maisteluannokset

6 kuukauden ikäisenä kaikille lapsille suositellaan tarjottavaksi pieniä maisteluannoksia ruokaa päivittäin. Maisteluannoksia lisätään vähitellen, jotta lapsi oppii syömään kiinteitä ruokia. Ensimmäisten päivien ajan teelusikallinen ruokaa kerrallaan riittää. Alkuvaiheessa rintamaidon tai äidinmaidon korvikkeen antamista jatketaan maisteluannosten rinnalla. Näin varmistetaan riittävä energian ja ravintoaineiden saanti. Alussa, kun maisteluannokset ovat pieniä, tarvitaan enemmän rintamaitoa/äidinmaidonkorviketta verrattuna myöhempään vauvan syödessä suurempia määriä ruokaa.

Vieroitusvalmiste (BabySemp 2) on suunniteltu 6 kuukauden ikäisille lapsille ja se sisältää mm. hieman runsaammin energiaa, mutta ennen kaikkea enemmän rautaa, verrattuna äidinmaidonkorvikkeeseen, vauvan lisääntyneen raudantarpeen tyydyttämiseksi.

Ei ole olemassa virallisia ohjeistuksia, kuinka nopeasti kiinteitä ruokia voi tai pitäisi lisätä 6 kuukauden iästä alkaen. Maisteluannoksia kannattaa harjoittaa lapsen kiinnostuksen mukaisesti. Alussa on lähinnä kyse siitä, että lapsi tottuu uusiin makuihin ja koostumuksiin, oppiakseen myöhemmin varsinaiset puremisliikkeet.  Vanhempien ei kannata huolestua, mikäli lapsi haluaa edetä hitaasti.

Kuinka aloittaa?

 Elintarvikeviraston verkkosivusto sisältää luettelon elintarvikkeista, joita tulisi välttää alle 1-vuotiailla lapsilla. Muuten voit antaa lapsen kokeilla useimpia ruoka-aineita, kunhan ruoka on koostumukseltaan pehmeää, jotta se ei pääse juuttumaan lapsen kurkkuun.

Joskus neuvotaan aloittamaan neutraaleilla, karvailla tai happamilla mauilla ja sitten vasta makeilla, kuten esim. hedelmillä, jotka tuntuvat maistuvan parhaiten. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole olemassa yleisiä suosituksia sille, millä mauilla maisteluannokset tulisi aloittaa. Tärkeintä on valita ajankohta, jolloin lapsi on pirteä ja hyvällä tuulella.

Vanhemmat voivat valita itse antavatko he lapselle itse tehtyä ruokaa, valmista lastenruokaa vai yhdistellen molempia. Kotitekoiseen ruokaan suositellaan lisättäväksi 1rkl öljyä tai juoksevaa margariinia annosta kohden. Valmiin lastenruoan kohdalla tätä ei tarvitse tehdä, sillä se sisältää jo sopivan määrän rasvaa.

Gluteenin esittely

Gluteenipitoisen ruoan antamisen on todettu pienentävän gluteeni-intoleranssin puhkeamisen riskiä myöhemmällä iällä. Gluteenipitoisen ruoan maistatus on hyvä aloittaa 4-12 kk iässä. On kuitenkin tärkeää, että gluteenia lisätään ruokavalioon vähitellen lapsen ensimmäisenä elinvuonna. Gluteenia on vehnässä, rukissa ja ohrassa.

Aloita gluteenin antaminen – mieluusti puuron muodossa

Gluteeni voidaan lisätä ruokavalioon aluksi antamalla pieniä määriä gluteenia muutamana kertana viikossa esim. pieni pala valkoista leipää tai pieni lusikallinen puuroa. Tämän jälkeen gluteenia sisältävän ruoan määrää voidaan vähitellen lisätä.

Semperin puurot sisältävät pienen määrän gluteenia ja ovat näin hyvä vaihtoehto, kun gluteenin esittely halutaan aloittaa. Semperin alle 1-vuotiaiden vellit eivät puolestaan sisällä gluteenia sisältäviä viljoja, sillä ne on valmistettua kaurasta ja/tai maissista. Kun lapsi vähitellen alkaa syödä oikeaa ruokaa, voidaan vaihdella gluteenia sisältävien ja gluteenittomien viljojen välillä.

Tärkeä rauta

Rautaa tarvitaan lapsen älylliseen kehitykseen ja ymmärrykseen sekä varmistamaan tärkeä verenmuodostus. Rauta on ravintoaine, jota pienten lasten on vaikea saada riittävästi. 4-6 kuukauden ikäisenä vauvan synnynnäiset rautavarastot kehossa alkavat ehtyä ja riittävän raudan saannin turvaamiseksi vaaditaan täydennystä. Kun lapsi alkaa syödä tavallista ruokaa, tulisi ruoan siksi sisältää runsaasti rautaa. Semperin puurot, vellit ja vieroitusvalmisteet on rikastettu raudalla.

Elintarvikevirasto suosittelee, että lapsille tarjotaan rikastettua jauhepuuroa tai velliä ensimmäisen vuoden ajan. Jos lapsi noudattaa kasvis- tai vegaaniruokavaliota, suositellaan jatkamista vähintään 2 vuoden ikään saakka. Yksi annos puuroa tai velliä kattaa lähes 1/3 pikkulapsen päivittäisestä raudantarpeesta. Koska lasten on totuttava tavalliseen ruokaa ja harjoiteltava kiinteämmän koostumuksen pureskelua, puuroja ja vellejä ei tule tarjota kuin korkeintaan kolmesti päivässä.

Hyviä raudanlähteitä ja vinkkejä raudan saannin lisäämiseksi

Eniten rautaa esiintyy sisäelimissä ja veriruoissa kuten maksassa tai veriletuissa. Myös liha, kananmunat ja äyriäiset sisältävät paljon rautaa. Tummat lihat, kuten naudan- tai hirvenliha sisältävät enemmän rautaa vaaleampiin verrattuna (esim. kana).

Kasviperäisistä elintarvikkeista rautaa esiintyy palkokasveissa, erityisesti soijapavuissa, mutta myös esimerkiksi linsseissä ja kikherneissä. Muita kasviperäisiä raudalähteitä ovat esim. pähkinät ja siemenet sekä kuvatut hedelmät. Rauta imeytyy huonommin kasviperäisistä elintarvikkeista lihaan verrattuna. C-vitamiini auttaa lisäämään raudan imeytymistä kasviperäisistä lähteistä. C-vitamiinia löytyy pääasiassa hedelmistä, marjoista, vihanneksista ja juureksista.

Ruoanlaittovinkkejä

Valurautapannussa kypsennetty muhennos, ketto tai jauhelihakastike imee itseensä jonkin verran rautaa kattilasta ja ruoka on näin ollen hieman rautapitoisempaa. Happamien raaka-aineiden avulla, esim. murskatut tomaatit tai sitruuna, rautaa irtoaa vielä hieman enemmän.

Niille lapsille, jotka syövät vaihtelevasti teollisesti valmistettua puuroa ja kotitekoista puuroa, vaihtoehtoisten rautalähteiden löytäminen on tärkeää. Tämä onnistuu esim. murskaamalla hieman paahtoleipää kotitekoisen puuron sekaan tai valmistamaan puuro Baby Semp 2 (6kk iästä alkaen) tai Baby Semp 3 (9kk iästä alkaen) valmisteeseen.